By 17 april 2016 Read More →

Het geheim van de Apgar-score

Het is het allereerste cijfer dat je kind krijgt: de Apgar-score. Met dit cijfer wordt na de bevalling de conditie van je baby vastgesteld. De test zegt dus niets over de gezondheid van je baby, maar alleen over de conditie op dat moment.

Meteen na de bevalling controleert de verloskundige je baby op 5 criteria, namelijk:

  • A – Ademhaling
  • P – Pols/hartslag
  • G – spierspanninG
  • A – Aspect/kleur
  • R – Reactie op prikkels

De test wordt 2 of 3 keer uitgevoerd. Voor elk onderdeel kan je baby 0, 1 of 2 punten krijgen. Veel baby’s hebben na de eerste meting, 1 minuut na de bevalling, al een score tussen de 7 en 10. Vijf en soms tien minuten na de bevalling wordt de test herhaald en scoren de meeste baby’s een 10.

Criteria 0 punten 1 punt 2 punten
A Ademhaling geen zwak goed doorhuilen
P Pols- / hartslag geen < 100/min > 100/min
G Spierspanning / -tonus slap enige flexie van de ledematen actieve beweging van de ledematen
A Aspect / kleur blauw / bleek blauw bij de extremiteiten hele lichaam roze
R Reactie op prikkels geen enige beweging krachtig huilen

bron: wikipedia

Wat betekent een hoge of lage Apgar-score?

Een hoge Apgar-score betekent dat je kind in een goede conditie is na de bevalling en dat hij de bevalling goed heeft doorstaan. Een lage score  hoeft geen reden voor paniek te zijn. Dat kan bijvoorbeeld zo zijn als je een bevalling met complicaties hebt gehad. Je baby heeft wat meer tijd nodig om bij te komen. Bij een lage Apgar-score zal de verloskundige of gynaecoloog zich focussen op verbetering van de conditie van je baby. Bijvoorbeeld door je baby wat extra zuurstof te geven.

Verloskundigen (en ook gynaecologen en kinderartsen) volgen hierbij een stappenplan. Ieder jaar volgen zij hiervoor bijscholingen. In de praktijk komt het gelukkig niet heel vaak voor, maar juist als het wel voorkomt is adequaat en feilloos handelen heel belangrijk.

Lees ook: het geheim van de babyromper

Als de Apgar-score laag blijft

Is de score ook na 5  minuten nog onder de 7, dan is er reden voor het aanvragen van extra hulp. Daarbij kun je denken aan het oproepen van een ambulance en/of overleg met een kinderarts. Vaak wordt het kindje een tijdje geobserveerd (in het ziekenhuis) om te achterhalen wat de reden is van de slechte start en of er gevolgen zijn.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Zwanger en Baby

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.