Dat moment dat je kind om een huisdier vraagt

‘Mama, mag ik een konijn?’ De vraag kwam vroeger dan ik had verwacht. Wij zijn namelijk niet de grootste dierenvrienden en mijn kinderen zijn al bang van een klein spinnetje of vlieg.

Ze rennen weg als er een hond langsloopt en hoeven niet zo nodig in het konijnenhok of bij de geitjes op de kinderboerderij. En ik ben ook echt geen held.

Een huisdier voor kinderen is goed voor ze

Toch denk ik dat een huisdier goed is voor een kind. Het verzorgen, houden van en toch ook in aanraking komen met verdriet als het diertje doodgaat…. Alle levenslessen in één. Ook de theorie bevestigt dit. Zo krijgen kinderen een groter verantwoordelijksheidgevoel en hebben ze echt een vriendje. Mensen met een huisdier voelen zich minder eenzaam en ervaren minder stress. Je kind kan zelfs minder last krijgen van allergieën of astma op latere leeftijd.

De tip is wel om een konijn, cavia of hamster – categorie knaagdieren waar we naar gaan kijken – pas met zes jaar aan te schaffen. Jongere kindjes kunnen ze nog laten vallen en dan breken ze snel wat, de knaagdieren dan! Ook kunnen ze nog wat schoppen met achterpoten of bijten als je ze niet goed oppakt. Dat kunnen inzien en voorzichtig zijn, moet je kind dus wel snappen.

'Mama, mag ik een konijn?' De vraag kwam vroeger dan ik had verwacht. Wij zijn namelijk niet de grootste dierenvrienden en mijn kinderen zijn al bang van een klein spinnetje of vlieg. Een huisdier voor kinderen is volgens verschillende bronnen goed. Maar Suzanne heeft er zelf nog niet zo'n zin in...

Ik heb er gewoon zo geen zin in!

Mijn dochter is zes jaar dus dat kan. Ik heb er alleen echt geen zin in. Want na een paar uren, dagen of weken, is de lol er vast vanaf. En wie kan dan het hok schoonmaken, het diertje eten geven en af en toe tegen praten? Juist! Ze zei het laatst zelf al: ‘ik ben dan de baas van het konijn dus ik bepaal wie het hok schoonmaakt.’ Tijd voor nog een gesprekje dus…. En anders geef ik gewoon haar broertje de schuld: die laat het konijntje vast vallen ?.

Als we toch voor haar zevende verjaardag een huisdier geven, zullen we in ieder geval eens nadenken over het kopen van dit toffe concept: Berry the Pet . Vrienden van mij hebben een pakket bedacht om het verlies van een huisdier te verwerken. Je kind versiert een kartonnen grafkist, je leest in een boekje over Berry die uitlegt hoe afscheid nemen werkt en een gedenkteken maakt, zodat je een plekje hebt om naar terug te gaan. Dat lijkt me super voor kinderen.

Wie weet binnenkort een update, met een kleine viervoeter als extra gezinslid! Ik ben benieuwd wat jullie overwegingen zijn om wel of niet een huisdier te nemen.

Bron: Ouders van Nu

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..