Zo overleef je een kinderfeestje.. stressvrij!

Help! Is vaak de eerste gedachte als er weer een kinderfeestje georganiseerd moet worden. Een hele middag met drukke springende kids thuis, daar zitten de meeste ouders niet op te wachten. Direct in de stress schieten is echt niet nodig, maar hoe pak je het dan wel aan?

Moet je perse het huis uit of kan het thuis ook leuk en rustig zijn? Waar je ook voor kiest plannen is het toverwoord om een kinderfeestje te laten slagen. Deze tips helpen je op weg.

kinderfeest

Met deze praktische tips, overleef jij met gemak een kinderfeestje, heb je geen stress en is het nog leuk ook!

#1 Datum – Duh, inkopper: plan een datum. Let er daarbij op of je iemand hebt om je te helpen en prik een datum in de buurt van de echte verjaardag. Zeker als je kind nog jonger is. Een vijfjarige uitleggen dat twee maanden later zijn kinderfeest is, is lastig en niet goed voor je stressniveau.

#2 Hoeveelheid kids – Hoeveel kindjes nodig je uit? Er wordt vaak een ‘regel’ gegeven dat er net zoveel kindjes komen als hoeveel jaar de jarige wordt. Maar wat als je kind 10 wordt, en je absoluut geen mogelijkheid voor 10 kinderen hebt? Of juist andersom, een 6 jarige met heel veel rustige vriendjes of vriendinnetjes. Laat die regel dus maar lekker los. Kijk vooral naar de vriendjes van je kind en bepaal op basis daarvan het aantal dat jij behapbaar vindt.

#3 Themafeest – Wil je kind een thema, of weet hij/zij al precies wat hij/zij wil doen? Overleg samen en zoek op internet de mogelijkheden op. Willen jullie een specifieke activiteit doen? Denk er dan aan dat je dat vaak ruim van te voren moet boeken. Houd daar dus in een vroeg stadium al rekening mee!

> Kijk ook op MoodKids voor leuke kinderfeestjes ideeën

#4 Uitnodigen – Maak de uitnodigingen, en geef ze aan de kinderen. Persoonlijk rondbrengen vinden alle bijna jarigen superleuk. Bovendien krijgen de kinderen uit de klas die niet worden uitgenodigd er niet teveel van mee, zo voorkom je lastige situaties in de klas.

#5 Draaiboek – De datum komt in de buurt: zorg voor een ‘draaiboek’. Hoe laat verwacht je de kinderen, wat wordt de activiteit, welke spelletjes wil je doen, hoe laat wordt er gegeten etc. Spreek ook af met degene die helpt wie wat doet. Zo voorkom je dat dingen dubbel gedaan worden of blijven liggen. Het is slim om wat spelletjes achter de hand te houden mocht er tijd over zijn, het weer omslaat, etc.. Maar probeer straks ook dingen los te laten. Plannen is fijn maar speel er mee. Als de kinderen zich straks heerlijk vermaken in de speeltuin en dat langer duurt dan op je planning staat, let it go, en blijf!

#6 Dag van het feest – Het is zover! Maak voordat iedereen komt je huis ‘kidsproof’ en zet wat je klaar kunt zetten alvast klaar.

Let the party begin!

Nog wat extra tips:

#7 Tijd – Voor kleuters is een feestje van 2 uur meestal ruim voldoende, voor grotere kinderen kan een kinderfeestje natuurlijk wat langer duren.

#8 Budget – Jij bepaalt het budget! Naar de bioscoop gaan is super leuk, maar thuis matrassen op de grond en een spannende film kijken met popcorn is ook leuk! (Misschien ken je iemand die een beamer heeft, maak je het helemaal speciaal mee!)

#9 Google – Speurtochten, verkleedkisten, knutselpakketten zijn allemaal op internet te vinden. Je hoeft niet zelf het wiel uit te vinden.

#10 Ook leuk – een gymzaal huren, hutten bouwen in het bos en dan bbq-en (kan ook op een mooie winterdag!), zelf een film maken.

#11 Ouders – Wil je het zelf ook nog gezellig hebben en de andere ouders beter leren kennen? Zet een borrel en een hapje klaar voor de ouders die hun kind op komen halen. Zo kun jij ook nog even bij kletsen.

[ssba]
Posted in: Feest, Kinderfeestjes, Thema

Auteur:

Lianne is professional organizer en opvoedcoach en helpt in die hoedanigheid druk bezette gezinnen het overzicht terug te krijgen in hun huis, huishouden en opvoeding. Lees verder ...