By 20 december 2017 Read More →

Moeders zijn onmisbaar…

Moeders zijn onmisbaar. Toch? Voor mij wel in ieder geval. Daarom is het zo onvoorstelbaar verdrietig dat er in ontwikkelingslanden elke 2 minuten een vrouw sterft tijdens haar zwangerschap of bevalling. Bevallen is in Afrika en Azië doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen tussen de 15 en de 44 jaar.

Elke 2 minuten! Ik vond het shocking om te lezen. Door gebrek aan medische zorg, kennis en middelen lopen veel vrouwen onnodige risico’s. Te vaak met de dood tot gevolg. En na mijn eigen bevalling -die eindigde met een spurt door het ziekenhuis en een spoedkeizersnede- realiseer ik me zo enorm goed hoe belangrijk goede zorg tijdens je zwangerschap en bevalling is. Hoe dankbaar ik nog steeds ben voor de uitstekende zorg die wij hebben gehad in het ziekenhuis. En wat er met Job en mij had kunnen gebeuren als we deze goede zorg niet hadden gehad…

Ter vergelijking, in Nederland sterft 1 op de 10.500 vrouwen tijdens hun zwangerschap of bevalling. In bijvoorbeeld Burundi is dat op 1 op 31 vrouwen. De oorzaken van moedersterfte zijn vaak te voorkomen met eenvoudige oplossingen.

Moeders zijn onmisbaar

Iedere moeder die vroegtijdig overlijdt, is er simpelweg één teveel. Want dat betekent naast het verlies van een jonge vrouw nog zoveel meer. Een moeder die wegvalt, ontwricht gezinnen en heeft ook voor andere -vaak jonge- kinderen uit het gezin enorm veel impact op de toekomst. Jaarlijks blijven 1 miljoen kinderen achter, die hun moeder tijdens een zwangerschap of bevalling verliezen. Een jong kind zonder moeder loopt 4 keer zoveel kans om het vijfde levensjaar niet te halen. Wat opnieuw zo’n getroffen gezin ontwricht.

Moeders zijn onmisbaar. Door gebrek aan medische zorg, kennis en middelen lopen veel vrouwen onnodige risico’s en overleven zij hun zwangerschap of bevalling niet. Informatie, kennis en goede medische begeleiding om moedersterfte te voorkomen is daarom enorm belangrijk.

Foto: Ilvy Njiokiktjien

Voorlichting is het begin

Circa 16 miljoen meisjes tussen de 15 en de 19 jaar bevallen jaarlijks van een kind. Deze meisjes zijn lichamelijk nog niet klaar voor een zwangerschap en een bevalling. Cordaid heeft activiteiten ontwikkeld voor ouders én tieners die ervoor moeten zorgen dat er anders gedacht gaat worden over relaties en vroeghuwelijken. Het is volgens hen daarom belangrijk dat zo veel mogelijk meisjes niet zo jong zwanger worden. Cordaid zorgt ervoor dat meer vrouwen in ontwikkelingslanden hun zwangerschap overleven en dat hun baby’s een gezonde start krijgen. Er wordt voorafgaand aan de zwangerschap voorlichting gegeven over familieplanning en gezonde voeding.

Wat doet Cordaid verder

Tijdens de zwangerschap krijgen vrouwen medische controles om complicaties tijdig te ontdekken en te behandelen. Cordaid zorgt voor klinieken waar vrouwen kunnen bevallen onder deskundige medische begeleiding in plaats van thuis. En na de bevalling is er nazorg voor moeder en kind. Er wordt voorlichting gegeven en baby’s worden gevaccineerd. Een belangrijke focus in het werk van Cordaid is het op het een zo goed mogelijk wijze overeind houden van het gezondheidssysteem en dat te verbeteren. Er wordt nauw samengewerkt met lokale mensen om betaalbare en bereikbare gezondheidszorg in de allerarmste gebieden ter wereld  te realiseren. Dat zorgt ervoor dat meer vrouwen in ontwikkelingslanden hun zwangerschap en bevalling overleven.

Want ook voor deze kinderen is een moeder onmisbaar…

Cordaid maakt een verschil dankzij jouw hulp. Bewustwording is belangrijk, maar ook donaties zijn belangrijk. Wil jij ook een bijdrage leveren en een verschil maken? Kijk dan hier.

 

 

 

Dit artikel is een samenwerking met Cordaid 

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Nicole is eigenaar van MoodKids, getrouwd met Dennis en moeder van zoon Job (2008). Na een korte carrière als juf en bij verschillende uitgeverijen te hebben gewerkt, is ze gestart met MoodKids. Daarnaast heeft ze samen met Dennis een marketingcommunicatiebureau.