By 21 november 2016 Read More →

Zwarte, witte, groene of blauwe Piet?

Al jaren woedt er een felle discussie tussen voor- en tegenstanders van zwarte piet. Ik zelf heb in het bestuur van een Stichting gezeten die zich met het Nederlandse slavernijverleden bezig hield en heb me daarvoor verdiept in alle ellende die daarmee gemoeid ging.

Ik heb in Ghana verschillende slavenforten bezocht en was er erg van onder de indruk en van de gruwelijke verhalen die er verteld werden. Je kon voor je zien hoe de slaven opgepakt in donkere hokken zaten alvorens naar het Caraïbisch gebied verscheept te worden. Ik werd er erg verdrietig van. Vandaar dat ik begrip en compassie heb voor mensen die graag een andere kleur piet zouden willen.

> Bekijk onze speciale themapagina voor heel veel leuke Sinterklaas ideeën.

Wat vinden kinderen van gekleurde pieten?

Maar wat voor mij het belangrijkste is: hoe is het voor onze kinderen om gekleurde pieten te zien? Wordt ze daarmee de magie en het plezier van het kinderfeest ontnomen? Maakt het hen uit of ze pepernoten van een zwarte of blauwe piet krijgen? Of dat ze in de optocht allerlei kleuren pieten zien?

Dan denk ik aan de tijd dat mijn kinderen nog op de crèche zaten en dat de leidsters zich voor de ogen van de kinderen verkleedden met pofbroeken en baretten met pluimen en hun gezicht zwart schilderden. Ze veranderden van de bekende leidsters zomaar ineens in een zwarte piet. Van bekend naar onbekend.  De crèchekinderen keken met grote ogen toe en gingen even later helemaal in de magie van de zwarte pieten op. Dezelfde magie dat zodra een kind zich verkleed het opeens echt een prinses is.

Al jaren woedt er een discussie tussen voor- en tegenstanders van zwarte piet. De oplossing lijkt andere gekleurde pieten. Maakt dat voor kinderen wat uit?

Is Sinterklaasfeest nu minder leuk?

Is het Sinterklaasfeest minder leuk als de pieten van kleur veranderen? Ik weet zeker van niet. En dat blijkt ook wel: dit jaar waren er al in verschillende optochten roetveegpieten te zien en de kinderen reageerden op hen net zo enthousiast op als op de ‘gewone’ zwarte pieten. Onze kinderen zijn immers heel creatief en veerkrachtig: ze laten zich niet zomaar het plezier van het feest ontnemen. Als je als ouder relaxed met een gekleurde piet omgaat, zal je kind dat ook doen. Een kind is niet zo gebonden aan tradities, die denkt er nog niet over na of een kleine aanpassing in de traditie die minder leuk zal maken. Nee, je kind geniet gewoon van het feest, samen met alle andere zwarte, bruine, gele en witte kinderen.

Gelukkig zijn wij in Nederland in staat om met z’n allen een sprankelend en veelkleurig Sinterklaasfeest te vieren waarbij iedereen evenveel kan genieten!

 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Sinterklaas, Opvoeden, Thema

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.