Touwspelletjes: pure jeugdsentiment

We kregen het boekje 'reuzeleuke touwspelletjes' opgestuurd en dat was voor mij pure jeugdsentiment. Herinner jij ze ook nog? Kattenwieg, kop en schotel, eiffeltoren en sok aan de waslijn? Samen met Job ging ik direct aan de slag. Lees onze review.

Ik denk dat ik in groep 5 van de basisschool zat en dat de meiden van de groepen boven mij allemaal een touwtje mee hadden waar ze de mooiste figuren mee maakten. Motorisch was ik niet de handigste. Nu trouwens nog steeds niet.. Maar ik was gefascineerd door hun behendigheid.

Veel verder dan ‘kop en schotel’, ‘Eiffeltoren’ en ‘sok aan de waslijn’ kwam ik tot mijn grote frustratie niet. Opvallend overigens hoe al die namen zo weer terugfloepen. De post die ik deze week ontving, haalde mijn frustratie weer even terug, maar ook mijn vastberadenheid om het nu wel te kunnen. Daarover zo meer.

Reuzeleuke touwspelletjes

Reuzeleuke touwspelletjes bestaat uit een leuk doosje, met daarin een touw en diverse opdrachtkaarten. Ook wordt er een stukje geschiedenis verteld over de touwfiguren. Dat touwfiguren maken universeel is, had ik wel verwacht. Je hebt immers niet meer nodig dan een stukje touw, wat ook in de allerarmste landen ter wereld vaak wel voor handen is. Ook de figuren zijn universeel. Honderd jaar geleden hebben twee Amerikaanse wetenschappers een studie van deze touwfiguren gemaakt. Ontwikkelden zelfs een speciale taal om de figuren en handbewegingen te benoemen. In deze box wordt die taal (uiteraard vertaald in het Nederlands) ook gebruikt.

Genoeg gekletst, aan de slag! Job laat je wat verschillende figuren zien die in het boekje voorkomen.

Kattenwieg

1. Houd het touw aan de binnenkant van je handen en om je pinken en duimen heen. Het touw dat zich aan de binnenzijde van je handen bevindt, heet het ‘palmtouw’.
We kregen het boekje 'reuzeleuke touwspelletjes' opgestuurd en dat was voor mij pure jeugdsentiment. Herinner jij ze ook nog? Kattenwieg, kop en schotel, eiffeltoren en sok aan de waslijn? Samen met Job ging ik direct aan de slag. Lees onze review.
2. Haak je rechtermiddelvinger onder het palmtouw van je linkerhand en trek je handen uit elkaar.
We kregen het boekje 'reuzeleuke touwspelletjes' opgestuurd en dat was voor mij pure jeugdsentiment. Herinner jij ze ook nog? Kattenwieg, kop en schotel, eiffeltoren en sok aan de waslijn? Samen met Job ging ik direct aan de slag. Lees onze review.
3. Haak nu je linkermiddenvinger onder het palmtouw van je rechterhand en trek je handen weer uit elkaar.
We kregen het boekje 'reuzeleuke touwspelletjes' opgestuurd en dat was voor mij pure jeugdsentiment. Herinner jij ze ook nog? Kattenwieg, kop en schotel, eiffeltoren en sok aan de waslijn? Samen met Job ging ik direct aan de slag. Lees onze review.
Je hebt nu de ‘kattenwieg’. Of de cat’s Cradle’ zoals de Amerikaanse wetenschappers dit benoemen. Van hieruit kun je ook ‘kop en schotel’ maken.
We kregen het boekje 'reuzeleuke touwspelletjes' opgestuurd en dat was voor mij pure jeugdsentiment. Herinner jij ze ook nog? Kattenwieg, kop en schotel, eiffeltoren en sok aan de waslijn? Samen met Job ging ik direct aan de slag. Lees onze review.

Kop en schotel

4. Haak je duimen achter de verste middevingertouwen en breng ze weer naar voren.
We kregen het boekje 'reuzeleuke touwspelletjes' opgestuurd en dat was voor mij pure jeugdsentiment. Herinner jij ze ook nog? Kattenwieg, kop en schotel, eiffeltoren en sok aan de waslijn? Samen met Job ging ik direct aan de slag. Lees onze review.
5. Je krijgt nu deze figuur. Om elke duim zitten twee lussen.
We kregen het boekje 'reuzeleuke touwspelletjes' opgestuurd en dat was voor mij pure jeugdsentiment. Herinner jij ze ook nog? Kattenwieg, kop en schotel, eiffeltoren en sok aan de waslijn? Samen met Job ging ik direct aan de slag. Lees onze review.
6. Breng je duimen omlaag en laat de onderste duimlussen wegglippen. Je hebt dan opnieuw slechts één lus om elke duim. Job gebruikt daarvoor zijn tanden. 😉
We kregen het boekje 'reuzeleuke touwspelletjes' opgestuurd en dat was voor mij pure jeugdsentiment. Herinner jij ze ook nog? Kattenwieg, kop en schotel, eiffeltoren en sok aan de waslijn? Samen met Job ging ik direct aan de slag. Lees onze review.
7. Haal je pinken uit de lussen en trek je handen uit elkaar tot alle touwtjes straks staan. Draai je handen zoals op de foto. Kijk maar: je hebt nu een kop en schotel gemaakt.
We kregen het boekje 'reuzeleuke touwspelletjes' opgestuurd en dat was voor mij pure jeugdsentiment. Herinner jij ze ook nog? Kattenwieg, kop en schotel, eiffeltoren en sok aan de waslijn? Samen met Job ging ik direct aan de slag. Lees onze review.

Review reuzeleuke touwfiguren

Ook trouwens handig voor in de auto, onderweg naar vakantie of zo. Neemt weinig ruimte in beslag. En zorgt weer voor de nodige vertier.

Bestel hier

Reuzeleuke touwspelletjes, Son Tyberg, Deltas

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.