Zo went je kind rustig aan het ‘nieuwe’ afscheidsmoment’

Nu de kinderopvang weer open en ook de buitenschoolse opvang dagelijks actief is, lijkt voor de jongste kinderen het leven weer z’n gewone gangetje te gaan. Er is echter wel een groot verschil met de tijd voor de corona-crisis: het breng- en haalmoment. 

De jongste kinderen wandelen nog even vrolijk met hun tas richting de opvang of school, maar als het afscheid van papa of mama nadert wordt het anders. Dat afscheid ziet er sinds 11 mei immers anders uit. Om de anderhalve meter afstand tussen ouders onderling en tussen ouders en medewerkers van de kinderopvang en school mogen ouders niet meer in de groep en zelfs komen. Dat afscheid moet daarom veelal buiten plaatsvinden. Het kind moet zelf naar binnen.

Geef hun knuffel mee in de kinderrugzak 

Een groot aantal jonge kinderen vindt dit lastig. Dat kleine stukje dat ze even ‘alleen’ zijn kan best onveilig voelen. Eenmaal in de groep kunnen ze teruggrijpen op de vertrouwde ruimte en hun eigen knuffel die ze mee hebben in hun kinderrugzak.

Heeft jouw kind nog altijd moeite met het afscheid nemen in de ochtend op deze manier? Hier een aantal tips om het kind langzaam te laten wennen.

Tips voor het ‘nieuwe’ afscheidsmoment

Praat er samen over

Je kind vindt het misschien zo spannend om op een andere manier afscheid te moeten nemen, dat het ander gedrag gaat vertonen dan normaal. Het is belangrijk die emoties te benoemen. Leg uit dat je het zelf ook spannend vindt en dat je het samen met hem of haar gaat doen. Negeer de gevoelens niet.

Extra aandacht

Overleg met de medewerkers van de opvang of de juf van school hoe het met je kind gaat, zodat hij of zij daar rekening mee kan houden. Het kind heeft, als het er erg veel moeite mee heeft, tijd nodig om te wennen. Dat kan wel een paar weken aanhouden. Een beetje extra aandacht van de opvang of school is dan belangrijk.

Knuffelen mag

Wees als ouder niet bang dat er geen nauw contact meer mag zijn tussen kind en begeleiders. Voor kinderen tot en met vier jaar is het toegestaan dat de pedagogisch medewerker van de opvang fysiek contact met het kind mag hebben. Jonge kinderen hebben af en toe die knuffel nodig. Op die manier voelt het zich geborgen en veilig. En echt, ook kleuterjuffen houden een huilend kind niet op 1,5 meter afstand.

Maak het voorspelbaar

Zowel op school, de opvang als thuis is het voor het kind fijn als er routine wordt geboden. Dat geeft al snel weer een veilig gevoel. Bepaalde gewoonten hoeven heus niet voor altijd te zijn, maar als het kind moeite heeft weer naar de opvang of school te gaan, kunnen voorspelbaarheid helpen om snel weer te wennen.

Langzaam, maar regelmatig wennen

Laat het kind langzaam wennen als het echt moeilijk gaat. Misschien eerst een halve dag naar de opvang of school in plaats van een volle dag? Maar dan wel een paar dagen achter elkaar als het kind dat eerder ook zo gewend was. Anders moet het steeds als het ware opnieuw beginnen. Wees positief en laat het kind zichzelf zijn, ook als het even wat moeilijker gaat. Geef emoties de ruimte. Dan zal het al snel weer vrolijk met zijn rugzak ’s morgens naar de school of de opvang willen.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.