Buitenspelen in de herfst; 4 toffe tips

Jaaaa het is echt herfst! En herfstvakantie. Trek aan die warme jassen, want ook in de herfst kunnen kinderen lekker buitenspelen tussen de bladeren en beukennootjes. We geven je vier leuke herfstige buitenspeeltips, want zeg nou zelf er is toch bijna niets leuker dan heerlijk buitenspelen in de herfst..

#1 Bewegen in de bladeren
Wat kun je vooral doen in de herfst? Lekker spelen met bladeren natuurlijk!
Heerlijk met je voeten door de bladeren schoppen of je languit achterover laten vallen in een berg bladeren. Niets leukers!
Met dit leuke en eenvoudige idee neemt je kind een duik in een echt bladerbad. Er is vast wel een speeltuin te vinden met een glijbaan in de buurt. Misschien heb je er wel eentje in de eigen tuin. Leg samen zoveel mogelijk bladeren op én onder de onderkant van de glijbaan. Hoe meer blad, hoe leuker. Is de stapel klaar? Dan glijden de kinderen van bovenaf zo roetsj… het bladerbad in.

buitenspeeltip herfst 1

#2 Spelen met takken en noten
Boter, kaas en eieren, wie kent het niet! Dit is een leuke buitenspeelvariant ervan. Laat de kinderen vier lange takken en beukennootjes, kastanjes of dennenappels zoeken. Leg de takken neer zodat er negen vakjes ontstaan. Pak de herfstachtige spelstenen erbij en spelen maar. Wie het eerst drie op een rij heeft, wint!

Buitenspelen in de herfst

#3 Kunst maken met herfstspulletjes
Na een boswandeling hebben je kinderen vast een heleboel herfstspulletjes verzameld. Laat ze daar een leuk schilderij van maken!

Verzamel dus maar zoveel mogelijk kastanjes, bladeren, beukennootjes, enzovoorts. Laat de kleine kunstenaars zich vervolgens maar lekker uitleven met verf, stiften, potloden, glitters en stickers, de herfstspulletjes en een stuk canvas, karton of stevig papier. Als de kunstwerken klaar zijn, maak dan een gaatje bovenin en… ophangen maar.

buitenspeeltip herfst kunst

#4 Vliegen als de blaadjes
Een leuke activiteit voor in de herfstvakantie: een eigen vlieger knutselen! Hoe je dat doet? Bind twee stokjes in de vorm van een kruis aan elkaar vast met touw. Knip uit karton de vorm van een vlieger (diamant) en bevestig dit aan het kruis met lijm of plakband. Maak compleet met een vliegerstaart van een reep stof. Pak vervolgens een stuk touw en maak dit vast aan de uiteinden van de langste stok. Knoop tot slot een lange vislijn (dit is de vliegerlijn) vast aan het midden van het kruis, waar de stokken elkaar kruisen en tadaaa… vliegeren maar!

buitenspeeltip herfst vlieger maken

Kijk voor meer leuke speeltips op de Buitenbeweging website en laat je inspireren! Credits: Jantje Beton

[ssba]

Auteur:

Maike richtte in 2011 samen met Eefje MoodKids op. Ze woont samen met haar vriend, dochters en honden in een schattig boerderijtje in het bos ergens op de Veluwe. Maike is een echte lekkerbek en kookt het liefste uit eigen moestuin. Maar stiekem houdt ze ook van grote stukken mooi vlees. Maike staat graag en vaak in de keuken, om te koken en te proeven. Haar kookkunsten, recepten en andere foodtalk deelt ze op haar website www.KookGewoon.nl.