By 13 juni 2015 Read More →

Met de kids op citytrip in Mechelen

Mechelen is een charmant stadje dat tussen Antwerpen en Brussel ligt. Mechelen biedt al jaren heel wat leuks voor gezinnen. Denk aan het gezellige en compacte stadscentrum dat verkeersvrij is. En je hebt het Speelgoedmuseum, Technopolis en dierenpark Planckendael die op steenworp afstand liggen. Vanaf dit jaar komen daar nog vele elementen bij. Om deze reden mag Mechelen zich terecht een ‘Kinderstad’ kan noemen. De stad pakt namelijk uit met speciale nieuwigheden zoals zes nieuwe speeltoestellen in de binnenstad, welkomstpakketjes voor gezinnen en speciale arrangementen in hotels en horeca.

Moodkids vroeg Natalie Siereveld – werkzaam bij Toerisme Vlaanderen & Brussel – om voor jullie de leukste tips voor een kidsproof citytrip Mechelen op een rijtje te zetten:

TIP 1: Ontdek het centrum van Mechelen aan de hand van diverse gidsjes voor gezinnen.

Onlangs zijn er nieuwe publicaties verschenen waarmee je de stad kunt verkennen. Aan de hand van gidsjes met coole speurtochten en spelletjes ontdek je de stad spelenderwijs. Onderweg stop je langs grappige speeltoestellen zoals een lichtgevend fontein en levensgrote houten poppen waarvan de lichaamsdelen mee bewegen.

Leuke gidsjes zijn:

  • Mechelen stuurt je stappen (gidsje met 2 wandelroutes)
  • Zin in Mechelen (Doe- en weetgids)
  • Pretpakket (extra veel smulpret met dit bonnenboekje. Voor € 3 euro kun je bij diverse horeca proeven van een ambachtelijk taartje, chocolaatjes, koekjes een ijsje, enzovoorts. Ook krijg je korting op een vaarttocht en andere attracties).

Gidsen verkrijgbaar bij infobalie Toerisme Mechelen (Hallestraat 2-4-6) of via kindvriendelijke hotels.

Gidsen Mechelen

TIP 2: Ontspannen eten in een van de vele gezinsvriendelijke restaurants in Mechelen.

Als je met je kinderen op reis bent, wil je genieten van een lekkere lunch of diner zonder al te veel gedoe. In Mechelen doen diverse horecazaken met een kindvriendelijk label extra veel inspanningen om het gezinnen zo goed mogelijk naar hun zin te maken. Zo stuitte ik in verschillende restaurants op een speelhoekje, kinderstoeltjes, kleurplaten en niet onbelangrijk, een aangepast (gezond) menu voor de kinderen. Ook draaien de horeca in veel gevallen aangepaste shifts.

kidsproof Restaurants Mechelen kinderstad

Leuke plekjes om te lunchen zijn bijvoorbeeld het burgerrestaurant Il Cardinale waar je zélf de ingrediënten op je hamburger mag kiezen. Het creatieve interieur maakt de sfeer gezellig en kinderen kunnen een mini-size burger bestellen: de ‘Baby Jezus’. Hoe tof is dat?!
Voor de lunch is het goed toeven in restaurant Sava waar je met het hele gezin aan lange tafels zit. Je eet er gevarieerde tapas (hmmmm…) in een familiaire setting.
Andere gezinsvriendelijk restaurants zijn: L’Artista, Intermezzo en De Cirque.


TIP 3: Beklim de Sint-Romboutstoren voor een prachtig uitzicht op Mechelen!

De toren van de Sint-Romboutskathedraal is wel 97 meter hoog en sinds enkele jaren kan je de toren beklimmen tot aan de top. Voor kinderen is het een avontuur om de trappen op te lopen. Je stopt telkens in de verschillende torenkamers. Hier leren de kids over de geschiedenis en functie van de toren. Als je geluk hebt kun er je de beiaardier zien en horen spelen.
De uurwerkkamer is voor velen een hoogtepunt; een prachtig mechanisme dat om het half uur in werking wordt gezet. Als beloning mag je op de top van de toren lopen, ook wel de ‘skywalk’ genoemd. Op een heldere dag kun je enerzijds de kathedraal van Antwerpen zien en anderzijds de bollen van het Atomium in Brussel.

