By 5 november 2020 Read More →

Hoe bereken je de juiste maat van een kinderfiets?

Moet je nu op zoek naar een 12 inch of 16 inch kinderfiets? Hoe werkt zo iets en hoe kies je de juiste maat voor jouw zoon of dochter? Met onderstaande tabel en tips helpen we je graag op weg.

Het kiezen van de juiste maat kinderfiets is niet zo moeilijk als het lijkt. Zelfs als de nieuwe fiets een cadeautje is en je niet even stiekem kunt passen. Het belangrijkste om te weten is dat fietsen worden aangeduid in inches. Eén inch staat voor 2.54 cm en geeft bij een fiets de maat van het wiel aan. Worden de wielen groter, wordt ook het frame groter en daarmee de hele fiets. Voor een kleiner kind kies je dus een kleinere fiets of te wel minder inches.

Voor de kleine fietser is het belangrijk dat ze altijd met platte voeten bij de grond kunnen. De lengte van (de benen van) je kind is dus het belangrijkste bij het kiezen van de juiste maat kinderfiets.

Die lengte heeft op zijn beurt weer alles te maken met de leeftijd van je kind. Ook bij het kiezen van kleding spelen lengte en leeftijd een rol in de juiste maat broek of shirt. Toch is niet elk kind even groot. In onderstaande tabel kun je daarom zowel op leeftijd, lengte als op kledingmaat zoeken. Een goede richtlijn dus om tot de juiste maat fiets te komen.

 

Inches                Lichaamslengte Leeftijd Kledingmaat
10 inch 85-100 1-3 jaar 85-100
12 inch 95 cm 2-4 jaar 90-105
14 inch 100 cm 3-5 jaar 98-108
16 inch 105 cm 4-6 jaar 103-118
18 inch 110 cm 5-7 jaar 110-123
20 inch 115 cm 6-8 jaar 118-128
22 inch 122 cm 7-9 jaar 124-134
24 inch 130 cm 8-12 jaar 130-142
26 inch 145 cm 10-14 jaar 140-156
28 inch 145+ cm +12 jaar Volwassen

Ben je op zoek naar een fiets voor je dochter van net 3 jaar, dan is een kinderfiets 12 inch een goed uitgangspunt. Voor je zoon van 4 kies je waarschijnlijk beter direct een kinderfiets 16 inch. Bij een groot kind kun je misschien met een maatje groter starten terwijl je voor een kind dat iets kleiner is beter een maatje minder kunt nemen. Kijken naar zowel leeftijd als  kledingmaat of lichaamslengte, geeft meestal een goede indicatie.

Koop een fiets niet op de groei

Koop een fiets nooit op de groei maar start liever met een kleinere fiets. Let er daarbij ook op dat het instellen van de juiste hoogte van het zadel ook essentieel is. Laat je kind op de fiets gaan zitten en kijk of het zonder gebogen beentje met platte voet bij de grond kan. Zo stel je het zadel op de juiste hoogte in. Voor tieners/volwassenen kun je aanhouden dat 1,08 keer de binnenbeenlengte de juiste hoogte is. Zo kunnen ze met de tenen bij de grond en hoeven ze het been niet helemaal te strekken om de voet op het pedaal te zetten. Ook de hoogte van het stuur is belangrijk en staat bij een kinderfiets meestal vrij hoog zodat het kind recht op kan zitten. Stel daarom bij het zadel ook meteen de hoogte van het stuur aan.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Spelen, Buiten spelen

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.