Hoe haal je het beste uit je kind?

Willen we als ouder niet allemaal dat kinderen authentiek en passievol leven en alles uit het leven halen? Maar hoe bereid je je kind nu het beste voor zodat zij hun ‘mannetje’ kunnen staan in deze wereld? Een wereld die steeds meer verhardt en best competitief ingesteld is?

Hoe geef je je kinderen vaardigheden mee waardoor ze later succesvol zijn? En met succesvol bedoel ik niet perse een hoge opleiding en/of een hoge functie. Nee, met succesvol bedoel ik het bereiken van je persoonlijke doelen, terwijl je je prettig voelt over de weg daarnaar toe. Hoe verweef je dat in de opvoeding van je kind?

Het beste uit je kind halen

Hoe kunnen we ons kind stimuleren om alles uit het leven te halen? Om net dat stapje meer te nemen zodat hij zijn doelen wél haalt? Dit zijn onze tips.

# Maak je kinderen emotioneel intelligent

Emotionele intelligentie is de mate waarin mensen emotioneel vaardig zijn door middel van expressie, zelfkennis en empathisch vermogen en die hierdoor maatschappelijk succes kunnen bewerkstelligen (bron: Wikipedia). Deze emotionele vaardigheden leer je als kind van je ouders. Kinderen kijken naar jouw gedrag en imiteren dat. EQ is tegenwoordig erg belangrijk. Wie al van kinds af aan een hoog EQ-niveau heeft, heeft een groot voordeel als volwassene.

# Het gaat niet alleen om het individuele resultaat

CITO-toetsen, AVI-scores en rapportcijfers: we sturen onze kinderen al op jonge leeftijd op resultaten. En wellicht zeg jij net als wij ‘cito-scores zijn voor mij als ouder niet zo belangrijk’, maar onze kinderen weten echt wel hoe het zit. Job weet feilloos van alle kinderen in de klas te benoemen welke AVI-niveau ze hebben, of ze een zonnetje of een sterretje zijn of hoeveel plus ze hebben in Snappet. Resultaten worden door de juf van Job niet in de klas gedeeld. Kinderen delen dit dus onderling.

Maar is het nou echt slim om alleen zo op individueel resultaat te sturen? Onze maatschappij focust vooral op individueel succes. Maar de meest succesvolle mensen hebben juist die mensen om zich heen waarmee ze samen iets bereiken. Deze mensen weten dat ze niet alles weten en kunnen en dat ook niet hoeven. Zij zetten juist anderen in die hun verder kunnen helpen. Vaardigheden als samenwerken, initiatief tonen en hulp durven vragen zijn mijn inziens ook belangrijke competenties. Waarom sturen we daar onze kinderen niet veel meer op?

Samen spelen

Met vriendjes spelen is iets waar Dennis en ik als ouders ruimte voor willen blijven maken. Met drie keer in de week voetbal en ook nog eens een musicalclub zit de week al best vol. Job wil ook graag trompet leren spelen, maar we remmen dat bewust een beetje af. Omdat het in onze ogen ten koste gaat van speeltijd. Vorige week speelde Jobs beste vriend bij ons. Ik kan dan echt genieten van hun spel. Beide jongens zijn zo verschillend, maar daardoor enorm complementair aan elkaar.

Willen we als ouder niet allemaal dat kinderen gelukkig zijn en alles uit het leven halen? Maar hoe haal je met opvoeden nou het beste uit je kind?

Een voorbeeld? Mees durft bijvoorbeeld net iets meer. Wij zien dat Mees, Job motiveert om soms een beetje buiten zijn comfortzone te treden. Om toch in die boom te klimmen of die salto op de trampoline te proberen, terwijl ik aan zijn hoofd zie dat hij het best spannend vindt. Doordat Job, Mees vertrouwt, probeert hij dingen en ervaart hij dat hij dingen wél kan.

# Leer je kind moedig te zijn

Om succesvol in het leven te zijn, moet je risico’s nemen. Je moet moedig zijn. Durf hebben om risico’s te nemen en de consequenties daarvan te ervaren. ‘Helikopterouders’ cirkelen alleen maar boven hun kind om te voorkomen dat hun kind ongelukkig is, stress ervaart of verdriet heeft. Ze houden alles in de gaten om hun kind optimale kansen en erkenning te geven. Stellen alles in het werk om hun kind succesvol te laten zijn. Als het kind niet succesvol is, falen zij als ouders.

Overbescherming van je kinderen belemmert dat je kinderen risico’s durven nemen. Deze kinderen kunnen mislukkingen niet aanvaarden, omdat ze dat nooit hebben ervaren. Steun je kinderen uiteraard als iets op niets uitdraait, maar pamper ze niet.

