By 8 februari 2019 Read More →

Kruistocht in spijkerbroek voor 2,50 euro te koop

Ik denk dat ik ergens in de jaren ’90 op de Uitmarkt in Amsterdam een eigen exemplaar scoorde: het boek Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman. Een broze Beckman op leeftijd zat achter de kraam en signeerde de boeken. Hij staat nog bij ons in de boekenkast. Job is het boek momenteel zelfs aan het lezen.

Toen ik voor dit artikel even googelde naar dit boek zag ik dat de eerste druk uit 1973 stamt. Ongelooflijk! Ik kom zelf uit ’76, heb het denk ik gelezen in groep 7 (dus ’87/’88) en nog steeds is het een populair boek. Inmiddels toe aan de honderdste(!) druk.

Geen wonder dus dat Kruistocht in spijkerbroek is gekozen als parel van de jeugdliteratuur tijdens de ‘Geef Mij Maar Een Boek’- campagne 2019.

  • Geef een boek cadeau
  • wat houdt ‘Geef een boek cadeau’ in?
  • over Kruistocht in spijkerbroek
  • voorgaande jeugdliteratuurklassiekers

‘Geef een boek’ cadeau

Nog even over die actie. Ken je leesbevorderingscampagne Geef een (prenten)boek cadeau? Het heeft als doel om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken uit de jeugdliteratuur. Boekhandels en diverse landelijke organisaties bundelen sinds 2016 jaarlijks hun krachten om een jeugd- en een prentenboekklassieker op een toegankelijke manier beschikbaar te maken. Het jeugdboek van dit jaar is dus Kruistocht in Spijkerbroek. Het prentenboek is ‘Kikker is kikker’ van Max Velthuijs. Deze actie start begin april.

kruistocht in spijkerbroek

Wat houdt ‘Geef een boek cadeau’ in?

Voor 2,50 euro is Kruistocht in spijkerbroek te koop in de boekhandel. Om cadeau te geven aan jezelf of aan een ander. Door de nadruk te leggen op ‘geven’ hoopt de stichting alle kinderen te bereiken. Ook kinderen die om wat voor reden ook, thuis geen boeken hebben. Geven kan door familie, maar ook de gemeente, school of kinderdagverblijf kan er aan bijdragen. Geven kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een boek te doneren aan een goed doel. Dat kan ik verschillende boekhandels. Kijk maar eens hier.

Over Kruistocht in spijkerbroek

Het verhaal van Kruistocht in Spijkerbroek draait om de 16-jarige Dolf. Die is wel in voor een avontuur en geeft zich op als proefkonijn. Het plan is om hem met een tijdmachine naar de middeleeuwen te flitsen, daar één middag rond te kijken en weer terug te komen. Maar door een foutje komt hij in een Kinderkruistocht in het jaar 1212 terecht. De Kinderkruistocht met 8.000 kinderen is net uit Keulen vertrokken en is op weg naar Jeruzalem om de stad te bevrijden van de niet-christenen. Met hun blote handen.

Onthutst constateert hij dat valse monniken de goedgelovige kinderen willen verschepen naar Afrika om daar verkocht te worden als slaven. Kan hij de plannen voorkomen. En kan Dolf nog weer terug naar zijn eigen tijd?

Voorgaande jeugdklassiekers tijdens Geef een boek cadeau

2018: Ronja de roversdochter van Astrid Lindgren

2017: Achtste-groepers huilen niet van Jacques Vriens

2016: Oorlogswinter van Jan Terlouw

Jaarlijks wordt er tijdens de campagne 'Geef een boek cadeau' een boek geselecteerd door de boekenbranche. Voor 2,50 euro kun je dit boek nu kopen.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden, Kinderboeken, Trend

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.