By 6 februari 2014 Read More →

Je baby in een draagdoek of draagzak

Draag je baby in een draagdoek of draagzak, het wordt al eeuwen en over de hele wereld gedaan, maar nog nooit was de keuze voor een draagdoek of draagzak zo groot!

Toen ik Lily kreeg woonden wij nog 2 hoog in een appartement in de stad Rotterdam. Al gauw bleek het zeer onpraktisch om de kinderwagen steeds te trap op en af te tillen en ging ik op zoek naar alternatieven. Ik leende eerst eens een draagzak van een vriendin, waar ik eigenlijk na 10 minuten dragen al vreselijke rugpijn van kreeg. Dit was hem niet.

Tricot draagdoek

Maar waarom was dragen dan zo ontzettend populair? Ik deed wat research en er bleken enorme verschillen te zitten in manieren van dragen. Ik begon met een losse doek, de tricot slen. Erg fijn om je pasgeboren baby dicht tegen je aan te dragen, helemaal omdat Lily een baby was die het liefst de hele dag tegen mij aan lag en zo had ik ook nog eens mijn handen vrij! Bijkomend voordeel was dat ik zo de deur uit liep en mijn baby rustig kon verder slapen in de doek.

Geweven doek

Kleine baby’s worden groter (en zwaarder) en een geweven doek is dan een mooi alternatief of opvolger van de tricot doek. Hiermee bind je als het ware je kind tegen je aan waardoor het gewicht niet hangt. Je hebt hierdoor veel minder of geen last van je ruk of nek en kunt uren dragen (mits goed geknoopt!). Geweven doeken zijn er ook in vele maten en soorten stof, van lekker dik voor in de winter tot dun en koel voor in de zomer.

Mei Tai

Een klein nadeel aan de losse doeken vond ik toch wel het omknopen als je ergens onderweg bent. Met lange lappen stof op straat staan stuntelen werd verleden tijd toen ik een Mei Tai aanschafte. Dit is eigenlijk de middenweg tussen een losse doek en een voorgevormde drager. Iets makkelijker om te doen en toch je kind lekker dicht tegen je aanknopen, ik kon Lily hiermee ook makkelijk op mijn rug dragen.
draagzak keuze

1. Geweven doek  2. Ergobaby 3. Tricot Slen  4. Mei Tai 5. Babybjörn One

Ergonomische drager

Vind je het knopen maar lastig of houd je gewoonweg niet van al die stof om je heen, kijk dan eens naar een voorgevormde ergonomische drager. Ook hierin is veel keuze, denk aan de Ergobaby, Bondolino, Manduca en zelfs Babybjörn heeft tegenwoordig een superfijne ergonomische drager. Belangrijk is dat je baby of kind een klein beetje bol ruggetje heeft, de beentjes gespreid en de knietjes iets hoger dan de heupen zitten. Ze moeten er in ieder geval niet in hangen, dat is niet goed voor de heupen. Daarnaast is het natuurlijk ook erg belangijk dat je zelf comfortabel kunt dragen, zonder pijn in je rug of nek.

Babybjörn One

Ik mocht de nieuwste Babybjörn One uitproberen en wat een heerlijke draagzak is dat! Zo fijn zelfs dat mijn vriend onze Sam er ook wel in wil dragen. Hij heeft een sportieve uitstraling waardoor de meeste vaders hem ook prima vinden om te gebruiken en je trekt hem gemakkelijk aan. Zowel op de rug als buik hebben wij er goede ervaringen mee en zelfs onze zware baby dragen we er met gemak een tijd in.

draagdoek of draagzak

Naast dat het praktisch is om je kind te dragen, is het ook een fijne manier om je kind veiligheid en geborgenheid te bieden. Het dragen van je baby werkt ook vaak verlichtend bij krampjes of huilbaby’s.

Er zijn natuurlijk nog veel meer goede en minder goede draagzakken. Laat je goed adviseren in een winkel of raadpleeg een draagconsulent. Er zijn zelfs cursussen om te leren je kind op de juiste manier te dragen. Dit blog is gebaseerd om mijn eigen ervaringen met draagdoeken en draagzakken.

Dit artikel bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Meer info

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Zwanger en Baby, Thema

Auteur:

Eefje Kleijweg richtte in 2011 samen met Maike MoodKids op. Inmiddels werkt ze weer fulltime als freelance vormgever vanuit haar studio in Groningen, waar ze ook woont met Eric en twee kids, Sam ('13) en Lily ('09). Naast grafische vormgeving houdt Eefje interieur design, illustratie, stoeien met Sam, knutselen met Lily, arthouse films en sporten.