By 12 september 2018 Read More →

Vaccineren: laten we het even googelen

Vaccineren is opnieuw talk of the town, nu de RIVM bekend heeft gemaakt dat de vaccinatiegraad opnieuw is gedaald. Dé aanleiding voor hordes zelfbenoemde internetgoeroes om ons te vertellen, waarom we onze kinderen vooral niet moeten vaccineren. En ik vind daar wat van!

Maar eerst even dit. Want ik had namelijk weer zo’n week. Je weet wel, waarin echt alles mis gaat of stuk. Zo hoorde ik al een tijdje een onverklaarbaar geluid in mijn auto. Maandenlang heb ik mijn hoofd op standje negeren gezet. Maar nu nam het geluid toch dusdanige vormen aan dat ik het niet meer vertrouwde. Tijd om te googelen. Ik typte ’tikkend geluid onder motorkap’. Ja hoor, daar had je het al. Het waren de kleppen, dat ik daar niet eerder aan heb gedacht.

Google, het antwoord op alles

Ik dus onder die motorkap. Eerst dacht ik nog: ‘waar zitten die kleppen dan?’ Maar gelukkig bood Google uitkomst. ‘Kleppen vervangen’ gaf mij meteen het resultaat naar waar ik op zoek was. Dit kon ik! Als een volleerd automonteur ging ik aan de slag. Termen als nokkenas, klepveer en klepzetels vlogen mij om de oren. Maar hé: ‘who needs a mechanic, when you have Google?

Slopende uren later en onbeschrijfelijk besmeurde handen verder, was ik eindelijk klaar. Het tikkende geluid was weg. Dat had ik maar mooi even gefikst (zie nou wel?). Maar de keerzijde van het hele verhaal was dat ik die hele auto natuurlijk nooit meer aan de praat kreeg…

Ik probeerde het eerst nog even op Google. Google weet immers altijd alles! Maar uiteindelijk moest ik toch toegeven dat ik het beter aan een professional had kunnen overlaten. Zo’n iemand die er jaren voor geleerd heeft, weet je wel? Iemand die termen als ‘nokkenas’ en ‘klepzetels’ vaker voorbij heeft horen komen en ook daadwerkelijk weet hoe die dingen werken. Niet veel later reed een takelwagen onze straat in. Enkele dagen daarna kreeg ik de rekening gepresenteerd. Mijn auto was niet meer te redden, ten dode opgeschreven.

De mazelen komt akelig dichtbij

Diezelfde rekening kan je ook gepresenteerd krijgen, wanneer je kind onverhoopt ziek wordt van bijvoorbeeld een ziekte als de mazelen. Je weet wel die ziekte die vrij onschuldig klinkt, maar waar jarenlang kinderen heel erg ziek van werden en in veel gevallen zelfs aan dood gingen. Diezelfde ziekte slaat in Oost- en Zuid-Europa ineens weer wild om zich heen. En met de uitbraak in Engeland komt dat dan toch ineens wel heel akelig dichtbij. Je moet er toch niet aan denken dat jouw kind mazelen krijgt?

Hoge vaccinatiegraad, een fijne gedachte

Gelukkig komt mazelen in Nederland niet (of nauwelijks) meer voor. En dat hebben we allemaal te danken aan vaccins. Je weet wel die dingen waar eeuwenlang medisch onderzoek naar is gedaan om onze kinderen de best mogelijke bescherming te kunnen bieden. En door jarenlang een hele bevolking in te enten, hebben we in Nederland maar mooi een hoge vaccinatiegraad weten te bereiken. Een vaccinatiedichtheid die ervoor zorgt dat dodelijke ziektes als mazelen geen kans meer krijgen. Een fijne gedachte vind ik.

Vaccineren is eigen keuze

Diezelfde vaccinatiegraad daalt nu dus gevaarlijk. Zo maar, zonder wetenschappelijke achtergrond, omdat een steeds groter groeiende groep Googlelaars denkt het beter te weten… Serieus?! Is dat werkelijk mogelijk in een land waar de medische wetenschap zo ver zijn tijd vooruit is? Ja dus, en dat vind ik echt beangstigend.

Nu het kabinet heeft aangekondigd de vaccinatieplicht op kinderdagverblijven opnieuw te onderzoeken, maak ik een klein sprongetje. Want ik ben voor! Vaccineren of niet vaccineren is een eigen keuze, maar jouw keuze kan dan ook gevolgen hebben. Moet mijn kind extra risico lopen, omdat andere ouders de beslissing nemen om hun kind niet in te enten? Ik dacht het niet..

Wat vind jij? Ben jij het eens met Roelina of kies jij er juist voor om je kind niet in te enten? Praat met ons mee op Facebook.

(c) Can Stock Photo / gina_sanders

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Roelina is een ‘working mom’ van twee zoons (Finn en Olle) en een engelmeisje (Jasmijn), dat 2 weken na haar geboorte is overleden. Ze is gelukkig ongetrouwd met haar allerbeste vriend waarmee ze samenwoont in, zoals zij zelf zegt, haar huishouden van Jan Steen. Roelina werkt 36 uur in de week in de marketing en propt haar vrije tijd vol met hobby’s.

Simple Share Buttons