By 18 november 2018 Read More →

Een paar maanden op weg in de basisschool

De overgang van het kinderdagverblijf naar vijf dagen basisschool kan groot zijn. Het is dus handig om je kind hierop voor te bereiden. Mijn zoontje is nu een paar maanden op weg en het is nog steeds pittig voor hem.

Hiervoor heb ik nog niet echt tips gevonden. Gelukkig vindt hij het meestal heel leuk!

Hij vertelt veel over de dag

Mijn dochter vertelt bijna niks over school. Als ik vraag hoe het was, is het antwoord altijd ‘stom’. Zelfs als ik wat andere vragen stel, antwoordt ze niet of alleen met ja of nee. Bijvoorbeeld ‘om wie heb je het hardst gelachen?’ ‘Mezelf.’ Dus toen mijn zoon aan de eettafel ineens ging vertellen over de letter i en een dansje voor ging doen, waren we verbaasd! Zonder dat we echt vragen, vertelt hij veel over de dag.

Ineens interesse in echte ‘jongens’dingen

Tot spijt van mijn vriend, vindt mijn zoontje voetbal ineens super interessant. Als hij het op tv ziet gaat hij echt hangen op de bank en zegt hij dat hij alvast wil kijken hoe het moet. Want sinds hij met de grote jongens speelt uit groep 2, wil hij op voetbal! Jammer joh, voor zijn vader die er écht niet van houdt. En hij vindt het ineens niet meer leuk om met meisjes te spelen en zijn lievelingskleur is blauw in plaats van roze. Best jammer! Maar gister vertelde hij me dat hij ook glitters op z’n muur wilde. Misschien trekt het wel weer bij. 🙂

foto: Pim Geerts

Weer vaker wakker

Ook wordt hij weer vaker wakker. En staat hij ’s nachts aan m’n bed en vraagt om een kusje. Té schattig natuurlijk en daarna loopt hij soms zelf weer naar z’n bed. Maar ik lig dan vaak erg lang wakker. Dus we hebben voor het eerst echt een beloningssysteem gebruikt. Vijf stickers en dan kreeg hij Optimus Prime. En dat werkte…die vijf dagen. Haha.

Maar hij gaat ook tekeer als een brulaap

Mijn zoon was altijd al licht ontvlambaar, maar de laatste tijd is hij nog fysieker geworden. Slaan, bijten en schoppen. En omdat hij sterker is, is het nog best lastig om te voorkomen dat hij mij niet pijn doet of iets kapot maakt. Mijn dochter had hele pittige driftbuien, deze lijken er niks bij, maar m’n zoon krijgt ze ook gewoon op straat of in de winkel. Echt niet fijn! Een rustig plekje opzoeken wordt zo lastig.

Wat we doen?

Uiteraard hebben we wel wat ideeën hoe we hem kunnen laten wennen aan de lange dagen:

  • De weekenden echt weinig plannen zodat we even bij kunnen komen.
  • Nog even met niemand spelen na school.
  • Benoemen dat een hele dag echt vermoeiend kan zijn. Daar ontspant hij wel eens van.

Hebben jullie nog tips? Laat ze Suzanne weten op Facebook.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..