TIP 4: Trek er op uit naar dierenparadijs Planckendael

In dierenpark Planckendael kom je echt heel dicht bij de dieren. Het nieuwe doorwandelverblijf van de Ringstaartmaki’s in een aanrader. Je kunt de aapjes daar bijna aanraken en je loopt dwars door hun territorium. De vrouwtjes dragen jongen op hun rug en kijken je met hun kleine oogjes aan. In de Aziatische serre kom je ook bijzonder dicht bij de dieren. Je waant je in de rimboe waar de vogels vlak boven je hoofd vliegen. Een hoogtepuntje is zeker het voeren van de Lorilanding, kleine kleurrijke papegaaitjes. Je hebt grote kans dat ze op je arm komen zitten. Gaaf voor kinderen en volwassenen!

dierentuin mechelen

Het dierenpark is onderverdeeld in continenten. Tussen de continenten door heb je leuke speelelementen en klimtoestellen die zelfs volwassenen niet kunnen weerstaan.
Planckendael ligt heel dichtbij de binnenstad van Mechelen. Je bent er in 15 minuten op de fiets of een kleine rit met de auto of bus.

De meest populaire dieren van Planckendael zijn: de pinguïns, koala’s en de olifanten!

TIP 5: Experimenten doen en spelenderwijs leren in Doe-centrum Technopolis

Doe-centrum voor Wetenschap en Technologie Technopolis richt zich ook op de kleintjes tussen 4 tot 8 jaar. Het centrum heeft verschillende zalen ingericht voor verschillende leeftijdsgroepen. Die van de allerkleinsten is erg leuk, vooral het nagebootste mini-supermarktje waar kinderen winkeltje kunnen spelen.

technopolis mechelen

In de zaal voor de oudere jeugd kun je bijvoorbeeld een vliegtuig aan de grond zetten in een simulator, op een spijkerbed liggen en aan fietsen op een koord hoog in de lucht. Er zijn wel 350 interactieve opstellingen te vinden. Kinderen (én volwassenen) leren over de technologie achter de dagelijkse dingen. Ook is er een entertainmentprogramma met live proefjes waar het publiek bij wordt betrokken.

TIP 6: Je weer kind voelen in het Speelgoedmuseum

Mechelen heeft een speelgoedmuseum net buiten het centrum van de stad (maar zeker wel op loopafstand). Je vindt er één van de grootste speelgoedcollecties van Europa. Het speelgoed komt van overal ter wereld. Je vindt er naast oud en klassiek speelgoed ook modern speelgoed. Dat toch wel een beetje heimwee opwekt. In het museum is ook een speelruimte waar jij en de kids zich lekker kunnen uitleven.

Mechelen Kinderstad

TIP 7: ‘Sweet dreams’ in Mechelen – logeren

Ook al ligt Mechelen niet zo ver van Nederland (pluspunt!), het is het wel zo prettig om te blijven logeren na een drukke dag ravotten in en buiten de stad. Ook de hotels in Mechelen hebben speciale attenties voor gezinnen. Zo krijgen de kids een grappig rugzakje bij aankomst met daarop de mascotte ‘Rommy’ (afgeleid van de 97 meter hoge Sint-Romboutstoren). In het rugzakje zitten leuke hebbedingetjes en handige informatie. De hotels bieden speciale arrangementen, grotere kamers en er kan meestal speelgoed of games worden geleend. Elk hotel geeft zijn eigen ‘touch’ aan het gezinsvriendelijke arrangement.

Logeertips: In Novotel Mechelen logeren kinderen jongeren dan 16 jaar gratis op de kamer (inclusief kindergeschenk en rugzakje). Er is een speciale kinderspeelhoek.
Verblijf je in het Best Western Hotel Gulden Anker, dan krijg je er onder andere gratis toegang voor dierenpark Planckendael en het Doe-centrum Technopolis. > Meer info over hotels in Mechelen

Nog meer tips voor Mechelen Kinderstad:

TIP 8: Een weetje voor ouders: Mechelen telt wel 50 openbare toiletten die sinds kort zijn uitgerust met een opstapje en een kleutertoiletbril. Tip: loop het gemeentehuis van Mechelen in op de Grote Markt (middelste portiek) waar je meteen aan je rechterkant een publiek toilet hebt. Hier vind je een super schattig kindertoilet in kasteelthema. Alles is hier miniatuur.

TIP 9: Lekker picknicken doe je in een van de vele parken in het centrum zoals de Kruidtuin of het Vrijbroekpark. Hier lees je tips voor een geslaagde picknick met kinderen.

TIP 10: Breng een bezoek aan het Infokantoor toerisme in Mechelen (Hallestraat 2-4-6) waar je een leuke speelhoek hebt voor kinderen. Hier kun je alle info verkrijgen en de gidsjes voor gezinnen kopen (inclusief kindertas).

Meer informatie over Mechelen Kinderstad: http://toerisme.mechelen.be/gezinnen

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Er op uit

Auteur:

MoodKids is hét meest complete online magazine voor de allerleukste ouders. Lees snel verder wat je van ons kunt verwachten >>