Varen met kinderen? Samen de boot in

Het Kinderkookkafé hebben we indertijd opgezet omdat we kinderen wilden laten deelnemen aan de maatschappij in plaats van in een vrijblijvende speelwereld plaatsen. Hoe leuk is het om verantwoordelijkheid te dragen, te koken, bedienen en zelfs af te rekenen? Dat bleek een schot in de roos.

Thuis is het ook belangrijk dat je je kind betrekt bij wat jullie als grote mensen doen. Met je peuter was opvouwen, met je kleuter cakejes bakken en met je puber samen een kamer inrichten.

Samen de boot in

En wat is nog meer een uitgelezen plek? Op de camping of op een boot. Ik weet niet of er een leuk boek is voor ouders met kinderen die kamperen? Maar ga je dit jaar zeilen of varen? Of ben je grootouder met een boot en zou je je kleinkinderen mee willen nemen? Dan raad ik je een heel leuk boek aan.

Lisette Vos (tekst) en Ingrid Robers (illustraties en vormgeving) hebben een super gaaf boek gemaakt: ‘Samen de boot in‘. Ontdek- en doeboek voor kinderen aan boord. Ok, ik mocht de tekst meelezen en ben misschien niet helemaal objectief!. Maar echt, een beetje meelezen en tips geven is leuk, maar als je dan het eindresultaat ziet, ben ik supertrots op deze dames.

Moos Matroos

Moos Matroos neemt kinderen mee op de boot. Hij/zij (want Moos kan zowel meisje als jongen zijn) legt allerlei interessante dingen uit die een kind moet weten als je gaat varen. Wat is bak- en stuurboord? W ie heeft voorrang. Waarom blijft een boot drijven? Wat is goed zeemanschap? Alles over weer, wind en wolken. En hoe vind je de weg op het water?

Ik wist bijvoorbeeld niet dat op boeien een groot licht staat en op een ton niet. Ook wist ik niet dat snelheid niet alleen met de motor, maar ook met de lengte van het schip te maken heeft. Hoe langer de boot, hoe sneller hij maximaal kan. Heel veel wat aan kinderen wordt uitgelegd is ook handig voor volwassenen om (nog) een keer te lezen.

Leuke activiteiten voor aan boord

Natuurlijk krijgen kinderen eigen taken, dat houdt ze lekker weg bij hun iPad.Welke taken heb je aan boord als matroos? Wat moet een matroos doen als jullie in een sluis liggen, want dan heeft opa of mama wel even hulp nodig!

En als het windstil is, of je ligt voor anker of in een haven, dan heeft Lisette allerlei leuke spelletjes en doe-dingen beschreven. Wist je bijvoorbeeld dat krabbetjes van spek houden? Dus als je in de buurt van zee bent, neem dan wat spek mee. D an kunnen de kinderen krabbetjes gaan vangen. Papier, stokjes, touw, visnetjes, snorkel en zwemvliezen zijn ook handige dingen om mee te nemen. Vooral veel touw om een knopenbord te maken. Maar Lisette oppert dat het ook met dropslierten of spaghetti kan!

Het boek is heel overzichtelijk ingedeeld met witte ontdek- en blauwe doebladzijden. Bij ‘Ontdek’ staat alles wat een matroos moet weten over een boot, het verkeer op het water, het weer, de weg vinden etc. Bij ‘Doe’ vind je allemaal leuke doe-dingen voor op én in het water en in én op de boot. Achterin staat een test voor matrozen en een leuk vaardiploma. Plus nog wat bladzijden om een logboek op bij te houden.

Kortom, echt een leuk cadeau voor (aanstaande) (groot)ouders met een boot en iedereen die met kinderen vaart of gaat varen!

Ahoy!!!

Bestel hier:

Samen de boot in, Lisette Vos en Ingrid Robers, Uitgeverij Hollandia

Ga je dit jaar zeilen of varen? En neem je je (klein)kinderen mee? Dan is het ontdek- en doeboek Samen de boot in een goede tip om mee te nemen. [REVIEW]

[ssba]

Comments are closed.

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.