By 18 november 2014 Read More →

De val die ‘Sinterklaas bestaat niet’ heet

‘Mama, wij hebben geen schoorsteen hè?” Ik zag mijn moeder al een beetje vreemd kijken toen ik haar die vraag als 6-jarig jochie ooit stelde. Ze antwoordde eerlijk en kon mijn volgende vraag daardoor ook al volledig uitspellen. “Maar mama, hoe komt zwarte piet hier dan eigenlijk binnen om cadeautjes te brengen?”

Via achterdeur of voordeur was voor haar geen goed antwoord. Want elke avond wezen onze ouders ons er juist op dat die deuren ’s nachts toch vooral gesloten moesten zijn. Ze zat vast in de val die ‘Sinterklaas bestaat niet’, heet. En ik was ontroostbaar toen ik haar eerlijke antwoord hoorde.

Onze zoon is ook 6 jaar. Sinterklaas is weer in het land. In zijn groep 3 zit een aantal clevere jochies die inmiddels al beter weten. Het zal niet lang meer duren. En wat zal mijn antwoord zijn, wanneer hij vraagt hoe zware piet eigenlijk door onze, hermetisch met een vaste glasplaat afgesloten, gaskachel heen naar binnen komt? Om nog maar helemaal niet te denken aan de opvolgende vraag of Sinterklaas sowieso eigenlijk wel bestaat…

sint

Bestaat Sinterklaas wel of niet?

Hieronder een aantal antwoorden waaruit ik wellicht ga kiezen

  1. “Natuurlijk bestaat Sinterklaas wel. Papa en mama zijn jouw Sinterklaas. En daar wordt het feest toch niet minder van? Trouwens ook belangrijk? Met onze hulp, kan jij jouw verlanglijstje nóg beter samenstellen.”
  2. “Sinterklaas is net Dolfje Weerwolfje. Je weet toch dat dit jochie niet écht bestaat? Je weet toch ook dat de meeste films zijn gemaakt aan de hand van verzonnen verhalen? En je weet toch eveneens dat dit helemaal niet erg is? Sterker nog: je kijkt juist heel vaak naar Dolfje Weerwolfje. Je zult dus ook nog jaren genieten van Sinterklaas.”
  3. “Sinterklaas is eigenlijk een soort van toneelstuk. En nu jij weet dat Sinterklaas niet bestaat, mag jij ook mee doen aan dat toneelstuk! Want voor al die andere kinderen die nog wél geloven dat Sinterklaas echt bestaat, is het heel belangrijk dat jij goed je best doet om dit toneelstuk zo perfect mogelijk uit te voeren.”
  4.  “Heel lang geleden heeft Sinterklaas inderdaad bestaan. Hij was een Turkse bisschop die andere mensen blij wilde maken. Nu, na al die jaren willen ouders hun kinderen graag blij maken. Ze doen dat natuurlijk iedere dag, maar Sinterklaas en jouw verjaardag zijn van die dagen wanneer kinderen extra blij gemaakt worden met cadeautjes. En daar gaan papa en mama gewoon mee door. Ook nu jij weet dat Sinterklaas niet bestaat.”
  5. We lezen samen het boek ‘SINTERKLAAS voor grote kinderen‘. Het bijzondere van dit boek vind ik dat het de kinderen, die de onthulling te horen krijgen, echt deel laat uitmaken van het van het geheim van Sinterklaas.

Tja. ’t Is en blijft lastig. Welke van de antwoorden ik kies? Ik weet het écht nog niet. Daarom hoop ik eerlijk gezegd dat het nog een jaar duurt voordat ik ze écht moet geven.

Heb jij al nagedacht over hoe je dé boodschap gaat brengen? We zijn benieuwd. Reageren kan hier

 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Sinterklaas, Opvoeden

Auteur:

Dennis is eigenaar van het bedrijf Media Magneet. Bij dit mediabureau is hij actief als (online) tekstschrijver, journalist en fotograaf. Hij woont in Epe samen met Nicole en is vader van -het allerbeste blogonderwerp ever- Job (2008). Dennis is zoals hij zelf gekscherend zegt ‘dol op hobby’s’. Naast fotograferen, hardlopen en mountainbiken, speelt hij in een band, luistert ook graag naar muziek en bezoekt frequent concerten en festivals. Verder schrijft hij maandelijks recensies over nieuwe albums en verhalen over artiesten en liedjes.