By 12 augustus 2014 Read More →

Sport & spel: samen dansen

Sommige kindjes gaan rondjes draaien zodra ze de kans krijgen, anderen hebben wat meer aansporing nodig. Kleine kindjes vinden het vaak heerlijk om samen met papa of mama te dansen, oudere kids vinden dat soms vooral ‘Stom!’. Hoe dan ook, dansen is goed voor kinderen. Voor de motoriek, voor het zelfbewustzijn, voor ontspanning, voor het coördinatievermogen en zo kan ik nog wel even doorgaan. En het is laagdrempelig; een beetje muziek en je kunt beginnen.

Danst jouw kind heel graag, maar jij zelf niet? Of wil je je kind juist aansporen om te dansen? Hier drie tips om (samen) te dansen.

Samen dansen Tip 1: Muziek

Dit ligt natuurlijk voor de hand, maar muziek is belangrijk. Oudere kinderen ontwikkelen vaak al een echte smaak qua muziek en doen ook de danspasjes na die ze op tv zien (denk aan K3 of Junior Songfestival). Ook al vind je dit zelf misschien niks, probeer je toch eens in de liedjes te verdiepen. Wat vinden ze leuk? Als ik muziek uitzoek voor mijn streetdancelessen kijk ik vaak naar de Kids Top 20 (gewoon op internet te vinden) en ik vraag de kinderen wat er nu speelt.

Maar het hoeft niet altijd gangbare dansmuziek te zijn. Probeer eens klassieke muziek of juist iets experimenteels. En voor de kleinste kinderen: uitbeeldmuziek. Dus liedjes waarbij heel duidelijk iets benoemd wordt wat ze na kunnen doen.

Extra tip: Speel een dansspelletje! Je kind danst en jij zet de muziek stil. Je kind moet dan zo snel mogelijk op de grond gaan zitten (kleine kinderen) of als een standbeeld blijven staan (oudere kinderen). Het werkt eigenlijk als stoelendans.

sport en spel kinderen dansen

Samen dansen Tip 2: Kleding

Er is natuurlijk kleding te koop om het dansen nog leuker te maken (balletpakje bijvoorbeeld), maar een simpele wijde rok doet ook al veel voor kleine meisjes. Lekker rondjes draaien en kijken hoe de jurk beweegt.

Kleding met belletjes of kraaltjes die rinkelen zijn ook leuk. Ook voor kleine jongens kan dit prima. Een paar belletjes aan een riem of aan de lusjes van de broek geven al veel speelplezier.

samen dansen geluidenrokje

Samen dansen Tip 3: Materiaal

In mijn streetdancelessen gebruik ik soms een bal, stok of stoel, als onderdeel van een dansje. Of lange repen stof. Maak een paar repen stof of lint vast aan een potlood of chopstick en je hebt een zogenaamde ‘streamer’ waarmee je kind prima kan spelen/dansen. Ook gekleurde stippen op de vloer of een dansmat met muziek doen het altijd goed.

sport en spel diy streamer met linten

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Britt woont met Dennis en dochter Stevie (2011) in het Brabantse Bergeijk. Creatief bezig zijn zit er al van jongs af aan in (‘ik weet niet beter’) en op haar website deelt Britt dan ook DIY-projecten, recepten, schrijfsels en sneak peeks van opdrachten die haar, via die website, toekomen. Daarnaast geeft ze groepslessen aerobics, streetdance en yoga aan kinderen en volwassenen. Britt typeert zichzelf als ‘lichtgroen’; veel bewegen, gezond eten met zo af en toe een uitschieter en recycling/hergebruik waar kan.