By 3 februari 2019 Read More →

Naar bed naar bed zei Duimelot

Hoe laat gaat jouw kind naar bed? Komt je kind dan nog weer naar beneden? En hoeveel slaap heeft jouw kind nodig? Suzanne zocht het uit.

Voor het slapen gaan hebben we een heel ritueel. We hebben 4 jaar over het vinden van het succesrecept gedaan. Het recept: alles zo voorspelbaar mogelijk doen zodat mijn kinderen precies weten wat er gaat komen met de ingrediënten: tanden poetsen, boekje lezen en de dag doornemen. En ze weten dus ook wanneer ze écht moeten slapen.

Ik vind het wel ingewikkeld dat ze allebei een ander recept hebben. En bij mijn dochter liep het de laatste tijd weer niet zo lekker. Weer een nieuw recept uitproberen dus. Of heeft ze gewoon minder slaap nodig dan gemiddeld? Ze kon ook zonder moeite opblijven tot 01.45 uur met oud en nieuw!

Bedtijden kinderen

We hebben een keer advies gevraagd aan een pedagoog. Zij wilde dat onze dochter om 18.30 uur in bed lag. Dat hebben we nooit gered… Ook als ik Ouders van nu lees, komt vooral mijn dochter (7) slaap tekort. Ze sliep op een gegeven moment van 21.30 uur tot 7.15 uur. Echt te kort. En soms ziet ze er ook als een vaatdoek uit. Terwijl ze wel gelijk met haar broertje (4) naar boven gaat.

Hij gaat op de geadviseerde tijd, namelijk tussen 19.00 en 19.30 uur. Wel zo makkelijk dachten we, maar ik heb het idee dat mijn dochter dus juist te vroeg naar bed gaat.. Ze komt altijd wel even naar beneden of is gewoon erg lang wakker. En ze onthoudt alles dus op vrijdagavond staat ze weer beneden voor wat zangles van The Voice en op zondag wil ze zien welke taart Cas weer heeft gebakken in Heel Holland bakt :-). De geadviseerde bedtijd voor 7 jaar is overigens tussen 19.45 en 20.00 uur.

Hoe laat gaat jouw kind naar bed? Komt je kind dan nog weer naar beneden? En hoeveel slaap heeft jouw kind nodig? Suzanne zocht het uit.

foto: Pim Geerts

Even tijd alleen

Mijn dochter mag nu ruim een half uur beneden zijn terwijl 1 van ons mijn zoon naar bed brengt. Die tijd alleen vindt ze fantastisch. Even tv kijken, een tekening maken of nog een spelletje. Heel gezellig. Tot nu toe – fingers crossed – gaat ze daarna ook makkelijker naar boven en komt ze als het licht uit is minder vaak naar beneden. Na een boekje en wat kletsen, slaapt ze sinds de nieuwe tijd zeker voor 21.00uur. Echt winst. En dan haalt ze ook bijna de 10,5uur die ze volgens het boekje moet halen!

Inslapen

Toch denk ik dat ze nog wel wat sneller zou mogen inslapen. Ik lig zelf ook wel eens te piekeren. En zij is een binnenvetter. Veelgegeven advies is ook voor kinderen zo veel mogelijk rust inbouwen Dus geen schermen meer en geen drukke activiteiten voor het slapen gaan. Je kunt zelfs yoga-oefeningen proberen. Dat heb ik dus ook de afgelopen dagen gedaan met mijn dochter. Zonder succes!

Oefeningen zoals liggen als een dolfijn of een boom nadoen zorgen voor expres hard omvallen en juist heel druk doen. Waar diep inademen bij mij werkt om rustig te worden, zorgt het bij mijn dochter voor een soort lachstuip en een imitatie van hyperventilatie. Dan niet…

Hebben jullie nog bijzondere en goede tips? En wat zijn de bedtijden voor kinderen die jij hanteert? Ik ben benieuwd! Laat het weten op Facebook.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..