By 5 juni 2015 Read More →

Van een luier word je luier

Kinderen in Nederland worden steeds later zindelijk. Wanneer je dit vergelijkt met de zestiger en de zeventiger jaren is er gemiddeld genomen ongeveer anderhalf jaar vertraging opgelopen in het zindelijk worden. Wat is er anders dan vroeger?

#1 papieren luiers versus katoenen luiers; in alle maten, soorten, merken (vaak in de aanbieding).

#2 tweeverdienende ouders versus ouder(s) thuis; minder tijd voor zindelijkheidstraining, meer geld voor kinderopvang en luiers.

#3 kinderopvang versus kinderen thuis; de meeste kinderopvangcentra doen niet aan een persoonlijke zindelijkheidstraining.

#4 zindelijkheidseis school 4 jaar versus 2,5 jaar; zindelijk zijn (zonder luier) is verplicht vanaf basisschool (4 jaar); vroeger gold dit al bij de peuterschool (2,5 jaar).

#5 vrijere opvoedingsstijlen versus autoritaire opvoeding; meer diverse vrijere opvoedingsstijlen dan vroeger, minder structuur/regels/afspraken.

luier van een luier

Waarom zijn kinderen steeds later zindelijk?

Het is moeilijk te achterhalen wat nu precies gemaakt heeft, dat de leeftijdsgrens voor de zindelijkheid verlegd is. Het lijkt op een combinatie van factoren; scholen veranderden hun zindelijkheidsbeleid, wellicht met het oog op tweeverdieners met minder tijd voor zindelijkheidstraining. Daarbij hadden ouders meer geld voor papieren luiers en de kinderopvang. Het lijkt logisch dat de luiermarkt hierop heeft ingespeeld.

Grenzen verleggen voor de zindelijkheid levert wat mij betreft vooral nadelen op. Ik realiseer mij dat mijn visie/beeldvorming niet geheel objectief zou kunnen zijn. Immers, in mijn actieve praktijkjaren (en nog steeds) is de grootste hulpvraag ‘Help, mijn kind wil alleen maar in de luier poepen en moet naar school/wordt geweigerd op school/houdt poep op als ik geen luier geef’. Wanhopige ouders zijn in paniek, schieten in de stress en het kind daardoor ook. Als kindertherapeut zeg ik altijd: het belang van het kind staat bij mij voorop!

Wat zijn dan die nadelen van uitstel zindelijkheidstraining?

  • kosten van de luiers; een luier kost al gauw zo’n € 0,30 per stuk. Reken maar uit…
  • stress/druk voor ouders en kind; relatief kortere tijd voor zindelijkheidstraining (uitstel door werk, kinderopvang, school, luiers).
  • weigergedrag/ophoudgedrag kind; het kind heeft jarenlang de tijd gehad om te wennen aan luiergedrag (aangeleerd gedrag). Hoe langer dit duurt, des te moeilijker dit is om af te leren.
  • negatief zelfbeeld; door een kind een luier te blijven geven, kan het kind zich, onbedoeld en ongewild, gaan zien, voelen en gedragen als een baby/dreumes.
  • verstopping; kinderen die op latere leeftijd nog een luier om krijgen om te poepen, hebben vaak ook last van verstopping. Dat komt doordat het kind:
    1. niet de goede poephouding heeft om de poep er helemaal uit te krijgen.
    2. de poep vaak ophoudt totdat de luier wordt gegeven. Ofwel angst voor wc/poepen.
    3. last heeft van de luier; deze belemmert het kind om helemaal uit te poepen.

Binnen die cirkel van (luier)stress is het voor ouders – en dat snap ik – vaak (te) moeilijk te bedenken, dat het kind niet lui is, maar lui is gemaakt in de loop der jaren. Uiteindelijk kopen ouders de luiers en bieden deze het kind aan, om welke reden dan ook. Dus wil je als ouder je kind eindelijk uit de luiers hebben? Dan geef ik hieronder nog wat tips.

Tips

  1. leg je kind uit dat hij of zij groot genoeg is om op de wc of het potje te poepen (en plassen).
  2. leer het kind hoe het lichaam werkt en hoe poepen het gemakkelijkst gaat.
  3. maak afspraken met je kind over wc-gedrag en houd je daaraan (let op: het kind gaat alles uit de kast halen om jou te overtuigen toch weer de luier te geven!).
  4. gaat je kind poep ophouden of vieze broeken krijgen? Dan verhelpt laxeermiddel dit euvel tijdelijk. Zo kan (angst voor) verstopping niet als (veel gehoord en begrijpelijk) excuus worden ingezet om de luier weer (opnieuw) aan te bieden.

Vind je het ondanks dit alles best lastig en heb je twijfels? Volg dan SuperPoeper® op Facebook; met grote regelmaat verschijnen berichten met tips, filmpjes en praktijkverhalen. Helpt dat ook niet? Maak dan een afspraak voor een consult bij een poepprofessional.

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Hadassa Voet is integratief kindertherapeut en moeder van vier volwassen kinderen (3 dochters, 1 zoon) en sinds 2012 trotse (oppas)oma van een kleindochter en kleinzoon. Lees meer >>