Pleidooi voor meer ruimte voor kinderen

Ik ben bang dat er een groot verschil is tussen kinderen die in een dorp opgroeien en  kinderen die in de stad wonen. En dat is jammer. Gaan kinderen uit een dorp nog even buiten spelen in het uurtje voor en na het eten, stadskinderen zitten dan meestal binnen.

In Amsterdam waar ik woon en waar mijn kinderen zijn opgegroeid, zie ik in de binnenstad nooit kinderen buiten spelen. Wel in de speeltuinen, maar niet gewoon op de stoep. Ouders gaan wel vaak in het weekend naar sport en speeltuinen, maar dat zijn dan weer gecontroleerde plekken. Kinderen hebben juist de vrijheid nodig om lekker aan te rommelen, zonder het eeuwige wakende oog van een volwassene.

In de stad is het een gevecht om elke vierkante centimeter. Je moet die delen met anderen. Fietsers, wandelaars, toeristen, auto’s, winkeliers en nog veel meer. Kinderen zijn dan meestal een sluitpost. Hoe leer je fietsen in een stad met voorbij racende fietsers en scooters? Met toeristen die zomaar oversteken? Waar kan je spelen? Terwijl er steeds meer grote terrassen zijn voor al die volwassenen.

Lees hier verschillende artikelen met inspiratie voor buitenspelen

Kindercoach Charlotte ziet een groot verschil tussen opgroeien in de stad en in een dorp. In de stad is het een gevecht om elke vierkante centimeter en dat gaat ten koste van ruimte om te spelen, klooien en ontdekken. Wie zorgt er voor een fijner leefklimaat voor kinderen?

Opgroeien in de stad met nauwelijks ruimte

Er zijn nauwelijks brede stoepen om op te steppen, te stoepkrijten of te rolschaatsen. Er is geen veldje waar je vuurtjes kan stoken en hutten kan bouwen. Geen boom om in te klimmen, geen wilde planten met insecten om te bekijken. Vreselijk! Kinderen spelen op rubberen tegels met volwassenen die op ze letten en zich met hen bemoeien. Op school, na school en in het weekend. Men maakt zich zo druk om de gezondheid van kinderen en biedt schoolontbijten, sport en bewegingslessen aan. Maar als kinderen ruimte zouden hebben om buiten te spelen, en het niet vanzelfsprekend is dat ze uren achter TV of Ipad vertoeven, zouden ze veel gezonder en gelukkiger zijn.

En dat geldt niet alleen voor Amsterdam. Alle steden in Nederland hebben dit euvel: veel restaurants, café’s, koffietentjes en terrassen, maar plaats voor kinderen is er nauwelijks. Veel initiatieven om de toeristen naar andere steden te krijgen, maar kinderen raken ondergesneeuwd.

In Amsterdam gaan er stemmen op voor een speciale wethouder om toerisme in goede banen te leiden, maar zou het niet goed zijn om ook een wethouder kinderen te hebben? Die zorg draagt voor een fijn leefklimaat in de stad? Men wil immers jonge gezinnen in de stad houden. Dan moet de gemeente er ook echt iets voor doen. Ruimte scheppen voor ongecontroleerd klooien, spelen en ontdekken. Daar wordt de stad alleen maar leuker van!

Woon jij in de stad? Zie jij initiatieven die gericht zijn op het vrijer buitenspelen  van kinderen? Deel ze met ons.

(c) Can Stock Photo / SergeyNivens

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden, Spelen

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.