By 21 september 2016 Read More →

Bevallen zorgt al voor spanning. Laat staan bevallen in Syrië…

Als je zwanger bent of zwanger bent geweest, dan herinner je je vast nog wel (dat beetje) spanning die een controle opriep. Zou alles goed zijn met je baby? Ook voor de bevalling kun je gespannen zijn. Ik kan me nog goed herinneren dat, ondanks een goede voorbereiding, het voelde als een sprong in het diepe. 

Stel je nu eens voor dat je zwanger bent in oorlogsgebied. Er nauwelijks controles zijn. Je dus geen idee hebt of alles goed gaat met je kindje. Met elke bom die valt in je woonplaats, je bang bent voor je eigen leven, maar ook dat van je ongeboren kind. Je geen idee hebt wanneer én waar je gaat bevallen. Of je bij een ziekenhuis kunt komen. Of het ziekenhuis er na een bombardement überhaupt nog staat. Je continu leeft onder hoogspanning en stress.

Wat voor effect heeft dat op jouw ongeboren baby en jou?

Bevallen in Syrië

Kijk je naar de schrijnende beelden van Syrië op televisie, dan kun je je deze vragen vast voorstellen. Tanja Jess stelt zich als ambassadeur van Cordaid dezelfde vragen. Cordaids directeur Simone Fillipini ging naar Syrie om daar projecten die zij ondersteunen te bezoeken en hulpverleners te spreken. En beantwoordt direct Tanja’s vraag over hoe het is om zwanger te zijn of te bevallen in Syrië. Bekijk hieronder de video met het antwoord.

 

Cordaid in Syrië

Al meer dan vijf jaar duurt de oorlog in Syrië. 13 miljoen mensen, waarvan 6 miljoen kinderen, leven in voortdurende angst. Samen met partners biedt Cordaid hulp. Wat voor hulp, vraag je je wellicht af?

In Aleppo zijn veel ziekenhuizen verwoest. Cordaid financiert daar een mobiel ziekenhuis. De enige plek waar mensen nog terecht kunnen voor gratis medische zorg. De hospitainer heeft onder andere een operatiekamer, een laboratorium en röntgenapparatuur. Duizenden patiënten zijn er al behandeld en geopereerd.

Als je zwanger bent geweest, dan herinner je je vast nog de spanning. Maar wat als je zwanger bent in een oorlog en je bijvoorbeeld moet bevallen in Syrië?

In deze zwaar bevochten stad is eveneens de lokale voedselproductie begrijpelijkerwijs volledig ingestort. Hetzelfde geldt voor Damascus. Voedselprijzen zijn daardoor enorm gestegen. Om ondervoeding of zelfs hongerdood tegen te gaan, worden in beide steden in gaarkeukens 6.000 warme maaltijden per dag bereid. Deze worden uitgereikt aan kinderrijke families, bejaarden en alleenstaanden in deze steden.

In kuststad Latakia worden maandelijks 3.000 vluchtelingen geholpen met voedsel, kleding en het betalen van huur.

Meer weten over het werk van Cordaid in Syrië: kijk op www.cordaid.org

 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Zwanger en Baby, Thema

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.