By 10 mei 2015 Read More →

Moederdag zonder moeder…

Moederdag zonder moeder blijft een groot gemis. Prachtige blog!

Vandaag is het Moederdag. Voor zowel moeder als kind moet dat een feest zijn. Mijn 6-jarige zoon is inderdaad in alle staten. Sterker: een week geleden heeft hij me feilloos de winkel aangewezen waar zijn moederdagcadeau gehaald moest worden.

Zijn onbeteugelde vreugde maakt dat ik met weemoed terugdenk aan een periode wanneer het voor mij net zo’n feest was.

Moederdag zonder moeder

Het is zondag 14 mei, 1995. Moederdag inderdaad. Maar laat me eerlijk zijn: ik heb voor haar niets gekocht. Mijn 47-jarige doodzieke moeder ligt namelijk in een verpleeghuis. Ze wordt niet meer beter. Da’s vrij zeker. Waarom moet ik dan nog cadeaus voor haar halen? Daarbij komt, ze wil ook geen cadeaus. Ja, een zakje karamelsnoepjes, daar kan ik haar wel blij mee maken. Met die zak snoep rij ik naar het verpleeghuis. Tijdens de route van 6 kilometer lang repeteer ik onafgebroken één wens. Of ze alsjeblieft, alsjeblieft, ALSJEBLIEFT tóch beter mag worden. Dát zal het allermooiste Moederdagcadeau zijn. Ruim een maand later is ze dood. Moederdag zonder moeder: het zal nooit meer hetzelfde zijn.

Moederdag 2009

Het is zondag 10 mei 2009. Mijn zoon is 9 maanden oud. Van een feest zoals Moederdag beseft hij natuurlijk niets. Toch heeft hij iets gemaakt bij de kinderopvang. Een voetafdruk van verf. Voor de ‘allerliefste moeder’. Ik vind dat aandoenlijk, mijn vrouw pinkt een traantje weg. Sinds 2009 begint het feest Moederdag ook voor mij weer een beetje te leven. Ik stuur geen boze mails meer naar commerciële partijen die me nieuwsbrieven sturen met veelzeggende teksten als ‘Zeker weten dat jouw moeder dit een prachtig cadeau voor Moederdag vindt’. Okay, ik vergeet samen met mijn zoon nog wel eens een cadeautje te kopen, maar dan zijn er altijd nog zijn knutselwerkjes van school. Al met al begin ik het feest wel weer een beetje op waarde te schatten.

Moederdag 2015

Vandaag is het zondag 10 mei. Moederdag 2015. Mijn 6-jarige zoon geeft zijn goed verstopte knutselwerk aan mijn vrouw. Ook het zelf uitgekozen cadeautje uit de zelf uitgekozen winkel wordt trots aan haar gegeven. Voor de allerliefste moeder, zo meldt hij lachend. Ik zie dat ze intens aan het genieten is. Uiteraard geniet ik daar ook van. Ik geef mijn vrouw óók een cadeautje. Een zakje karamelsnoepjes. Zodat ik ook twintig jaar later niet vergeet, hoe belangrijk een feest als Moederdag eigenlijk is. Voor kinderen én voor moeders.

Na het overlijden van je moeder is moederdag voor altijd anders. Moederdag zonder moeder: een groot gemis. Dennis schreef een prachtige column.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Moederdag

Auteur:

Dennis is eigenaar van het bedrijf Media Magneet. Bij dit mediabureau is hij actief als (online) tekstschrijver, journalist en fotograaf. Hij woont in Epe samen met Nicole en is vader van -het allerbeste blogonderwerp ever- Job (2008). Dennis is zoals hij zelf gekscherend zegt ‘dol op hobby’s’. Naast fotograferen, hardlopen en mountainbiken, speelt hij in een band, luistert ook graag naar muziek en bezoekt frequent concerten en festivals. Verder schrijft hij maandelijks recensies over nieuwe albums en verhalen over artiesten en liedjes.