By 17 februari 2019 Read More →

Kun je organiseren leren?

Een Whatsappje in de buurtapp: ‘Leuk, we zijn erbij zondag!’ en ‘Waarom is het zonder eten, Zoë?’….Waar gáát dit over, denk ik. Ik vraag ze een foto te sturen. En ja hoor, mijn dochter heeft bij de halve buurt een briefje door de bus gedaan. Zondag 10 februari Konijnenshow. Met in een andere kleur GEEN ETEN erbij.

Dat is al het zoveelste feestje dat ze organiseert. Ik vraag me af of organiseren aangeboren of aangeleerd is. Ik denk het eerste. 🙂

Omdenken hè!

In een toekomst van zelfsturende teams en ‘persoonlijke leiderschap’, is jezelf kunnen organiseren geen overbodige luxe. En ook hier denk ik de drammerige eigenschappen van mijn dochter om in kwaliteiten:

– Haar beeld van het feest niet uit haar hoofd kunnen praten >> ze weet goed wat ze wil

– Inflexibel zijn >> standvastig zijn

– Gemaakte keuzes niet ter discussie mogen stellen wordt >> goed beslissingen kunnen nemen

Dus werden er, naast uitnodigingen, spelregels voor wat spelletjes gemaakt samen met mij. Zette ze papa aan het werk om een poster voor de show te ontwerpen en oefende ze middagen met de konijnen met het buurmeisje en haar broertje. Ze krijgt met haar organisatietalent ook iedereen mee.

En daar stonden we dan…

In de buurtapp kwamen op de druilerige zondag de voorzichtige vragen of de show nog doorgaat en hoe laat. Daar liet haar organisatietalent en realisme haar in de steek. Want ze dacht dat als je gewoon zegt dat het de hele dag door is, dat iedereen dan spontaan aan komt waaien. Hierin liet ze zich sturen, dus gaven we een tijd door.

En daar stonden ze om 14.00 uur: ouders en kinderen met dikke jassen naar de konijnen op de natte tuinvloer te kijken. De konijnen sprongen…over een bezemsteel 10 centimeter boven de grond. En aten van een worteltaart. De kinderen speelden een werpspelletje en mochten bowlen voor leuke prijzen zoals snoep of de konijnen aaien. Vooral het snoep viel in de smaak. Zo erg, dat de konijnen ontsnapten naar de buren. Gelukkig met een goede afloop! Dus mijn advies: go with the flow, die geven de zondagmiddagen weer kleur!

En waarom het zonder eten was? ‘Mijn vriendje met glutenallergie komt ook.’ Ze houdt ook nog rekening met anderen, dat kind van me!

Omdenken levert vaak prachtige situaties op. Ben jij, net zoals Suzanne, ook weleens go with the flow gegaan? Deel je het verhaal met ons op Facebook?

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..