Doe mee aan de IVN Slootjesdagen op 8, 9 en 10 juni

Jaarlijks organiseert IVN natuureducatie in een weekend de IVN Slootjesdagen. Dit jaar in het weekend van 8 t/m 10 juni 2018. Er staan op verschillende plekken in Nederland  IVN natuurgidsen klaar met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten.

Nieuw dit jaar is dat jij ook Slootjesonderzoeker kan worden. Gewoon bij een sloot bij jou in de buurt. Jij onderzoekt dan voor IVN wat de kwaliteit van de sloot in jouw buurt is. En er is een leuke fotowedstrijd.

Activiteiten IVN Slootjesdagen

1# Op pad met een IVN natuurgids

Ook tijdens de vijfde editie van de Slootjesdagen kun je op zoek naar de grote spinnende watertor, ontdek je wie er in de zomer op het water kan schaatsen en probeer je de snelste zwemmers van de sloot te vangen. Op meer dan 150 locaties in Nederland staan er IVN natuurgidsen voor je klaar om je meer te vertellen over de wondere wereld van de slootjes. Via deze link kun je opzoeken wanneer er een activiteit bij jou in de buurt is.

2# Word Slootjesonderzoeker!

Dit jaar is er niet alleen natuurpret op 150 plekken in Nederland, maar kun je ook bij jou in de buurt aan de slag en draag je meteen bij aan wetenschappelijk onderzoek. IVN en het Nederlands Instituut voor Ecologie NIOO-KNAW gaan voor het eerst samen met jou en je kinderen een groot onderzoek uitvoeren om de waterkwaliteit van de Nederlandse slootjes te meten.

Jij kunt helpen door:

  • Waterdiertjes te tellen
    Op de onderzoekskaart (die je hier kunt downloaden) vind je een zoekkaart met waterdiertjes. Pak je schepnet en kijk welke diertjes er in de sloot leven. Op de zoekkaart vul je het aantal diertjes per soort in. De aanwezigheid van bepaalde diersoorten vertelt iets over de waterkwaliteit van de sloot.

  • Proeven met een Secchi-schijf te doen
    Je meet de helderheid en de sliblaag van de sloot met een ‘Secchi-schijf’. Op de onderzoekskaart staat precies uitgelegd hoe je dit moet doen.

TIP: Vul jouw resultaten tijdens de Slootjesdagen live in via je telefoon via ivn.nl/slootjesdagen Of doe dit zo snel mogelijk na afloop thuis op je laptop op computer met de ingevulde onderzoekskaart.

#3. Doe mee aan de fotowedstrijd

Ga je meedoen met de Slootjesdagen? Maak dan een toffe foto en doe mee aan de fotowedstrijd. Mail je mooiste foto voor zondag 1 juli 2018 naar [email protected]  onder vermelding van Fotowedstrijd IVN Slootjesdagen en maak kans op één van de prijzen. Meer informatie over de fotowedstrijd vind je hier.

Bekijk de website van IVN voor mee informatie: https://www.ivn.nl

 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Er op uit, Thema

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.