Verliefdheid is maar niks

Verliefdheid is rampzalig… Kinderen voor Kinderen zong het al in 1990. Mijn dochter ondervindt het nu ook! Ze lijkt het flink te pakken te hebben. Ik vroeg me af of dit al kan bij een meisje van 7. Ja dus!

Een kind heeft het vaak al op jonge leeftijd over verliefd zijn. Het is dan ook een veelgestelde vraag van volwassenen of oudere kinderen aan een kleuter. ‘Op wie ben jij verliefd?’ ‘Je speelt zo leuk met die jongen, ben je soms verliefd?’ De antwoorden van kleuters zijn meestal ‘ja, op mama en papa’. Ook mijn zoontje gaat nog steeds later met zijn zus trouwen en is daarnaast verliefd op een meisje uit de speeltuin. Op die leeftijd is verliefdheid vooral een kwestie van wie vind ik lief en wie is mijn vriend. Ook mijn dochter bevestigde dit. Ik zei, toen ze vertelde dat ze voor het eerst verliefd was, dat ze toch al eens verliefd was op een meisje in de kleuterklas.’Mama, toen wist ik nog niet wat verliefd zijn was hoor.’

Verliefd zijn op een ander

Ze vertelde laatst dat ze een geheim had. Ze is verliefd. Eerst wilde ze niet vertellen op wie. Twee avonden later vertelde ze het toch. Ik moest zweren dat ik het niet zou vertellen aan iemand, ‘óók niet aan papa’, benadrukte ze met klem. Ik had al wel een vermoeden. Met Valentijnsdag wilde ze al een kaart aan iemand geven, maar daar wilde ze dan alleen naartoe. Want anders kwam ik het te weten. Maar nu kwam dan toch de bekentenis. Ze vertelde dat ze zich heel raar voelt en niet zo goed weet hoe ze zich moet gedragen. Dat ze bloost als hij hallo zegt en ze niet meer goed naar hem toe durft. Ik heb haar maar verteld dat ik dat bij papa ook had in het begin, dat je soms niks meer durft te zeggen of juist gekke dingen gaat zeggen als je bij diegene bent. Soms voelt het helemaal niet fijn! Dat herkende ze.

Verliefdheid bij kinderen: ook wel wat onwerkelijk

Het gesprek vond ik zo onwerkelijk, ze zit in groep 4! En toch kan het. Vanaf 8 of 9 jaar kan verliefdheid bij kinderen voorkomen. Kinderen kunnen echt verliefde gevoelens hebben, net zo sterk als volwassenen. Met gelukkig één groot verschil: ze hebben niet de neiging tot fysiek contact, zoals volwassenen dat wel hebben. Fieuw!! Maar dat hele speciale gevoel, dat je altijd bij diegene in de buurt wil zijn en onzeker bent wat hij/zij dan van jou vindt…dat komt dus overeen. Het is belangrijk dat je over verliefd zijn praat en het goede voorbeeld geeft met je partner. Dat is na 17 jaar nog wel een uitdaging, maar daar gaat deze blog niet over. 😉

De eerste verkering

Ook verkering is op de basisschool heel gewoon. Ze spelen vaak met hun vriendjes, maar hebben verkering met een speciaal iemand. Laatst hoorde ik van een moeder van school dat ‘hij’ verliefd was op haar (mijn dochter dus). De glimlach op haar gezicht toen ik haar dat vertelde, was heel erg mooi. Wat blijkt? Ze heeft hem meteen verkering gevraagd…en hij zei ja. Dat noem ik nog eens durven!!

bronnen: www.cjg043.nl en www.jmouders.nl

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..