By 22 maart 2018 Read More →

Genderneutraal, doe normaal

Hoewel ik het grotendeels eens ben met de meeste opvoedthema’s, word ik ook een beetje moe van alle discussies. Tegenwoordig moet je als ouder namelijk overal wat van vinden. Genderneutraal opvoeden is zo’n thema. Het woord dat afgelopen jaar als meest irritant is bestempeld. Nou geloof me: daar vind ik wat van!

Het begon bij mij te kriebelen toen de commotie ontstond rondom het bericht dat HEMA geen jongens- en meisjeskleding meer zou verkopen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben net zo voor gelijke kansen voor elk geslacht als ieder ander. Maar moet het er zo dik bovenop liggen allemaal?

Genderneutraal, het nieuwe toverwoord

Op zich was het bericht van de HEMA voor mij niet wereldschokkend. Ik koop namelijk net zo vaak een leuke meisjeslegging voor mijn zoon dan een (zogeheten) echte jongensbroek. Dat we er nu gewoon kinderkleding van maken in plaats van het te typeren als jongens- of meisjeskleding. Het zou mij een biet zijn. Maar de commotie die er toen ontstond. Iedereen leek er wel iets van te vinden en genderneutraal opvoeden was het nieuwe toverwoord.

Niet heel lang geleden las ik er weer eens wat over. Dat die stereotypering voor man of vrouw ons al met de paplepel wordt ingegoten. Roze voor meisjes, blauw voor jongens. Meisjes spelen met poppen, jongens met auto’s. Typische mannenberoepen, benoemen we als mannelijk en vice versa. Wij vrouwen zouden hierdoor het idee krijgen dat wij nooit brandweerman (sorry, -vrouw) kunnen worden.

Vervolgens komt SIRE met de campagne dat we onze jongens weer meer jongens moeten laten zijn… Ik ben nu echt de draad kwijt. Mijn mening? Hou alsjeblieft op met dat politiek correcte gedoe. Naar het schijnt voelt slechts vier procent van de mensen op de wereld zich bovendien écht genderneutraal. Zo’n ding is het dus niet eens.

Hoewel ik het grotendeels eens ben met de meeste opvoedthema’s, word ik ook een beetje moe van alle discussies. Tegenwoordig moet je als ouder namelijk overal wat van vinden. Genderneutraal opvoeden is zo’n thema. Het woord dat afgelopen jaar als meest irritant is bestempeld. Nou geloof me: daar vind ik wat van!

Verschil tussen man en vrouw

Sterker nog: is er niet gewoon een wezenlijk verschil tussen man en vrouw dat moeder natuur zo heeft bepaald? Zijn vrouwen van aard niet veel zorgzamer dan mannen? Heb je er wel eens aan gedacht dat het misschien daarom is, dat er meer vrouwen in de zorg werken dan mannen?

Zijn op hun beurt de mannen niet veel avontuurlijker dan wij vrouwen? Kiezen zij daardoor ook niet eerder voor de typische ‘mannenberoepen’, waarvoor je wat mij betreft échte ballen moet hebben? Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik zit liever veilig op de bank dan dat ik mij stort op een brandend huis om de moraalridder uit te hangen (of ridderres…, kijk daar gaan we weer). Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

Ik voed niet genderneutraal op

Ik heb thuis twee jongens, échte jongens. De kamer van mijn oudste was hartstikke blauw en ik heb ze overladen met auto’s, dino’s en ander mannelijk speelgoed. Maar we hebben ook poppen. En beide mannetjes spelen net zo graag doktertje als riddertje. Op TV kijkt onze bijna kleuter meer prinsessenprogramma’s dan bommetje volle testosteronprogramma’s. En believe me ik voed allesbehalve genderneutraal op.

Lees ook: Wat vind jij van genderneutraal opvoeden?

Maak je liever zorgen om zaken die er écht toe doen

Soms denk ik wel eens dat het genderneutrale geharrewar niet meer is dan een nieuwe poging om het falende feminisme nieuw leven in te blazen. Of ga ik dan te ver? Misschien wel. Wat ik eigenlijk wil zeggen is: laten we er in hemelsnaam niet zo’n punt van maken. Laten we stoppen met over elkaar heen te vallen over populistische onderwerpen als deze. Laten we ons liever zorgen maken over zaken die er écht toe doen. Dat er bijvoorbeeld nog steeds kinderen in armoede en oorlog leven. Geloof mij, die kinderen zou het een worst zijn of ze genderneutraal worden opgevoed of niet.

Laten we trots zijn op onze keuzevrijheid

Wat mij betreft dus gewoon ‘beste dames en heren’ in plaats van ‘beste reizigers’. Want, waar we onze kinderen ook mee confronteren, ze kiezen heus zelf wel. Waar ze mee spelen, welke beroepen ze gaan uitvoeren en of ze zich meer man of vrouw voelen. We leven gelukkig in een land waar je alle recht hebt tot het maken van je eigen keuzes. Laten we daar alsjeblieft trots op zijn!


(c) Can Stock Photo / smarques27

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Roelina is een ‘working mom’ van twee zoons (Finn en Olle) en een engelmeisje (Jasmijn), dat 2 weken na haar geboorte is overleden. Ze is gelukkig ongetrouwd met haar allerbeste vriend waarmee ze samenwoont in, zoals zij zelf zegt, haar huishouden van Jan Steen. Roelina werkt 36 uur in de week in de marketing en propt haar vrije tijd vol met hobby’s.