By 13 augustus 2015 0 Comments Read More →

Borstvoeding, gezond, snel & makkelijk!

Het lijkt wel een slogan voor een superfood, en dat is het misschien ook wel.

Deze week is het Wereld Borstvoedingsweek, ik wist tot op deze week niet van het bestaan ervan af maar echt verbaasd was ik ook niet. Voor alles is er tegenwoordig immers een dag, een week of zelfs een heel jaar in het leven geroepen. Een (borst)voedingsblog leek mij dan ook toepasselijk.

voordelen nadelen van borstvoeding

Persoonlijk wilde ik heel graag en zo lang mogelijk borstvoeding geven. Puur omdat dit een natuurlijk gegeven is dat erbij hoort voor mij; een moeder zoogt haar kind. Bovendien had ik niet voor niets die borstvoedingscursus gevolgd, waar ik een hele avond had zitten luisteren naar allerlei do’s and don’ts rondom borstvoeding en waar ik vol verwondering heb gekeken naar een demonstratie met een pop die in 180 verschillende voedingshoudingen de ‘borst’ kreeg van de docente. Ik had het niet willen missen. Daarbij had ik ook nog een boek over borstvoeding aangeschaft, dat leek me tijdens mijn zwangerschap reuzehandig. Voor de vorm heb ik daar later drie keer doorheen gebladerd, een geweldige investering.

Uiteindelijk heb ik vijf maanden borstvoeding gegeven.

De voordelen van borstvoeding

Met velen ben ik ervan overtuigd dat borstvoeding zeer gezond is voor je kind, anders had moeder natuur dit niet zo ontworpen. Het geeft je kind antistoffen mee voor de opbouw van een goede weerstand en om zich te weren tegen de nodige allergieën zoals astma, eczeem etc. Dat is het eerste en tevens belangrijkste voordeel in mijn optiek. Daarbij is het, voor een alleenstaande moeder zeker, uitermate praktisch. In de nachten ben je namelijk nog steeds alleen en ligt er geen partner naast je die ook eens even zijn handen kan laten wapperen. Als je kind begint te huilen, wil het direct eten en dan bedoel ik ook direct eten. Geen gerommel in de keuken midden in de nacht met flessen, magnetron, flessenwarmers, schepjes (ver)tellen onder het in decibellen toenemende gegil van de kleine. Je ligt in bed, je kind ernaast in de wieg (in mijn geval), je pakt je kind uit de wieg en legt aan in bed. De voeding heeft altijd de juiste temperatuur en samenstelling dus daar behoeven ook geen zorgen over te bestaan. Het direct kunnen voeden geeft een bepaalde rust voor moeder en kind. Als moeder heb je geen stress om de voeding klaar te maken en je kindje raakt niet over de toeren omdat het moet wachten.

Het voedingsmoment zelf, ’s nachts in bed of overdag in je luie stoel is intens mooi en ontspannen. Je ziet en voelt je kind drinken van voeding die je lichaam zelf aangemaakt heeft. Ik voelde mij 10.000% moeder. Een heel mooi voordeel wat mij betreft.

Verder is borstvoeding natuurlijk goedkoop, dit behoeft geen nadere tekst en uitleg.

De nadelen van borstvoeding

Wat mogelijk als een nadeel ervaren kan worden, is dat borstvoeding betekent dat je op verzoek van je kind voedt. Met flesvoeding voed je min of meer op gezette tijden, hetgeen enige regelmaat geeft aan je dag. Bij borstvoeding zie je niet hoeveel cc je kind binnenkrijgt per voeding, zodat het ook kan voorkomen dat je kindje tien keer per dag of vaker komt voor een voeding omdat het kleine beetjes per keer drinkt. Voor zover je al van rust kan spreken, is het daar dan wel mee gedaan.

Tepelkloven, t-shirts met natte plekken, op knappen staande borsten als je kind toch even wat langer doorslaapt dan gebruikelijk en ander lichamelijk ongemak spreken voor zich als nadelen.

Ook heb ik achteraf moeten constateren dat mijn borsten zich na het borstvoedingstraject min of meer solidair hebben getoond met mijn down to earth karakter, ook niet bepaald een voordeel te noemen. Maar eerlijk gezegd weet ik niet of dit zonder borstvoeding ook niet was gebeurd, ver voor die tijd rekt de boel namelijk al enorm op en uit en dat moet op enig moment helaas ook weer slinken. Dit mag natuurlijk geen serieuze overweging zijn, maar uiteindelijk baalt iedere vrouw er wel enorm van, dus wil ik het eerlijkheidshalve toch maar even aangestipt hebben.

Overal word je geconfronteerd met het gegeven dat borstvoeding echt het beste is voor je kindje in het eerste levensjaar, maar toch in ieder geval de eerste zes maanden. Dit staat zelfs vermeld op de pakken zuigelingenvoeding. Dus zes maanden voelt daarmee eigenlijk wel als een ietwat dwingende minimumtermijn. Als je voor afloop van die termijn weer begint met werken, kan borstvoeding lastig worden, mede afhankelijk van wat voor werk je doet natuurlijk en hoe coulant de werkgever met (het recht op het geven van!) borstvoeding omgaat. Dit kan een drempel vormen om door te gaan. Kolven is ook niet per definitie en voor iedereen een succesformule dus dat moet je ook nog maar afwachten.

Een mooi streven

Zoals gezegd, heb ik zelf vijf maanden volgemaakt maar toen was de koek ook letterlijk op. Hoewel ik mezelf (control freak als ik ben) stevig had vastgepind op een half jaar minimaal, merkte ik al na een maand of vier dat mijn voeding minder werd, zowel kwantitatief als kwalitatief. Ik viel om van vermoeidheid en lichamelijk ongerief na een zware bevalling, zodat mijn nog herstellende lichaam het niet aankon om mijn beer van een zoon tevreden te houden. Op enig moment lukte het dan ook niet meer om die liter per dag te produceren. Met kolven na de borstvoedingen probeerde ik met man en macht om de boel dubbelop te stimuleren, waardoor ik mij letterlijk een melkkoe begon te voelen. Ik raakte geobsedeerd door de hoeveelheid vloeibaar moedergoud wat ik maar mondjesmaat in de flesjes zag druppelen en dat soms eerder leek op kokoswater dan op moedermelk. Toen ik op een goed moment besloot een flesje flesvoeding bij te geven na de borstvoeding, viel mijn zoontje aan op dat ding als een piranha op een open wond. Hij had gewoon nog honger!! Dit was voor mij de druppel (hoe toepasselijk). Er was niets ontspannen meer aan het voeden, zowel voor mij als voor mijn kind niet.

Conclusie

Kortom, borstvoeding is helemaal geweldig voor moeder en kind zolang je voldoende kwalitatieve voeding produceert en je jezelf er goed bij blijft voelen. Koste wat kost door ploeteren omdat je de beruchte grens van zes maanden nog niet bereikt hebt, is voor niemand goed. Borstvoedingsmaffia bestaat, maar laat je er niet door leiden.

Uit eigen ervaring zou ik dan ook adviseren het zeker altijd te proberen omdat het voor moeder en kind veel voordelen biedt, maar volg je gevoel en durf ook te stoppen. Borstvoedingsweek of niet!

[ssba]

Auteur:

Roos (35) is singlemoeder en deelt haar leven met zoontje Mees. Lees meer..