Is het echoscopie- onderzoek luxe of last?

Tegenwoordig verkeren we in de luxe positie dat we gedurende onze zwangerschap een aantal echo’s aangeboden krijgen. De techniek van tegenwoordig maakt het mogelijk dat wij wat meer te weten kunnen komen over onze ongeboren baby. Het is natuurlijk een perfect middel om eventuele afwijkingen al in een vroeg stadium op te kunnen sporen.

echoscopie- onderzoek

Zelf ben ik als doktersassistente werkzaam op de polikliniek gynaecologie en verloskunde. En dat is ontzettend leuk. Behalve als je zelf zwanger bent….

Natuurlijk zien wij heel veel mooie dingen op onze polikliniek, maar er komt spijtig genoeg ook behoorlijk wat narigheid voorbij. Daar kun je normaal gesproken redelijk goed mee omgaan. Dat leer je gedurende je loopbaan. Een ander verhaal wordt het echter wanneer je overloopt van emoties door je zwangerschapshormonen.

Meerdere keren heb ik zelf in de wachtkamer gezeten voor een echo. En ik kan je vertellen dat het altijd met een bonzend hart was en met knikkende knieën. Om mij heen zag ik alleen maar relaxte moeders ( althans zo leek het ). Gezellig keuvelend over ditjes en datjes. Zich verheugend op de fotoreportage die ieder moment kon beginnen. Terwijl ik alleen maar kon denken aan alle dingen die er mis konden zijn. Helaas een negatief bijeffect van dit werk.

Gelukkig bleek na 9 maanden dat er niks aan de hand was. Ook de 2e zwangerschap zat ik met klamme handen in de wachtkamer. Dat je er steeds gemakkelijker in wordt is op mij niet van toepassing. Inmiddels prijs ik mij zeer gelukkig met 2 gezonde kindertjes.

“Joh vroeger hadden wij dat allemaal niet”; zei mijn moeder als ze mee ging voor een echo. Dan was je gewoon zwanger en liet je het maar over je heen komen allemaal.

Tja vroeger… was het toen niet beter? Immers wat niet weet wat niet deert, toch?

Van één kant is het fantastisch dat er tegenwoordig zoveel mogelijk is, maar je wordt ook overspoeld met al die technieken en honderden keuzes die je kunt/mag/moet maken.

Hoe was dat bij jullie? Zaten jullie lekker relaxed in de echokamer, of was je toch ook wel wat gespannen. En hoe zit het met de mama’s die 3 of 4 keer zwanger zijn geweest. Wordt het uiteindelijk gemakkelijker? Kun je het meer los laten of blijft het altijd een spannend moment? Ook wanneer je voor een 10e keer op een echo zit te wachten.

Stelling: is het echoscopie- onderzoek luxe of last?

Wat vind jij? We zijn reuze benieuwd naar jouw ervaring. Deel je mening of ervaring hieronder of praat met ons mee op Facebook.

 

[ssba]
Posted in: Zwanger en Baby

Auteur:

Rachèl is getrouwd en mama van een peuter en een kleuter. Ze is werkzaam als doktersassistente. Lees meer >>