By 19 maart 2015 Read More →

Activiteiten brandweerfeestje thuis

Job vroeg om een brandweer kinderfeestje. Of ons huis een brandweerschool kon worden en of iedereen dan ook brandweer kon worden. Ok, duidelijk!! Deze activiteiten waren bij ons een succes.

Activiteiten brandweerfeestje thuis

1. Maak je eigen brandweer insigne

Echte brandweermannen hebben natuurlijk een brandweer insigne. We noemden het voor de kids een brandweer- logo. Ze maakten deze van strijkkralen volgens dit patroon. Na het maken heb ik ze vlug aan beide zijden gestreken en er een oogje plus koordje aangemaakt. Zo hadden ze een echte brandweer-ketting.

brandweer strijkkralen patroon

2. Poes redden uit de boom

Soms moeten brandweermannen ook een poes uit de boom redden. In een boom in onze tuin hing ik een knuffel poes en met een (keuken-)trap konden de brandweermannen deze uit de boom redden.

3. Schoorsteen opbouwen & afbreken

Bij de kringloop scoorde ik al eerder gave bouwstenen. Kartonnen doosjes bedrukt als steen. Er werd door de kinderen volop torens en schoorstenen gebouwd en afgebroken (lees: we springen er middenin..). Bouwstenen kun je ook makkelijk zelf maken. Voor school maakte ik vorig jaar een heleboel bouwstenen m.b.v. kartonnen dozen, sponsjes en verf. Het idee daarvoor wat ik van internet haalde, staat in ons Sinterklaas bord op Pinterest.

schoorsteen brandweer

4. Bouw je eigen brandend huis – cake

Ik heb ervoor gekozen om kinderen zelf een huisje te laten versieren, maar dat kun je natuurlijk vooraf ook zelf doen. Bak of koop een cake. En maak van de cake huisjes. Dat kun je doen door een plak cake in de vorm van een huis te snijden (dus plat op een schoteltje). Of door een cake in staande rechthoekige blokjes te snijden. Aan de bovenkant van het blokje snijd je twee hoekjes weg zodat je een dak krijgt. Verder had ik rode en zwarte  (snoep)matjes, bakjes jam en scharen op tafel liggen. Daarmee konden ze het huis versieren (matjes knippen in vorm en vastplakken met een beetje jam). Met de rode matjes werd er vuur nagemaakt en uiteraard moest dit met (véél) slagroom geblust worden. Het ene kind bouwt eindeloos een huisje en de ander snoept vooral lekker. Leuk om verschillen te zien!

brandweerfeestje, feestje brandweer, kinderfeestje brandweer

5. Brand blussen

En natuurlijk het allerbelangrijkste: het blussen van een brand! In een boomstam boorden wij voorafgaand aan het feestje kleine gaatjes waar een (lang) sterretje in kon. M.b.v. supersoakers konden de brandweermannen de brand blussen. Dat viel nog niet altijd mee. Maar er werd enorm fanatiek geblust. Tip: koop genoeg sterretjes! Bij ons gingen er met 10 kinderen 8 pakjes doorheen. 

brandje blussen brandweerfeest

Het leuke van deze activiteiten is dat (m.u.v. activiteit 5 ivm de veiligheid – het aansteken van de sterretjes en toezicht houden) de kinderen de activiteiten ook vrij kunnen doen. En dat vinden ze op deze leeftijd vaak nog het leukste.

N.B. Tevens bezochten wij de brandweerkazerne waar een lieve vriend, die bij de vrijwillige brandweer zit, samen met een collega brandweerman de kinderen van alles vertelde over de brandweer. Wonen in een dorp heeft soms ook z’n voordelen! 😉

En hier vind je nog meer ideeën rondom het thema brandweer.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Brandweer

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.