Ruzie met vriendjes, het ergens niet mee eens zijn, stress van iets ervaren? Kinderen moeten leren om op eigen benen te staan. Als je als ouder alsmaar dingen bij je kind uit handen neemt, dan verwachten ze dat dit ook zo gaat in hun latere leven. Kinderen moeten leren zelf verantwoordelijkheid te nemen. Zelf moedig te zijn. Want het beste zit in jou (zelf).

#hetbestezitinjou

LU Prince (je weet wel van de koekjes) vindt ook dat het beste in jouw kind zit. En heeft daarom een prachtige campagne gelanceerd met het thema ‘ het beste in jou’. Waar vriendschap, moed en gaan voor wat je wilt op een prachtige manier verbonden zijn. Die kinderen laat zijn wie ze zijn.

Kijk je mee?

Moed tonen

Hiervan heb ik een mooi (vrij actueel) voorbeeld. Job is erop gebrand om een keer een 10 te halen met topo. Hij zit er steeds tegenaan, maar haalt het net niet. De topo-toetsen die hij heeft, worden achteraf nauwkeurig door hem bekeken en hij leert echt anders te denken bij het leren. Hij geeft meer lading aan topo dan alleen het leren van plaatsen. Erg leuk om te ervaren als ouder. Een paar maanden terug kwam hij verontwaardigd thuis. De juf had iets fout gerekend, wat volgens hem goed was.

Ik vroeg hem wat hij daarmee had gedaan. ‘Niks’, was zijn antwoord. Ik vroeg waarom hij er niks mee had gedaan. ‘Omdat ik niet wil dat de juf boos op me wordt’. Op mijn vraag waarom de juf dan boos zou worden had hij niet echt een antwoord. Ik vertelde hem dat als hij van mening was dat hij gelijk had, hij dit rustig met haar kon bespreken. ’s Avonds kwam hij erop terug. Maar hij vroeg wel of ik dan mee wilde naar de juf.

Ik antwoordde dat ik van mening was dat hij dat prima zelf zou kunnen. We bespraken samen hoe hij dat kon vragen. De volgende dag kwam hij ’s middags triomfantelijk thuis. Hij had er 0,7 punt bij gekregen. De juf vond eigenlijk ook dat de vraagstelling niet helemaal helder was.

# Geef je kind grenzen

Als je je kind teveel keuzes geeft, geef je je kind teveel verantwoordelijkheid. Een klein kind kan nog niet kiezen wat het die dag wil eten, dat moet jij gewoon bepalen. Je geeft het kind te weinig grenzen waardoor het angstig wordt en het idee krijgt dat het teveel zelf moet doen.

Door je kind te veel ruimte te geven, geef je het ook weer teveel verantwoordelijkheid. Omdat je je kind niet ongelukkig wil zien, geef je geen grenzen aan. Soms moet je gewoon ‘nee’ zeggen. Kinderen moeten leren om te werken voor dingen die belangrijk zijn.

# Complimenten geven is goed, maar overdrijf niet

Complimenten versterken het zelfvertrouwen en beïnvloeden gedrag. Dus wat is er mooier dan een goed compliment geven? Eentje waarmee je de ander echt raakt?Je prijst je kind de hemel in, waardoor het kind de indruk krijgt dat het geweldig is. Dat het alles kan. Of dat het juist heel goed weet dat het nog veel moet leren. Dat het nog niet zo goed is als jij hem soms doet geloven. Daar kan je kind faalangst van krijgen.

Zorg er daarom voor dat je gedrag complimenteert. Als je altijd tegen je kind zegt wat ben je slim, kan dat tot faalangst leiden.

# Laat zien dat jij ook fouten maakt

Iedereen maakt fouten. Jij dus ook. Als ouder tonen dat jij ook fouten maakt, toont je kwetsbaarheid. Het laat zien dat je moedig bent. Dat ook jij soms een afweging maakt, die misschien niet zo handig was. Ook jij leert van fouten.

Als ouder ben je rolmodel in alle opzichten. En laten we eerlijk zijn, we doen allemaal ons best. Maar ook qua opvoeden maken we allemaal fouten. Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips. Heb je aanvullingen hoe jij dit doet, dan hoor ik die heel graag,

Hoe zorg jij ervoor dat jouw kind het beste uit zichzelf haalt? Op welk moment was jouw kind moedig? Wat vind jij belangrijk in de opvoeding? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Deel ze met ons op Facebook met #LUprince en #hetbestezitinjou. 

Dit artikel is in samenwerking met LU Prince geschreven. 

 

Willen we als ouder niet allemaal dat kinderen gelukkig zijn en alles uit het leven halen? Maar hoe haal je met opvoeden nou het beste uit je kind?

 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Op Moodkids verschijnen regelmatig reviews of advertorials. Wil je weten waarom? Lees dan verder.