By 18 december 2017 Read More →

Kinderboek over pesten: Bastiaan Bom

Al in eerdere blogs schreef ik over pesten en meidenvenijn, dat blijft nog steeds probleem nummer één op school. Gelukkig is er tegenwoordig veel aandacht voor, vroeger op mijn lagere school werd daar helemaal niet over gesproken. Je had gewoon pech als je gepest werd.

Er zijn allerlei boeken en protocollen om op school, in de sportclub, op het zomerkamp en overal waar groepen kinderen zijn, te gebruiken. Ook verschijnen er leuke kinderboeken over pesten, die het pesten op een speelse of metaforische manier ter sprake brengen.

 

Naast er op school en in de klas met leerlingen over te spreken, gedragsregels op te stellen, na te leven en te controleren, kan je ook in de klas een boek voorlezen. Of de kinderen zelf een boek laten lezen en er een spreekbeurt over geven. Er in groepjes over praten of op een andere fijne en veilige manier mee bezig zijn. Dat helpt goed om regels en het leren van empathie voor anderen te verankeren.

Bastiaan Bom; kinderboek over pesten

Zo kreeg ik een leuk boek van Uitgeverij Rubinstein: Bastiaan Bom, generaal buiten dienst van Rob van Olm.

Bastiaan Bom hoort tot een kaboutervolkje dat in een tuinencomplex woont. Hij en zijn vrienden zien op een dag een verdrietige jongen op een bankje zitten. Ze trekken al snel de conclusie dat het hier om liefdesverdriet gaat. De kabouters hebben geen contact met gewone mensen. Maar met dieren verloopt de communicatie prima en dankzij die dieren kunnen ze op ontdekkingstocht gaan. Op de rug van een harige kater, wat niet helemaal zonder problemen voor de generaal gaat, want die is allergisch voor kattenharen, gaan ze op pad om er achter te komen wat er precies met het jongetje Thomas aan de hand is. Dan blijkt, als ze verstopt in de vacht van de kat, een gesprek tussen Thomas en zijn buurmeisje afluisteren, dat het om pesten gaat.

Omdat Bastiaan tijdens zijn cadettentraining ook gepest werd, trekt hij zich het lot van Thomas extra aan. Hij besluit actie te gaan ondernemen. Het verhaal ontspint zich in een waar avontuur, waarbij Bastiaan door een peloton vrouwen geholpen wordt. Niet helemaal eerste keus, maar de oud-collega’s van Bastiaan hadden allemaal een smoes om niet mee te hoeven doen.

Operatie ‘Pesten doet pijn’

Dat peloton vrouwen zorgt bij Bastiaan voor nogal wat gemengde gevoelens van ergernis, verlegenheid en schuchtere verliefdheid, maar langzamerhand krijgt Bastiaan meer vertrouwen in de inventieve en doortastende vrouwen. Het is een wervelend verhaal dat eindigt in de klas van Thomas, waar Bastiaan en zijn peloton in het diepste geheim en onzichtbaar voor de mensen, Thomas helpen om het pesten te laten stoppen.

Operatie ‘Pesten doet pijn’  loopt, met hulp van de vrouwen en toegesnelde, of -gevlogen dieren, en helaas één slachtoffer, voor Thomas en Bastiaan goed af.

Een leuk boek van Rob van Olm met grappige illustraties van Emanuel Wiemans voor een ieder die met pesten te maken heeft of die kinderen wil leren om voor anderen op te komen.

Bestel hier

Bastiaan Bom, generaal buiten dienst, Rob van Olm, Uitgeverij Rubinstein, 14,95 euro

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden, Kinderboeken, Trend

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.