Winter wonderland: samen genieten van Nutella s’mores

O, wat word ik blij van dit winterweer! Vandaag verzuchtte ik tegen een vriendinnetje dat ik het gevoel heb dat het vakantie is. De sneeuw dempt de geluiden, maakt alles lieflijk en dat geeft zo’n ongelooflijk gezellige sfeer.

Job vertoeft sinds zaterdag eigenlijk vooral buiten. Met vriendjes worden er sneeuwbalgevechten gehouden, de slee is weer van zolder gerukt en men bouwt de grootste sneeuwpoppen. Met rode blossen van de buitenlucht komen ze af en toe binnen om even op te warmen en om de handschoenen te drogen op de verwarming. Warme chocolademelk met slagroom gaat erin als zoete koek en ook wij als ouders genieten hard mee!

Ik denk dat er hier inmiddels al wel zo’n 10 centimeter sneeuw ligt.Vandaag hebben wij in dikke jassen de buitenhaard aangestoken. De kids wilden zo graag s’mores maken. Laat ik nou net deze week een geweldig pakket hebben gekregen van Nutella met de uitdaging ‘met wie bak jij koekjes?’

Nutella Christmas Bakery

Nutella opent namelijk een echte Nutella Christmas Bakery in het centrum van Amsterdam. Daar kun jij van woensdag 20 tot en met donderdag 28 december (met uitzondering van Eerste en Tweede Kerstdag) de lekkerste koekjes bakken. Je bent van harte welkom na bevestiging van je inschrijving. Iedereen kan zich gratis inschrijven voor één van de drie dagelijkse tijdslots. Inschrijven kan via het Facebook evenement van de Nutella Christmas Bakery. De inschrijving is inmiddels van start gegaan, dus schrijf je nog snel in!

Maar nog even terugkomend op de vraag van Nutella. Ik bak dit keer koekjes met Thomas en Job. Deze kanjers, die vanmiddag eerst voor een schoolactie voor 3FM Serious Request heel veel rondjes hebben gerend tijdens een lopathon, wilden daarna nog de hele middag in de sneeuw spelen. Nou, dan verdien je wel wat lekkers!

Graham crackers voor s’mores

S’mores blijven gewoon het allerlekkerst met graham crackers. Ik had dit recept al een tijdje liggen en het was er nu de juiste tijd voor. Je maakt ze echt heel gemakkelijk.

Ingrediënten

 • 190 gram bloem
 • 80 gram volkorenmeel
 • 30 gram haverzemelen
 • 50 gram witte basterdsuiker
 • 15 gram donkerbruine basterdsuiker
 • halve theelepel kaneel
 • ¼ theelepel zout
 • halve theelepel bakpoeder
 • halve theelepel baksoda
 • 110 gram zachte boter
 • halve theelepel vanille extract
 • 40 ml honing
 • 60 ml melk

Verder nodig:

 • 3-4 vellen bakpapier
 • deegroller
 • kookring (of ronde koekjesvorm)
 • Nutella cookie stamps

Zo maak je graham crackers

Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe de suiker, bloem, volkorenmeel, haverzemelen, zout, kaneel, bakpoeder en baksoda in een kom en roer door door met een lepel. De honing, vanille extract en boter mix je in een andere kom met de KitchenAid (of met een handmixer) tot een romig geheel.
Voeg beetje voor beetje het droge mengsel en de melk toe aan het honing, vanille en botermengsel. Je houdt een grof gekruimeld deeg over, die je vervolgens met de hand tot een grote klomp vormt. Blijft het deeg te korrelig, dan moet je nog iets boter toevoegen (en weer goed mengen). Is je deeg te plakkerig? Voeg dan wat bloem toe.
Verdeel het deeg in tweeën en rol ze (tussen twee vellen bakpapier) uit tot 2 mm dikte. De oorspronkelijke graham crackers zijn langwerpig en breek je doormidden. Ook prik je er met een vork gaatjes in. Ik koos voor een rondvormig koekje, want ik wilde de cookie stamps van Nutella graag gebruiken. Speciaal voor kerst heeft Nutella potten met kerstkoekjesstempels. In de deksel van de grote potten is één van de vier stempels te vinden. Met een kookring drukte ik de koekjes uit en met de cookie stamps gaf ik ze een leuk figuurtje.

Graham crackers bakken en omtoveren tot s’mores

Je bakt de crackers in 10 à 12 minuten. Ze hoeven niet heel bruin te worden. Roteer eventueel halverwege je bakplaat zodat alle koekjes een gelijke kleur krijgen. Herhaal het daarna met de laatste plak deeg. Laat de crackers afkoelen op een rooster.
We maakten een easy peasy s’mores met Nutella en uiteraard marshmallows. Besmeer een graham cracker met Nutella. Prik een marshmallow op een prikker of stok, houd ze boven het vuur tot ze zacht en lichtbruin zijn.
Leg de marshmallow op het koekje en druk er een ander koekje op.
En smullen maar!
En de mannen? Zoals je kan zien: ze hebben genoten!
Meer inspiratie voor kerstkoekjes vind je op www.nutella.com
PS. Mocht je koekjes over hebben? Berg ze goed op in een afgesloten koektrommel. Ik las op internet dat je het deeg ook prima (luchtdicht) kan invriezen. Laat het deeg weer ontdooien in de zak in de koelkast, voordat je er weer mee aan de slag gaat.  Ik heb een gedeelte ingevroren, maar dus nog niet weer gebruikt. Ik zal later nog aanvullen of dit werkt. 🙂

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden, Food

Auteur:

Op Moodkids verschijnen regelmatig reviews of advertorials. Wil je weten waarom? Lees dan verder.

Simple Share Buttons