By 19 december 2015 1 Comments Read More →

Met je kinderen naar de sauna? Hier moet je op letten

Druk, druk, druk. We hebben het allemaal zo ontzettend druk. Als we thuiskomen na weer zo’n hectische dag, proberen we onszelf en de kinderen nog iets verantwoords voor te schotelen. En als de kinderen dan naar bed zijn ploffen we op de bank en laten de tv ons ritme bepalen. In het weekend op zaterdag naar de sportclub, vaak op zondag een lekkere boswandeling en de nieuwe week vangt weer aan. Wanneer we écht willen ontspannen, duiken we de sauna in. En nu de kinderen ouder worden gaan ook zij af en toe mee.

Met je kinderen naar de sauna

Sauna met de kinderen
Van jongs af aan ga ik al naar de sauna. Met dit virus heb ik mijn vrouw acht jaar geleden ook besmet, ook zij houdt van de weldaad die de sauna ons biedt. We regelen elke week oppas en dan gaan papa en mama een avondje ontspannen. Maar sinds kort gaan we af en toe ook met onze kinderen. En ze vinden het heerlijk! We hebben er dus een heerlijke nieuwe (en ontspannen!) activiteit bij voor ons gezin.

Waar moet je op letten als je kinderen mee gaan naar de sauna?

Vooraf

  • Niet alle sauna’s zijn open voor kinderen. Sommige sauna’s hanteren een minimumleeftijd van 12 jaar, andere sauna’s zijn open voor kinderen tot 19.00u. Check dit even op voorhand.
  • Niet vergeten: Badjas en slippers! Voor volwassenen kan je dit in elke sauna huren, maar kindermaten hebben ze niet op voorraad 😉
  • Kan je kind nog niet zwemmen? Zwembandjes!

Welke kinderen?

  • Kleuters: Mijn dochter van 4 kan al echt genieten van de warmte van de sauna.
  • Basisschool: Mijn zoon van 8 en dochter van 11 zijn net zo gek van de sauna als ik.
  • Pubers: Naaktheid ligt gevoeliger bij deze leeftijdscategorie. Vindt je kind het prettig? Lekker meenemen! Zo niet? Misschien over een poosje weer proberen?

Voor baby’s en peuters is de sauna minder geschikt, omdat zij hun lichaamswarmte nog niet goed kunnen regelen. Bovendien is het wel fijn als je  kind zindelijk is, een zwemluier is in de sauna niet zo prettig.

Wanneer

  • Ons favoriet moment: Zondagochtend. En dat geldt voor meerdere gezinnen. Op de zondag zie je de meeste kinderen in de sauna, wel zo gezellig..

In de sauna

  • Je kinderen moeten niet langer in de hete cabine blijven dan ze fijn vinden. Leer hen te luisteren naar hun lichaam! Als richtlijn kan je (ongeveer) één minuut per levensjaar aanhouden.
  • Na de saunagang niet vergeten te koelen. Kinderen koelen makkelijk af, ze hoeven heus niet in het dompelbad (maar mág wel!). Even rustig dobberen in het zwembad is prima. Let wel op het koelen van het hoofd, als je hoofd (te) warm blijft, kan je een nare hoofdpijn krijgen.

Voordelen van een sauna bezoek
De sauna is niet alleen ontspannend voor de geest, ook het lichaam heeft baat bij een goede saunagang. Lichamelijke voordelen van een sauna bezoek zijn o.a.:

#1 Er treedt celvernieuwing op – een sauna bezoek is dus goed voor de huid, want door het zweten worden afvalstoffen afgevoerd en wordt de huid van binnenuit gereinigd. Daar kan geen crémetje tegenop!
#2 Je hart er sneller van gaat kloppen; dit is niet alleen goed voor je hart, maar ook goed voor de doorbloeding.
#3 Je ademhaling en afweersysteem verbetert. Ik ben praktisch nooit meer verkouden!

Al deze voordelen gelden voor volwassenen, maar natuurlijk ook voor kinderen. Een saunabezoek heeft echt een heilzame werking. Nerveuze kinderen krijgen een betere nachtrust en de concentratie neemt toe. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat mijn kinderen als we de wellness uit komen, altijd heerlijk rustig zijn 😉

Maar wat kost dat nou?
Ik kan me voorstellen dat je bij jezelf denkt, maar wat kost dat wel niet? Voor zo’n 10 euro per kind kun je tot 19.00 lekker ontspannen, er zijn zelfs spelletjes speciaal voor kinderen in de rustruimte. Ik ga altijd een potje dammen of schaken en vaak komt het met de twee oudste kinderen juist in de sauna tot een goed gesprek.
In SaunaSwoll, de sauna waar wij altijd naar toe gaan ben ik saunameester; ik verzorg de opgieting. Ik vind het heerlijk om even te ontsnappen van de dagelijkse hectiek thuis en dat ik me dan in het zweet werk bij een gevoelstemperatuur van meer dan 100 graden is super.

Mijn advies: probeer het ’s een keer. Je zult versteld staan van de rust die je kunt vinden binnen het saunacomplex. Geniet van de culinaire (gezonde)verrassingen en maak uw dagje wellness compleet met een beautybehandeling of een massage. Vergeet alleen niet voldoende te drinken, en dan bedoel ik vooral water of thee. Een heerlijke wijn of een fris biertje smaakt mij altijd prima als ik weer thuis ben.

[ssba]
Posted in: Lifestyle, Er op uit

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>