10 dingen om te doen tijdens je zwangerschapsverlof

1 april 2008. Zwanger van zoonlief. Nog 3 maanden totdat ik zwangerschapsverlof had. Ik zag er als een berg tegenop: 16 weken vrij. Wat moest ik in hemelsnaam met al die vrije tijd? Zo druk kon je toch niet met een baby zijn? Onze tuin laten herinrichten. Dat leek me wel handig in die periode. Kon ik mooi ‘het project’ in de gaten houden. Ook wilde ik nog steeds mijn NIMA halen. En al tijden stond mijn vaarbewijs al op mijn wishlist. Zo, nu had ik tenminste wat om handen.

1 juli 2008 mijn eerste verlofdag. Ik voelde me nog supergoed. Blij ontving ik het hoveniersbedrijf. Met twee bobcats rausden ze door de tuin. Na drie dagen had ik heel veel kale en vooral zanderige vierkante meters. En kwam ook de aannemer.

En de zomer, die kwam ook. En er ging ook wel het één en ander mis. Dat ik de gordijnen aan de achterkant van ons huis steeds vaker dicht deed was nog tot daaraan toe. Maar waarom had de aannemer steeds die radio zo hard aan? En waarom kon ik niet naar buiten in die hitte?
Toen kwam de bouwvakantie er ook nog aan. Zoonlief besloot ook nog eens twee weken later te komen. En ik bivakkeerde maar onder de parasol op het terras van het café op de hoek. Lurkend aan een watertje of ijsthee. Hoe had ik zo stom kunnen zijn om te bedenken dat ik dit allemaal tijdens mijn zwangerschapsverlof kon doen?

Na de bevalling hebben de tuinmannen en bouwvakkers nog weken in onze tuin gebivakkeerd. Genoeg tijd om beslissingen te nemen?  Natuurlijk niet, ik was die eerste weken bij wijze van spreken al blij als ik kon douchen. Tijd om die cursussen op te pakken? Vaarbewijs? Hahaha…

Oh ja, wat zijn nu wél goede dingen om te doen tijdens je zwangerschapsverlof? We hebben er 10 voor je op een rij gezet.

10x zwangerschapsverlof tips

  1. Enveloppen van je geboortekaartjes schrijven

Hier gaat je partner heel blij van worden. Hij hoeft straks na de geboorte alleen nog maar de geboortekaartjes in de enveloppen te doen. Waarschijnlijk moet je -net als ik- ook beginnen met het verzamelen van adressen. Daarna alle enveloppen schrijven. En nu je toch bezig bent, plak die geboortezegels ook alvast even.

  1. Babykamer afronden

Als jij heel erg gestructureerd bent, dan heb jij het kamertje vast al af. Wellicht moet je nog wat puntjes op de i zetten? Een leuke poster ophangen, op zoek naar dat ultieme lampje of een muurtje een andere kleur geven?

  1. Je huis op orde maken

Heb je last van nesteldrang en blijf je maar aan het opruimen en poetsen? Lees dan onze artikels over in 6 weken je huis op orde.

  1. Je koffertje klaarmaken

Het lijkt zo’n klusje van niks, maar je moet er wel even mee aan de gang. Of je nu kiest voor een ziekenhuisbevalling of voor een bevalling thuis. Ook bij die laatste is er een kans dat je wel naar het ziekenhuis moet. En écht; tijdens de bevalling heb je echt geen zin om je man te instrueren.

  1. Vriendinnen opzoeken

Kun je eindelijk eens bijkletsen met die vriendin die je al eeuwen niet hebt gezien. Als je vriendinnen overdag werken, dan spreek je toch lekker na het werk af? Ga je ’s middags even lekker een dutje doen.

  1. Slapen

Deze heb je vast al vaker gehoord, maar écht neem de rust die je nodig hebt. Lekker een dutje doen als je daar zin in hebt. Why not? Minder slapen ga je echt wel doen, zodra je kindje er is.

zwangerschapsverlof rijksoverheid

  1. Een hele serie kijken

Verslaafd aan Netflix of HBO? Of liever een dvd-box? Lekker met een kop thee op de bank meerdere series achter elkaar kijken. Hoe vaak heb je daar tijd voor gehad de afgelopen jaren?

  1. Kraamfeest organiseren

Geef jij na de geboorte van je baby een kraamfeest? Dan is dit het moment om het feestje te organiseren. Zorg voor een leuke locatie, stem af met de locatie en als je de informatie niet standaard op je geboortekaartje laat drukken, kun je de extra uitnodiging ook meteen in de envelop stoppen (zie 1).

  1. Lezen

Eindelijk tijd voor die stapel romans die al jaren stof liggen te happen naast je bed. Ongestoord.

  1. Fotoboeken maken

Serieus, ik wou dat iemand dit tegen mij geopperd had. Foto-albums. Als ik ergens een hekel aan heb. Aargh! Bijna 10 jaar getrouwd en nog niet één foto van ons trouwen ontwikkeld. Dit was nu echt zo’n klusje geweest voor in die 16 weken.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Zwanger en Baby

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.