By 17 januari 2016 Read More →

Babypod: de “muziektampon” voor je ongeboren baby

Licht grinnikend las ik op NU.nl dit bericht: ‘Muziektampon’ laat ongeboren baby’s muziek luisteren. En checkte nog een keer de datum: nee, echt geen 1 april. 

Deze muziektampon (sorry voor deze plastische omschrijving) Babypod bestaat uit een luidsprekertje dat je vaginaal inbrengt met daaraan een stekkertje die je koppelt aan je smartphone. Eventueel kun je ook voor jezelf nog een koptelefoon aansluiten, zodat je samen met je kind naar de muziek kan luisteren. Als ik de reviews mag geloven, moet dat een bijzondere ervaring zijn.

babypod 3

Babypod claimt dat het via de vagina echt de enige manier is om kinderen al voor hun geboorte in contact te laten komen met muziek. In Spanje hebben 106 zwangeren (tussen de 14 en 39 weken) aan het onderzoek meegedaan. De moeders lieten hun ongeboren kinderen muziek  luisteren via een reguliere luidspreker tegen hun buik en via de vaginale luidspreker. Met 3D/4D echo’s werden de ongeboren baby’s gevolgd tijdens deze muziek-sessies.

Uitkomsten onderzoek Babypod

  • 87% van de baby’s reageert op muziek via de vagina met lichaam en hoofdbewegingen. Ook openen en sluiten ze hun monden, steken ze hun tong uit en maken ze gebaren. Dit is het eerste onderzoek waar dit werd aangetoond. De onderzoekers stellen dat muziek: communicatie, vocalisatie en leren stimuleert.
  • In het onderzoek is gebleken dat foetussen vanaf 16 weken al reageren. Er werd altijd aangenomen dat foetussen vanaf 26 weken pas muziek hoorden.
  • Iedere baby reageert anders op de muziek. En ieder kind reageert ook anders op verschillende muziektypes.
  • De reactie is geen reflex. Het bewegen start wanneer de muziek start en stopt wanneer de muziek stopt.
  • De muziek creëert een communicatie respons bij de baby. Niet het geluid.
  • De ongeboren baby’s reageren uitgebreider naarmate de zwangerschap vordert.

BabyPod-Cerebro-A-1_en

Het doel van de Babypod

Klinkt leuk allemaal. Maar waarom zou je dit willen, naast blijkbaar het ontwikkelen van de muzieksmaak van je kind? De onderzoekers claimen dat muziek een bepaald neurologisch gebied ontwikkelt. Daarmee stimuleer je stemgebruik, taal en communicatie. Oftewel baby’s leren in de baarmoeder al communiceren. De Babypod is te koop voor € 149,95 via deze website.

Mijn conclusie: klinkt leuk, maar het zegt mij nog weing over het effect na de geboorte en de lange termijn? Worden deze kinderen als ze geboren rustiger als ze deze muziek weer horen? Heeft het eerder starten met leren effect op de langere termijn? Ik zou willen opteren voor uitgebreider onderzoek met een grotere steekproef en om deze baby’s ook op langere termijn te volgen. En ik vind het duur…

Prangende vraag

Ik heb op dit moment nog maar één prangende vraag. Stel dat ik nou zwanger was en ik zou de Babypod hebben. Zou ik dan ‘Hello’ van Adele als eerste nummer draaien?  😉

Welke muziek zou jij kiezen?

[NOOT REDACTIE]

visuals: babypod

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Zwanger en Baby, Thema

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.