Heeft je kind last van reisziekte?

Misschien herken je het als ouder? Een kind dat achterin de auto zit en begint te gapen, gaat zweten, hoofdpijn heeft of duizelig is en ineens ontzettend bleek ziet? Of misschien waren er helemaal nog niet zoveel symptomen en geeft je kind ineens aan dat het moet overgeven, of erger nog… het geeft al over. De kans is groot dat je kind last heeft van reisziekte of wagenziekte.

Waar krijg je reisziekte van?

Reisziekte kan voorkomen in de auto, op een boot of in de lucht, maar ook in de bus, trein, tram of in de lift. Zelfs draaimolens, achtbanen en schommels kunnen dit nare gevoel veroorzaken. Er zijn ook kinderen die reisziek worden omdat ze met een 3D bril naar een film kijken of als ze computerspelletjes doen. Reisziekte is gelukkig niet ernstig en het gaat snel weer over als het kind stopt met de activiteit die de reisziekte veroorzaakt.

Tips voor onderweg

Tijdens het reizen kan dit natuurlijk wel lastig zijn. Want wat als je met de auto op vakantie gaat en jullie moeten nog meer dan 1000 kilometer? Het is dus belangrijk dat je bij een autorit, een vlieg- of een bootreis probeert de reisziekte te voorkomen en daar zijn wel wat handige tips voor. Zorg in ieder geval dat je kind uitgerust is als hij of zij op reis gaat. Daarbij kun je het beste het kind voor de aanvang van de reis een kleine en lichte maaltijd laten eten. Laat ze ook niet voortdurend snoepen of vette snacks eten onderweg. Laat ze tijdens de reis zoveel mogelijk vooruit kijken, het liefst naar de horizon of een ander punt in de verte. Kinderen die slapen achterin de auto hebben ook niet zoveel last van reisziekte. Gamen, lezen, tekenen of op een beeldschermpje turen veroorzaakt meestal wel reisziekte. Je kunt beter leuke muziek opzetten of een luisterverhaal.

Waardoor krijg je reisziekte?

Reisziekte komt doordat er een verstoring is in de evenwichtsorganen. De informatie die zij doorkrijgen klopt niet met wat er wordt waargenomen. Samen met de ogen en de spieren nemen de evenwichtsorganen informatie op waarna de hersenen het evenwicht regelen. Om een voorbeeld te geven: als je kind loopt dan ziet het waar het heen wil. Ze zien ook waar de horizon is, wat links, rechts of beneden is. Gaan ze scheef dan corrigeren de hersenen de spieren. Als je de horizon niet kunt zien, ontstaat er dus een desoriëntatie. Als een vliegtuig turbulentie heeft kan het alle kanten op schommelen, maar het beeld van de ogen blijft hetzelfde. Het lijkt voor de ogen dus alsof het vliegtuig niet schommelt. Vaak is het ook hoe heftiger de bewegingen van het voertuig, hoe erger de reisziekte. Naar buiten kijken kan in ieder geval al heel veel schelen.

Wat kun je zelf doen?

Rij zo rustig mogelijk en neem ook de bochten rustig. Rem ook niet iedere keer hard af, probeer beter te anticiperen. Kies liever voor een route met veel rechte wegen. Zorg voor frisse lucht in de auto, maak het niet te warm. Zorg bij de autorit altijd voor voldoende pauzes. Hoe beter je voorbereid op vakantie gaat, hoe eerder je de klachten van reisziekte kunt ondervangen. En mocht het mis gaan, zorg dan dat er altijd een plastic emmertje (met deksel) in de auto aanwezig is. Sommige reis- en autoverzekeringen keren ook uit bij vlekken in bekleding als gevolg van een ongelukje. Al heb je dan waarschijnlijk niet de goedkoopste autoverzekering.

 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Er op uit, Thema

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.