De belangrijkste tips voor reizen naar (sub)tropische oorden

Ik hoor het veel om mij heen. Vrienden met jonge kids die met hun rugzak naar Thailand gaan of een all-inclusive boeken naar Turkije. Frankrijk en Spanje zijn niet meer de vanzelfsprekende vakantielanden. Mensen gaan steeds vaker verder weg om tot rust te komen en energie op te doen. Ook ikzelf ben er drie maanden tussenuit geweest met mijn gezin. Bestemming: Australië en Nieuw-Zeeland. Echt voorbereid op de gezondheidsrisico’s in deze landen was ik niet, ook niet voor mijn kinderen. Dat terwijl infectieziekten, zonnesteken en buikissues op de loer liggen (en de rust goed kunnen verpesten).

tips voor reizen naar tropische oorden

Gelukkig hebben we de vakantie goed doorstaan. Maar een bericht van de apothekersorganisatie over de misverstanden rondom kwaaltjes, ongemakken en middelen tijdens verre reizen, triggerde mij wel. Sommige feitjes waren voor mij ook nieuw. Daarbij reageerde mijn omgeving eveneens regelmatig met een ‘oh’ en ‘aha’. Kortom; met de zomervakantie voor de deur.

De belangrijkste tips voor reizen naar (sub)tropische oorden op een rij:

#1 Insectenwerende middelen

Veel tropische ziekten worden overgebracht door beestjes, zoals muggen, teken en vliegen. Ter bescherming wordt vaak een insectenwerend middel gebruikt waarin 30 à 50 procent DEET (diëthyltoluamide) is verwerkt. Veel ouders weten niet dat:

  • Kinderen tot twee jaar niet ingesmeerd mogen worden met middelen met DEET.
  • DEET de werking van een zonnebrandmiddel vermindert. Dit gebeurt ook als de DEET enige tijd voor of na de zonnebrandcrème opsmeert.

#2 Hitte

Vaak liggen de verre reisbestemmingen in warme gebieden. Wanneer het zo heet is, moeten ouders goed opletten:

  • Vooral baby’s en kleine kinderen zijn kwetsbaar voor hitte omdat ze hun lichaamswarmte nog niet zo goed kunnen regelen. Hierdoor is de kans op uitdroging en diarree groter.
  • Paracetamol-zetpillen kunnen door hoge temperaturen zacht worden. Die kun je dan niet meer gebruiken. Als je ze in de koelkast legt, stollen ze weer en zijn ze wel weer te gebruiken.

#3 Infectieziektes

Bij het reizen naar (sub)tropische landen is de kans op het krijgen van infectieziekten groter. Ouders realiseren zich vaak niet dat:

  • Ook veel toegankelijke verre vakantiebestemmingen in een malariagebied kunnen liggen. Wanneer dit het geval is, moet er een antimalariamiddel worden geslikt. Let op: de dosering voor kinderen is anders.
  • Zoogdieren zoals honden, katten, apen en vleermuizen hondsdolheid over kunnen brengen. Niet alleen via bijten en krabben, maar ook via likken.

#4 De Apotheek-app

Om zeker te zijn dat je de juiste medicatie aan je kind geeft, kun je voor je reis gratis de Apotheek-app downloaden. De ‘Appotheek’ geeft praktische informatie over medicijnen, klachten en aandoeningen. Ook de stofnamen worden vermeld, zodat je in het buitenland duidelijk kan maken wat je nodig hebt. De app is zonder internetverbinding te raadplegen.

[ssba]
Posted in: Er op uit

Auteur:

Eva woont met haar twee kindjes en grote liefde in een bovenhuis in de Watergraafsmeer (Amsterdam). Lees meer..