Vandaag sterven er 6.000 baby’s

Dagelijks sterven 6.000 baby’s tijdens hun geboorte of op de eerste (en enige) dag van hun leven. Leontine Borsato vraagt daarom aandacht voor babysterfte. Leontien ging naar Oeganda om daar moeders en projecten van Cordaid Memisa te bezoeken en om met eigen ogen te zien wat er allemaal gedaan wordt om babysterfte tegen te gaan.

leontien borsato babysterfte

De eerste dag van je leven is de meest gevaarlijke, waar je ook woont. Jaarlijks  overleeft 1 miljoen baby’s de eerste dag van hun leven niet. Daarbij komen ook nog eens 1,2 miljoen baby’tjes waarbij het hartje stopt met slaan tijdens de bevalling. Zo sterven elke dag 6.000 baby’s tijdens hun geboorte of op de eerste (en enige) dag van hun leven. Veelal onnodig.

Leontine Borsato, ambassadeur voor Cordaid Memisa: “Het is elke keer een wonder, de geboorte van een kindje. Dat in ontwikkelingslanden zoveel baby’s hun bevalling niet overleven of maar 1 dag leven is hartverscheurend. Ik ben blij dat Cordaid Memisa er alles aan doet om ervoor te zorgen dat er vroedvrouwen worden opgeleid en er de juiste medische zorg komt zodat meer baby’s in leven blijven”.

babysterfte

Babysterfte

In Nederland overleven 1 op de 1.000 levend geborene hun eerste en enige dag niet. De kans dat je niet eens één dag oud wordt is in sub Sahara Afrika relatief gezien het grootst. In Oeganda sterven er 10 op de 1.000 en in Congo 17 op de 1.000 baby’s op hun eerste dag.

“ Dat zijn echt schrikbarende cijfers, we moeten er voor zorgen dat deze situatie verbetert waardoor deze aantallen terug gedwongen worden”, aldus Leontine Borsato.

Nu krijgt nog maar een kleine 50% van de baby’s in sub Sahara Afrika medische zorg tijdens en direct na de geboorte. Cordaid zorgt ervoor dat de gezondheidzorg in ontwikkelingslanden verbeterd wordt. Klinieken gaan beter draaien, artsen en vroedvrouwen worden opgeleid en leren veilig en steriel werken. Want als het om babysterfte gaat zijn het vaak kleine dingen die het verschil maken in leven of dood, zoals een al dan niet steriel schaartje waar de navelstreng mee wordt doorgeknipt is.

leontien borsato ambassadeur

Cordaid Memisa

Babysterfte is voor 80% te voorkomen. Cordaid Memisa zorg dat baby’s veilig geboren kunnen worden en daarna de juiste medische zorg krijgen in een kliniek. Cordaid Memisa gelooft dat gezonde samenlevingen zijn gebouwd op gezonde moeders. Moeders in ontwikkelingslanden hebben moeilijk toegang tot medische zorg. Zwangerschap en geboorte zijn kwetsbare momenten die tot ziekte en sterfte van baby en hun moeders kunnen leiden. De oorzaken zijn vaak te voorkomen met eenvoudige oplossingen.

Voor meer informatie www.cordaidmemisa.nl

[ssba]
Posted in: Zwanger en Baby

Auteur:

Maike richtte in 2011 samen met Eefje MoodKids op. Ze woont samen met haar vriend, dochters en honden in een schattig boerderijtje in het bos ergens op de Veluwe. Maike is een echte lekkerbek en kookt het liefste uit eigen moestuin. Maar stiekem houdt ze ook van grote stukken mooi vlees. Maike staat graag en vaak in de keuken, om te koken en te proeven. Haar kookkunsten, recepten en andere foodtalk deelt ze op haar website www.KookGewoon.nl.