By 19 november 2014 Read More →

De magie van Sinterklaas

Ik zal een jaar of zeven zijn geweest toen ik doorkreeg dat Sinterklaas weliswaar een leuk feest was, maar dat de Sinterklazen die ik in mijn (korte) leven had gezien gewoon verklede mannen waren. Helaas voor mij kwam ik er op een lullige manier achter: tijdens een gezellige shopmiddag met mijn vader zagen we enkele Pieten in een bakkerij staan. Eentje kwam naar buiten en drukte een handvol pepernoten in mijn knuistjes en blij huppelde ik naast mijn vader door de winkelstraat. Nog geen paar honderd meter verder zagen we Sinterklaas lopen, maar dit keer werd hij niet vergezeld door een Piet, maar door een tweede Sinterklaas! Ik schrok me dood! Mijn vader begon nog een verhaaltje over de Hulpklaas, maar ik trapte er niet in en mijn kleine kinderhartje was gebroken. (en hoe stom waren die twee verkleedde kerels om naast elkaar op een woensdagmiddag door een winkelstraat te lopen? Ze deden het er gewoon om!)

Ook al geloofde ik niet meer, het feest werd er niet minder om. Elk jaar hadden we trouw pakjesavond en was het harstikke gezellig, maar de magie van Sinterklaas was wel weg. Dit veranderde toen mijn oudste twee naar groep 1 gingen! Dankzij hun lieve kleuterjuffen maakten de jongens (en ik!) kennis met het Sinterklaasjournaal! Met Dieuwertje Blok!

Ik weet serieus niet wie het Sinterklaasjournaal leuker vind: ik of de jongens. Zodra de aankondiging komt dat het Sinterklaasjournaal over een aantal dagen op de buis is, worden we allemaal nerveus. Dit willen we niet missen! Een aantal weken lang moeten we op tijd eten, zodat we klokslag zes met z’n allen op de bank ploffen en de televisie aanzetten. Haal het niet in je hoofd om door Dieuwertje heen te kwekken, anders missen we iets! Haal het trouwens ook niet in je hoofd om mij tussen zes en kwart over zes te bellen, want ik neem gewoon niet op. Ook niet als het dringend is! De jongens en ik. We moeten het elke avond live zien. (ik weet dat ik een dag later ook nog kan kijken en anders is het wel op uitzending gemist, maar dat is toch minder echt dan het live journaal op de een of andere manier.)

Weet je wat nou het leuke is van het Sinterklaasjournaal? Nou, dat je een kijkje achter de schermen van de reis naar Nederland krijgt! Het lijkt zo simpel om met een stoomboot vol cadeaus van Spanje naar Nederland te varen, maar niets is minder waar. Er kan van alles en nog wat mis gaan: cadeaus die in de zee drijven (zie ze maar eens te pakken te krijgen!), de staf die spoorloos is (vind maar eens een nieuwe!), het grote boek dat kwijt is (hoe verlies je dat?). Het is elk jaar weer een enorme prestatie dat Sinterklaas en de Pieten op tijd met alle cadeaus aankomen! Ik had me als kind nooit gerealiseerd hoeveel werk ze daar in Spanje moeten verrichten, zodat wij op 5 december het heerlijk avondje kunnen vieren!

Vorig jaar haalden we hier thuis allemaal opgelucht adem toen bleek dat de staf van Sinterklaas gevonden was. Dit jaar is het ook weer spannend en ik ben benieuwd of alles goed zal komen met de stoomboot. Een sufferd heeft namelijk de kraan in de wc open laten staan, waardoor heel de boot onder water is gelopen, Opapiet is kwijt en Nederland heeft zijn eigen pieten. Het gevolg is dat de boot is omgedraaid en richting Spanje gaat! Zouden er wel pakjes zijn met pakjesavond?

Mijn kinderen geloven nog in de Sint, maar volgens een hoop kennissen zal dit het laatste jaar zijn. Ik hoop het niet. Mochten ze toch moeilijke vragen aan me gaan stellen over het wel of niet bestaan van Sinterklaas, dan kan ik in volle overtuiging zeggen dat hij wel bestaat. Hij is toch op het journaal?

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Sinterklaas, Opvoeden

Auteur:

Eva van Kreuningen is sinds 2006 getrouwd met Abe. Samen hebben ze vier kinderen: de tweeling Steijn en Hugo (2007), Mees (2008) en Kate (2012). Het is in dit gezin en huis dus zeker niet saai! Het leven als moeder van veel geeft behoorlijk wat inspiratie om over te schrijven. Eva's verhalen lees je terug hier op moodkids.nl en natuurlijk ook op haar eigen website eefschrijft.nl !