By 5 oktober 2015 Read More →

Wat je allemaal niet mag wanneer je zwanger bent

Voordat mensen boos op me worden omdat ik … (vul hier een heel belangrijke regel in) vergeten ben. Ik ben maar een heel eenvoudige stukjes-schrijfmevrouw en absoluut geen medisch professional. U kunt dit stukje dus niet straks bij de verloskundige opvoeren als wetenschappelijke onderbouwing. Dus.

Ik dacht toen ik nog niet zwanger was vrij rooskleurig over het hele zwangerschapsgebeuren. Ik droomde over een aanstaande-moeder-glow, volle haardos en massages in overvloed. In plaats daarvan had ik het zweet op mijn (besnorde; zwangerschap is zo sexy!) bovenlip, een zwangerschapsmasker en opgezwollen enkels.

Maar dat was gewoon een gevalletje ernstige onderschatting. Het was trouwens ook wel echt een magische tijd hoor, meestal. Maar het is dus niet alleen maar zwitsal-geur en maneschijn wil ik alleen maar zeggen.

Wat je niet mag als je zwanger bent

Weet je bijvoorbeeld hoeveel regels er zijn voor als je zwanger bent? Echt, als je “wat mag je niet” intoetst op Google, geeft ‘ie als eerste de suggestie “als je zwanger bent”. Ik had, alweer, geen idee. Ik heb de eerste vier maanden onbedoeld behoorlijk wat zwangerschapsregels overtreden.

Toen wist mijn omgeving dat ik zwanger was en konden ze mij gelukkig wijzen op de gevaren waar ik zonder het te weten mijn kostbare buikbaby aan bloot stelde, ontaarde moeder die ik toen al was (dat laatste is overigens alleen maar erger geworden).

Zo snakte iemand naar adem toen ik heel onschuldig een broodje salami bestelde. Of ik niet wist dat dat op de lijst van “niet nemen” stond van het Voedingscentrum (daar ga ik trouwens ook nog eens blog aan wijden, die “voedingsadviezen” van het voedingscentrum). Ehm, nee? Nou, dat stond het dus mooi wel. Oké… “Nou, doe toch maar” fluisterde ik tegen de serveerster. Nou ja, vertelde de behulpzame tafelgenoot, het mocht in principe wel, maar dan moest ik de vleeswaren wel eerst minimaal twee dagen invriezen bij min 12 graden voordat ik ze at. Prima. Bedankt voor de tip, maar dat ga ik niet doen.

>> LEES OOK: Welk type zwangere ben jij?

Ik weet heus wel dat iedereen een tante heeft, van de achterbuurvrouw van de meneer op kantoor en daar de zus van, die salami at en waarvan de baby toen drie oren had ofzo. Maar ik denk dat als je gewoon je verstand gebruikt er echt niks mis is met een broodje salami op zijn tijd. Listeria is gevaarlijk, maar zolang je niet de rauwe kipfilet schoon likt voor je hem op de barbecue gooit zal het wel een beetje los lopen toch?

Nederlanders eigenwijs en nuchter

In Nederland zijn we gelukkig een redelijk eigenwijs en nuchter volkje, zelfs als we stijf staan van de zwangerschapshormonen, dus van “de lijstjes” raken we niet zo snel van de kook. Geloof me, ik ben echt niet het type dat van alles maar vergoelijkt met de opmerking “Ach, met ons is toch ook alles goed gekomen ondanks dat mijn moeder rookte/me mee naar huis nam in een tuinstoel achterin de Citroen Diane/drop at” maar het is natuurlijk wel een beetje waar.

Dus, als je nou echt niet kunt leven zonder een dropje, glas cola, zwarte thee of ontwenningsverschijnselen krijgt bij het idee dat je negen maanden geen Nederlandse rivierpaling mag eten (kweekpaling mag wel trouwens, en nee ik maak geen grapje. Deze staat op een OMG-niet-eten-lijstje) zeg ik, neem er gerust een. Eéntje. Niet de hele zak.

 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Zwanger en Baby

Auteur:

Manon de Jong (32) is net bevallen van haar 2e kindje. Ze vindt het heerlijk om te schrijven over haar lieve, stoere dochter, frisse nieuwe baby zoon en lesgeven aan opgeschoten pubers, megahandige pins en niet-zo-handige-pins, pogingen om haar huishouden te organiseren (HA!) en andere leuke dingen die ze tegenkomt.