Review Oei ik groei! Weetjes en mijlpalen

Is er een ouder die het boek Oei, ik groei niet kent? Al jarenlang is dit boek een internationaal succes. Ik denk dat het boek net zoveel voorstanders als tegenstanders heeft. Ik heb het zelf destijds gekregen in mijn kraamtijd en moet bekennen dat ik het eerst terzijde heb gelegd. Na 2 dagen -achteraf regeldagen- en een kind dat alleen maar huilde, heb ik het boek eens opengeslagen. Al gauw bleek dat ook mijn kind redelijk conform ‘de sprongetjes’ opgroeide. 

In Oei, ik groei! Weetjes en mijlpalen (voorheen: Oei, ik groei! Spreekuur op de bank) geeft Frans Plooij antwoord op alle vragen die te maken hebben met de lichamelijke, mentale en emotionele ontwikkeling van de baby: huilen, slapen, veranderingen in het gezin, stress en nog veel meer. Kortom, alle antwoorden op je vragen over je baby, terwijl je lekker onderuit op de bank ligt!

Dr. Frans X. Plooij heeft vijfendertig jaar onderzoek gedaan naar ouder-babyrelaties. De vragen die hem in al die jaren gesteld zijn, beantwoordt hij in Oei, ik groei! Weetjes en mijlpalen. In het boek staan allerlei schema’s die inzicht geven over wat een kind wanneer ontwikkelt en welke marge normaal is. Het gaat niet om wiens baby het eerste zit, kruipt, of loopt, maar geeft je inzicht in wat je baby kan verwachten. Om ouders daarmee zelfvertrouwen te geven.

Het boek bestaat uit negen hoofdstukken en behandelt veel vragen. Je kunt dus makkelijk iets opzoeken als je ergens tegenaan loopt.

MoodKids lezeres schrijft review

Dit najaar vroegen wij aan onze lezers wie het leuk vond om dit boek voor ons te reviewen. Wij zijn al een tijdje uit de baby’s. 😉 Inez Kootstra schreef voor ons onderstaande review.

Als nieuwbakken ouders word je bedolven onder de ‘goed’bedoelde adviezen. Iedereen lijkt te weten wat er met jouw kindje aan de hand is en hoe je ermee om moet gaan. Ik herkende al snel bepaalde huiltjes van ons zoontje en wist dan precies hoe ik hem kon troosten maar soms stonden we ook met onze handen in het haar. Ik wilde graag een boek waarin het een en ander werd toegelicht over de ontwikkeling van baby’s. Ik kwam uit bij ‘Oei, ik groei!’.

Volgens het boek zou ieder kind rond dezelfde periodes een ontwikkelingssprong maken, hierover was ik nogal sceptisch. Niet ieder kind is hetzelfde dus waarom zouden ze zich dan wel op dezelfde manier ontwikkelen? In het begin van het boek wordt dit goed uitgelegd. Na een sprong heeft de baby een nieuw waarnemingsvermogen een plekje gegeven maar dat betekent niet dat je baby ook alles al kan en beheerst van de mogelijke vaardigheden die dat ene nieuwe waarnemingsvermogen hem heeft gegeven. Sommige vaardigheden beheerst je baby snel en voor andere heeft hij veel langer de tijd nodig, welke vaardigheden hij snel beheerst verschilt per baby. Met dit in mijn achterhoofd heb ik het boek gelezen en gekeken of het zou kloppen bij ons zoontje.

Ik kan me goed voorstellen dat dit boek je erg onzeker kan maken. Er wordt elke keer vermeld dat niet iedere baby gelijk alles al kan en dat dat ook niet erg is, maar toch ga je op een bepaalde manier het boek lezen. ‘Oh mijn zoontje is nu 10 weken en volgens ‘Oei, ik groei’ zijn er baby’s die zich nu al omrollen, dat doet de mijne nog niet’. Ook als sprongen niet op de tijdstippen plaatsvinden zoals in het boek vermeld staat, kan ik begrijpen dat dat een bepaalde onzekerheid kan aanwakkeren.

De pagina waarop het overzicht staat van de tien lastige perioden (de momenten waarop de sprongen ongeveer zouden plaatsvinden) heb ik erg veel geraadpleegd. Als je baby huilt, zijn er natuurlijk de standaard zaken die je controleert zoals: Is hij moe? Heeft hij een vieze luier? Is zijn temperatuur nog goed? Maar als je alles gecontroleerd hebt, is het soms aardig lastig te achterhalen wat er precies is. Op die momenten sloeg ik het boekje open en kwam het bijna elke keer voor dat hij zich in een sprongetje bevond. Ik neem het allemaal wel met een korreltje zout en dat zou ik iedereen aanraden die het boek zou willen aanschaffen. Natuurlijk blijft het een bepaalde theorie waar niet iedereen achterstaat maar je beseft je door dit boek wel goed dat baby’s soms periodes doorgaan waarbij ze huileriger, hangeriger en humeuriger zijn dan anders.

Daarnaast staan er erg veel tips in het boek die echt heel handig zijn. Een aantal hoofdstukken die aan bod komen: slapen, huilen, eten en drinken, stress & opvoeding.

Ik ben blij dat ik dit boek heb omdat ik er een soort steun uit heb kunnen halen. De sprongetjes zijn er omdat je baby zich ontwikkelt, het huilen hoort erbij en het is helemaal niet erg als je het soms erg pittig vindt. Daarnaast vind ik het erg interessant om te lezen hoe de ontwikkeling van je baby eruitziet en ik heb veel gehad aan bepaalde tips.

Dank je voor je review Inez!

oei ik groei boekentip

Oei, ik groei! Weetjes en mijlpalen 
Hetty van de Rijt & Frans Plooij – uitgeverij Kosmos – € 14.99 – 
bestellen

[ssba]
Posted in: Zwanger en Baby

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.