By 21 november 2017 Read More →

December cadeaustress én over je kind vooral blij willen zien

Ineens realiseer ik me: het is al november. Afgelopen weekend zette de Goedheiligman voet op Nederlandse bodem. De Sinterklaasgekte is begonnen. Bij mij slaat de paniek toe. Want al die cadeaus… Het idee dat die berg plastic in de hoek van de kamer straks nóg groter zal zijn, bezorgt me nu al kopzorgen.

Sinterklaas, we vieren het dit jaar drie keer (zo vaak? Ja, iets met gebroken gezinnen). Het voordeel voor onze kinderen is natuurlijk de bergen cadeaus die ze krijgen. Bij elke opa en oma staat er weer een nieuwe zak vol met bont gekleurd speelgoed klaar. Drie keer Sinterklaas vieren, betekent drie keer cadeaus bedenken, kopen én krijgen. Op de één of andere manier bezorgt mij dat idee alleen al enorm veel stress. Cadeaustress wel te verstaan. Want wat in vredesnaam bedenk én koop je voor kinderen die alles, maar dan ook echt alles, al hebben?

Niet nóg meer speelgoed

Ik geef meteen toe: onze jongens zijn verwend! Blijkbaar hoort dat erbij wanneer je drie sets opa’s en oma’s hebt. Aan speelgoed hier in huis dus geen gebrek. Menig kinderdagverblijf zou er jaloers op worden. Je begrijpt: deze moeder zit eigenlijk niet te wachten op nóg meer speelgoed. Laat staan op nóg meer stress rondom cadeaus. Toen ik in aanraking kwam met de actie ‘schoon water voor iedereen’ van Cordaid vroeg ik me het volgende echt oprecht af: waarom maak ik me in hemelsnaam druk om cadeaus?

Als ouder wil je je kind gelukkig zien

Want is het eigenlijk niet absurd hoeveel speelgoed hier ieder jaar uit de verpakking wordt gescheurd, om het jaar daarop weer in de kringloopwinkel te belanden of nog erger de bodem van de container te zien? Ik ben geen moraalridder en kijk je diep in mijn hart dan wil ik maar één ding: mijn kinderen blij maken. Maar wil niet elke ouder dat? Ook die aan de andere kant van de wereld? Die ouders maken zich alles behalve druk om cadeaus. Zij hebben namelijk andere prioriteiten. Het vinden van schoon drinkwater voor hun kinderen. Dat maakt mijn stress over cadeaus ineens een stuk minder belangrijk.

Ik schrok namelijk best toen ik las dat er 844 miljoen mensen in de wereld geen schoon drinkwater hebben. Dat er hierdoor elke 90 seconden een kind sterft, dat raakte mij als moeder nog wel het meest. Kun je je voorstellen dat wanneer onze kindjes met Sinterklaasavond wéér een cadeautje uitpakken, er ook ergens een kindje is dat ziek wordt of zelfs overlijdt door het drinken van vervuild water?

 

Terwijl wij ons druk maken over cadeautjes kopen, sterft er iedere 90 seconden een kindje omdat er geen schoon water is. Verschrikkelijk! Help jij ook mee?

Schoon water voor iedereen: meedoen kan zo makkelijk

Ik parkeer mijn cadeaustress daarom heel even aan de zijlijn om een klein beetje aandacht te vragen voor de actie ‘schoon water voor iedereen’. Het doel van de actie is simpel: geld inzamelen om ouders zoals ons, met kinderen zoals die van ons, te helpen schoon drinkwater te krijgen. Meedoen kan door de online petitie te tekenen (dat kan HIER) of WATER te sms-en naar 4333.  Met één sms doneer je eenmalig € 3,00 en help je al één persoon een jaar lang aan schoon water!

Wil je meer over deze actie weten? Kijk dan naar RTL Boulevard, dat vanaf vandaag tot 24 november dagelijks aandacht besteed aan de actie. Presentatrice Marieke Elsinga is samen met Cordaid naar Ethiopië geweest om een reportage te maken van de problemen daar.

 

Je ziet niet alleen hoe belangrijk het werk is dat Cordaid doet, maar ook hoe makkelijk het is om ouders aan de andere kant van de wereld te helpen toegang te krijgen tot schoon drinkwater. Zodat ook zij hun kinderen blij kunnen maken, net als wij.

Doe jij ook mee?

Voor meer informatie: https://www.cordaid.org/nl/schoonwatervooriedereen

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Cordaid.

 

(c) Can Stock Photo / nastia1983
[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Roelina is een ‘working mom’ van twee zoons (Finn en Olle) en een engelmeisje (Jasmijn), dat 2 weken na haar geboorte is overleden. Ze is gelukkig ongetrouwd met haar allerbeste vriend waarmee ze samenwoont in, zoals zij zelf zegt, haar huishouden van Jan Steen. Roelina werkt 36 uur in de week in de marketing en propt haar vrije tijd vol met hobby’s.