Sint surprise drama; doe je als ouder wel wat of niet?

Ik ben van mening dat kinderen naar draagkracht moeten deelnemen aan de maatschappij. En niet dat ouders alles voor ze regelen. Eén van de redenen waarom wij destijds het Kinderkookkafé hebben opgericht. Want hoezo kunnen kinderen geen onderdeel zijn van de echte wereld in plaats van steeds in die vrijblijvende speelwereld te worden geplaatst.

Kinderen groeien als ze meer verantwoordelijkheid krijgen. In het Kinderkookkafé mochten ze koken, bedienen, afrekenen en afwassen. Als er een feest was in het Kinderkookkafé of een bijzondere gebeurtenis, maakten de kinderen uiteraard zelf de hapjes en liepen met die hapjes en zelfgemaakte drankjes rond. Ze dekten de tafels mooi en versierden de ruimte.

Ouders willen alles regelen… Waarom?

Toen ik later met mijn kinderen op de basisschool rondliep, verbaasde ik me (en eerlijk gezegd ergerde ik me ook) aan het feit dat als het serieus werd (namelijk als de school versierd moest worden voor bijvoorbeeld het kerstfeest of Sinterklaas), dat dan opeens ouders avonden bezig waren. Ik riep dan dat er 400 leerlingen waren die dat prima zelf konden doen! Maak gebruik van die kinderen. Laat ze zelf hun school versieren!

Want als je dat als ouders opeens gaat overnemen, dan zeg je eigenlijk: ‘jullie kunnen dat niet, dus wij als ouders nemen het even over’. Hetzelfde geldt voor het maken van Sinterklaas surprises. Als je het gaat overnemen van je kind, geef je het te kennen dat je geen vertrouwen erin hebt dat het dat zelf kan. Dan wordt het een wedloop tussen ouders.

Surprises die door drie vaders naar binnen getild moeten worden. Groot, groter, grootst! Sommige surprises kosten meer aan materiaal, dan het cadeau dat erin zit.En andere, minder creatieve ouders die met angst en beven het komende verjaarspartijtje van hun kind tegemoet zien en zich suf piekerden wat voor leuke en bijzondere traktatie ze nu weer moesten maken.

Is dat goed voor het zelfvertrouwen van je kind? Nee! Is het goed voor het ontwikkelen van verantwoordelijkheid? Nee! Word je een betere moeder of vader als je zelf de knutselwerkjes gaat maken? Nee!

De lootjes zijn getrokken en het surprise drama start weer.. Waarom voelen we ons als ouders verantwoordelijk voor de Sint surprise van ons kind?

Tips voor Sint surprise instructies

Nu Sinterklaas in aantocht is, wil ik graag de volgende tips aan leerkrachten en ouders geven.

Leerkrachten:

  • Geef duidelijke instructies aan kinderen en ouders dat het kind zelf een surprise voor een ander kind maakt. Als ouders zo graag een surprise maken, doen ze dat maar voor een collega. 😉
  • Op sommige scholen krijgen kinderen een brief met instructies en zelfs geld mee om een cadeautje te kopen. Maak afspraken wat er maximaal besteed mag worden aan materiaal.

Ouders:

  • Leg uit wat er bedoeld wordt met het maken van een surprise voor een ander. Dat het erom gaat dat je je verdiept in wat die ander leuk vindt. Dat je met aandacht iets maakt voor een ander kind. En hoe belangrijk en uitdagend dat is om je in te leven in de ander.
  • Zeg tegen je kind dat het in een paar uur die surprise moet maken. Niet te lang, want dan wordt het huiswerk. Dat jij voor papier, stiften, plakband, crepepapier of iets dergelijks zorgt en dat hij zelf aan de gang gaat. Spreek duidelijk af wat er verwacht wordt (laat de voorbeelden zien) en spreek ook af, dat als je het resultaat mager vindt, je nog kan vragen of hij nog iets extra’s toevoegt.
  • Geef hem een budget en laat hem zelf inkopen doen. Of ga mee maar laat je kind zoveel mogelijk zelf met ideeën komen.

En als je kind een iets mindere surprise krijgt, omdat dat andere kind nu eenmaal niet zo creatief is… Helaas! Natuurlijk is dat een teleurstelling, maar dat hoort ook bij het leven. Je kind komt daar heus wel overheen. Maar ga alsjeblieft als ouder niet zitten invullen en helpen.  Want je kind is dan allang afgehaakt als het merkt dat jouw vertrouwen in hem erg laag is.

Hoe doe jij dat thuis met de sint surprise? Help jij je kind? Praat met ons mee op Facebook.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Sinterklaas, Opvoeden, Thema

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.