By 20 februari 2019 Read More →

Rijksmuseum met kinderen: doe mee aan familiespel

De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn is een schilderij met iconische waarde. Sterker: het is misschien wel één van de beroemdste schilderijen van de wereld. Dit kunstwerk heeft een prominente plek in de zogenaamde Eregalerij van het Rijksmuseum in Amsterdam. Wanneer je die Eregalerij betreedt, heb je direct prominent zicht op het schilderij. Het doek van 3,80 bij 4,50 meter hangt in een aparte zaal. Die zaal heet niet voor niets de Nachtwachtzaal. Want al vanaf binnentreden van de eregalerij is het beroemdste kunstwerk van Rembrandt prominent te zien.

Mijn echtgenoot en ik zijn enthousiast over kunst. Wij weten dus ook het nodige over de Nachtwacht. We willen Job er dus ook graag kennis mee laten maken. Toch zou het maar zo kunnen zijn dat onze 10-jarige zoon, ondanks onze enthousiaste verhalen over dit prachtige barokke schuttersstuk uit 1642, niet direct warm loopt voor een museumbezoek. Dat zijn primaire reactie over Rembrandts gebruik van licht en kleur (u weet wel: clair-obscur), minder uitbundig is dan verwacht. “Is dat niet saai, mama?” Natuurlijk! Logisch! Hij is 10! Hij wil gamen op z’n telefoon of op z’n tablet. Zo’n donker schilderij (het kreeg niet voor niets de bijnaam De Nachtwacht) met allemaal vreemd uitgedoste personages, is echt niet zo heel erg belangrijk in het leven van een kersverse tiener.

Digitale familiespel

Welnu: daar hebben we wat op gevonden. Of eigenlijk: daar heeft het Rijksmuseum jaren geleden al iets op gevonden: het digitale familiespel. Een game inderdaad. Inclusief eigen tablet. Nou: over leuke activiteiten voor kinderen gesproken! Dát kan niet meer misgaan, toch? Deze tour door het museum duurt ongeveer een uur en leidt langs diverse kunstwerken. De belangrijkste? De Nachtwacht. Dat wilden wij meemaken. Dus deden we daar onlangs gedrieën aan mee.

Geheimen van het Rijksmuseum

Wat blijkt? Het spelelement zorgde bij Job voor enorm veel enthousiasme. Dit blijkt één van de leukste kinderuitjes in Amsterdam. Door dit groepsspel ontrafelden we diverse geheimen van het Rijksmuseum. Foto’s maken, vragen beantwoorden, antwoorden verzamelen en een quiz oplossen. Onze zoon was helemaal in zijn element. De gids Huub Morelissen (acteur Rop Verheijen) leidde ons van plek naar plek in het museum. Job volgde zijn aanwijzingen op de voet, beantwoordde diverse vragen, maakte foto’s en ontdekte van alles over de Nederlandse vloot in de Gouden Eeuw en over diverse schilderijen (naast Rembrandts Nachtwacht onder andere ook werken van Johannes Vermeer en Jan Steen).

Het familiespel was kortom een zeer laagdrempelige manier om in aanraking te komen met de kunstwerken in het Rijksmuseum. En het schitterende middelpunt van deze ludieke toer is de Nachtwacht. Mede door de vragen over dit kunstwerk van Rembrandt, ging Job de vreemd uitgedoste personages op dat doek uiteindelijk toch heel snel waarderen. Hoe staat de wandelstok van de belangrijkste figuur op het schilderij (kapitein Frans Banninck Cocq) precies? Is dat niet Rembrandt zelf ergens verstopt in een hoekje op het doek? Waren alle vereeuwigde personen eigenlijk wel blij met het uiteindelijke resultaat?

Job stort zich volledig in het spel. En als blijkt dat het belangrijkste schilderij van de Nederlandse kunstgeschiedenis ook nog op een ingenieuze manier weggehaald kan worden (‘Hè? Is er een gat in de grond gemaakt waardoor het schilderij afgevoerd kan worden?’) wanneer dat nodig is, dan vindt hij het alleen maar ‘heel erg vet’. Oh ja, aan het eind van de tour krijgt zoonlief ook nog eens een verrassing. Dit dagje Rijksmuseum Amsterdam was al met al erg geslaagd.

Rembrandt, Nachtwacht, Rijksmuseum, familiespel

Een trotse Job voor de Nachtwacht in het Rijksmuseum in Amsterdam: ‘Hè? Is er een gat in de grond gemaakt waardoor het schilderij afgevoerd kan worden?

Jaar van Rembrandt

Het jaar 2019 is overigens uitgeroepen tot Het Jaar van Rembrandt. Dit ter gelegenheid van zijn 350e sterfdag. Het Rijksmuseum presenteert dit jaar twee grote tentoonstellingen als eerbetoon aan de grote meester. In de aanstaande tentoonstelling ‘Alle Rembrandts’ (te zien van 15 februari tot en met 10 juni) is voor het eerst in de geschiedenis de hele collectie Rembrandtschilderijen, -tekeningen en -prenten in samenhang te bewonderen.

Restauratie De Nachtwacht

Nog even terugkomend op die Nachtwacht? Komende zomer wordt dit schilderij live gerestaureerd, voor het publiek. Een glazen ruimte (ontworpen door de Franse architect Jean Michel Wilmotte) wordt rondom het schilderij geplaatst. Zo kan iedereen het restauratieproces op de voet volgen, maar blijft de Nachtwacht zichtbaar. Een unieke gebeurtenis. Het proces is via een digitaal platform online te volgen. Dus als je het onverhoopt niet ziet zitten om tijdens dit Rembrandtjaar niet met je kinderen naar het Rijksmuseum te gaan, dan kun je ze altijd nog via hun eigen tablet (J) iets vertellen over de Nachtwacht…

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Er op uit

Auteur:

Dennis is eigenaar van het bedrijf Media Magneet. Bij dit mediabureau is hij actief als (online) tekstschrijver, journalist en fotograaf. Hij woont in Epe samen met Nicole en is vader van -het allerbeste blogonderwerp ever- Job (2008). Dennis is zoals hij zelf gekscherend zegt ‘dol op hobby’s’. Naast fotograferen, hardlopen en mountainbiken, speelt hij in een band, luistert ook graag naar muziek en bezoekt frequent concerten en festivals. Verder schrijft hij maandelijks recensies over nieuwe albums en verhalen over artiesten en liedjes.