By 2 augustus 2018 Read More →

5x waarom je geen zandbak moet nemen

Wij hebben een zandbak in de tuin. Én een watertafel, een zwembad, een trampoline en 100 trekkers en fietsjes. Aan speelgoed hier geen gebrek, dat lees je. Maar vandaag gaat het over onze zandbak. Want ik heb er een beetje een haat-liefde verhouding mee. Ik vind namelijk werkelijk overal zand, behalve in de zandbak dus.

Wij hebben zo’n afzichtelijke blauwe schelp. Ooit kochten we hem voor onze hond, zodat die in de zomer ook eens wat kon afkoelen. Maar toen kregen we kinderen. De eerste zomer met kind, vulden we de blauwe schelp met water. Maar omdat onze zoon zo gek was op de zandbak bij het KDV, besloten we een zak speelzand te halen. Het slechtste besluit ooit. Zoonlief konden we er niet blijer mee maken. Maar ik heb sindsdien een antipathie gekregen tegen zand.

Waarom je geen zandbak moet nemen

Ik heb dus een haat-liefde verhouding met de zandbak, onze zandbak wel te verstaan. Steeds als ik besluit hem resoluut op te ruimen nadat er weer ongevraagd zand in mijn woonkamer is gekieperd, zitten twee kindjes muisstil en mierzoet erin te spelen. Oké, nog maar even niet dus. Maar het duurt niet heel lang of ik ben dat ding alwéér zat. Ik geef je 5 redenen waarom je nog eens extra goed moet nadenken voordat je een zandbak aanschaft.

#1 Zand blijft NIET in de zandbak

Het ‘zand hoort in de zandbak’-devies is klaarblijkelijk tegen dovemans oren gericht. Emmertjes vol met zand worden hier van de zandbak naar de watertafel gedragen, want modder maken is zo leuk. Ook de tractor met voorlader wordt steeds weer opnieuw gevuld met zand. ‘We maken een dijk mama.’ ‘Leuk hoor.’ (NOT!)

#2 Zand gaat OVERAL tussen zitten

Onze jongens hebben de neiging, zeker met dit mooie weer, hun kleren uit te trekken, wanneer zij in de zandbak gaan. Mijn ‘het is geen water’ geroep ten spijt. Vraag mij niet wat dat is, maar het liefst zitten zij met hun blote billen in het zand. Geloof me, dat zand gaat echt overal tussen zitten. In de haren, tussen de tenen, in de oren en ja, ook tussen de billen dus.

#3 Zand ligt op ALLE plaatsen

Zand op de vloer, zand in de gootsteen, zand in de badkamer, we hebben zelfs zand in bed!!! Het ligt werkelijk overal. Misschien waait het vanzelf naar binnen, want ik roep toch echt steeds dat ze eerst hun schoenen en sokken uit moeten trekken na het spelen in de zandbak. Als ik ergens een hekel aan heb… is het wel zand in bed!

#4 Zand schuurt de maag

Onze jongens zijn gek op het bakken van zandtaartjes. Wij moesten natuurlijk naast die verrekte blauwe schelp ook weer honderden zandspeeltjes kopen, zoals emmertjes, schepjes én vormpjes. En daar kan je heerlijke zandtaartjes van bakken, die uiteraard geproefd moeten worden. Zand wordt hier gegeten met de vleet dus. Onder het mom van ‘daar worden ze lekker resistent van’ probeer ik daar niet té veel van in de stress te raken.

#5 Zand laat zich NIET opruimen

En als ik zeg NIET, dan bedoel ik ook NIET. Ik kan de tuin wel 100 keer aanvegen of schoonspuiten, het zand blijft zichtbaar. Mijn tuin is klaarblijkelijk inmiddels zo verzadigd, dat het never nooit meer wegzakt tussen de tegels. Ook binnen laat het zand zich maar moeilijk verdrijven, hoe hard ik ook stofzuig of dweil. Wanneer ik ’s morgens vroeg, nietsvermoedend op blote voeten door de woonkamer loop, voel ik het al… En dan is er echt nog NIEMAND in die zandbak geweest.

Je leest het; begin er niet aan! Trap niet in diezelfde valkuil als wij deden. Koop GEEN zandbak. Ja, je hebt even geen kind aan ze wanneer ze zo lief zitten te spelen in de zandbak. En weer ja, je kinderen worden heel creatief van spelen in het zand. Maar vergeet alsjeblieft ook niet hoe creatief jij daarna moet worden om het zand uit je tuin, je huis én je kind te krijgen.

Ik zeg dus verbannen die blauwe schelp. Bij ons gaat het ding aan het einde van de zomer op de kop in de kliko, om nooit meer het daglicht te zien… Denk ik, want volgend jaar, wanneer ik de hele winter niet aan het ding ben herinnerd…?

Herkenbaar? Of heb jij kids die wel het zand in de zandbak houden? Laat het ons weten op Facebook.

(c) Can Stock Photo / ChristinLola

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Roelina is een ‘working mom’ van twee zoons (Finn en Olle) en een engelmeisje (Jasmijn), dat 2 weken na haar geboorte is overleden. Ze is gelukkig ongetrouwd met haar allerbeste vriend waarmee ze samenwoont in, zoals zij zelf zegt, haar huishouden van Jan Steen. Roelina werkt 36 uur in de week in de marketing en propt haar vrije tijd vol met hobby’s.