Doet jouw kind ook mee aan ModderDag?

Wie kan het verst glijden, de hoogste moddertoren maken of het lekkerste moddertaartje bakken? Niet alleen Nederlandse kinderen, ook honderdduizenden kinderen in het buitenland zijn op 29 juni 2016 tegelijkertijd actief bezig met natuur op ModderDag.

En dat is belangrijk. Want hoeveel ruimte is er nog om te spelen in de natuur? Te ervaren hoe je een steen kunt keilen over het water? Hoe het is om slootje te springen of in een boom te klimmen? Terwijl het wetenschappelijk is aangetoond dat buiten spelen in de natuur de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert. Wanneer kinderen vies mogen worden, nemen bijvoorbeeld creativiteit, nieuwsgierigheid en kwaliteit van spel toe. Het is goed voor het concentratievermogen en kinderen leren beter omgaan met risico’s als vallen en uitglijden. En niet te vergeten: buitenspelen in een natuurrijke omgeving draagt bij aan een positievere houding en gedrag tegenover natuur en milieu.

ModderDag

Aanstaande woensdag 29 juni is het ModderDag. In heel Nederland ontdekken 125.000 kinderen in heel Nederland bij 3.000 kinderopvang-organisaties, BSO’s, gastouders, basisscholen en bezoekerscentra weer wat modder is, hoe je er mee kunt spelen en wat de aarde betekent voor ons dagelijks leven.  Dus: laarzen uit en lekker met je voeten de modder in! Ontdekken, spelen, leren: opgroeien in het besef dat we nu en later zuinig moeten zijn op onze natuur. Hier vind je alle locaties. Kun je direct zien of er ook één bij jou in de buurt is.

Fotowedstrijd ModderDag

Doet jouw kind ook mee aan of werk jij op een basisschool of kinderopvangorganisatie? Bekijk dan ook even de fotowedstrijd van IVN. ModderDag levert altijd geweldige foto’s op. Het plezier én de modder spatten er vanaf! Dit jaar kunnen zowel locaties als ouders deelnemen aan de fotowedstrijd. Er zijn twee categorieën: ModderLocaties en ModderMonsters. Stuur je mooiste ModderDag foto vóór 1 augustus 2016 naar [email protected] en maak kans op prachtige prijzen! Lees hier meer over de voorwaarden van de fotowedstrijd.

International Mud Day

International Mud Day is ontstaan in Nepal om kinderen de noodzakelijke positieve natuurervaringen te geven en de verbinding tussen kinderen en hun omgeving te vergroten. In navolging hiervan wordt ook in o.a. Australië, Denemarken, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië sinds enkele jaren in juni International Mud Day gehouden. In 2013 is ModderDag voor het eerst in Nederland georganiseerd. Vanaf 2016 wordt de ModderDag georganiseerd door IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid.

Meer informatie op modderdag.nl.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Er op uit, Thema

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.