By 18 maart 2018 Read More →

Tussen de regels door

Het ene kind is het andere niet en elk kind heeft andere behoeftes. Mijn dochter, bijvoorbeeld, is gebaat bij duidelijkheid en structuur. Meer dan ze nu krijgt. Maar hoe geef je die als je daar zelf totaal niet van bent? En elke dag de zaken anders aanpakt?

Het liefste fiets ik heen een andere weg dan terug. Soms sta ik eerst onder de douche, de andere morgen start ik met ontbijt. Toch wil ik meer structuur….

Klein drammertje

Ik zie dat mijn dochter goed vaart bij wat meer regels. Zo is het zeuren om een snoepje een stuk minder geworden nu we de afspraak hebben: één snoepje per dag. Ik moet me echt inhouden om haar er soms niet eentje extra te geven. Als ze bijvoorbeeld heel lief aan het spelen is en er niet om vraagt of ik te moe ben om er tegenin te gaan. Het resultaat? Ik heb een dochter ‘gecreëerd’ die geen genoegen neemt met het antwoord ‘nee’ en altijd door blijft vragen. Uiteraard zit dit ook in haar karakter met een STERKE eigen wil, maar ik maak dat misschien steeds iets erger. Ik wil het dus wel anders doen, maar weet niet waar te beginnen.

Een beter milieu begint bij jezelf

De afgelopen periode lukt het me steeds beter om op een vaste avond te sporten en eet ik inmiddels altijd salade in plaats van een broodje uit de dure kantine op mijn werk. Volgens mij is dat heel belangrijk om ook zelf wat meer discipline te krijgen. Verder hebben we nu eveneens een nieuwe vaste traditie: elke zondag bedenken we omstebeurt – uiteraard in een vaste voorspelbare volgorde – wat we gaan avondeten en doen die avond. Sinds de invoering ervan, hebben we de meest fantastische avonden gehad. Zo hebben we in het donker een ijsje gehaald bij de snackbar, in de woonkamer een tent gebouwd en hierin gegeten en eindelijk eens met zijn allen een hele familiefilm gezien inclusief pizza op de bank.

Misschien zit het dus nog meer in de dagelijkse dingen waar wat meer regels nodig zijn. Soms denk ik dat het aan mij ligt, maar er moeten toch meer moeders zijn die dit ook moeilijk vinden? Als iemand tips heeft, hoor ik het in ieder geval graag!

Deel ze met Suzanne en ons op Facebook.

Gedichtje

Ook schreef ik een gedichtje over regels:

Wat is het soms toch moeilijk

Dit mag niet en dat mag wel

Eén dag zeg ik ja en de andere misschien

Het is voor jou een heus gekwel

 

Jij wil graag alles helder hebben

En weten wat je mag

Een duidelijke ja of nee

Zorgt voor een makkelijke dag

 

Mamma heeft het beste met je voor

En probeert het dan ook echt

Maar telkens weer hetzelfde

In consequent zijn ben ik slecht

 

Hoe fijn je het ook vindt

Regels zijn bij ons thuis een crime

Ze nemen spontane dingen weg

Voelen bijna als regime

 

Maar geen structuur en ook geen regels

Dat voelt misschien voor mij echt fijn

Dus ik ga voor jou alleen

Een beetje strenge moeder zijn.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..