By 7 september 2017 Read More →

Samen lekker eten op school en nog leerzaam ook!

Al sinds ik in het Kinderkookkafé werkte en kinderen op de basisschool had, ben ik bezig geweest om te stimuleren dat kinderen op school beter zouden eten en dat eten ook nog eens zelf klaar zouden maken. Hoe leuk en leerzaam zou dat zijn?

Je moet als school dan wel een keuken hebben, maar elke nieuwe school zou die natuurlijk kunnen bouwen. De kinderen laat je dan lekker meehelpen. Ze leren ervan. Wat is gezonde voeding, hoe maak je gerechten klaar, wat is lekker en waarom? Je leert ze tafel dekken, serveren, lezen, meten en wegen. Kortom op een speelse manier hun motoriek verbeteren door het snijden, kneden, roeren en ook nog eens een heleboel cognitieve vaardigheden aanleren.

Kinderen eten aan gedekte tafels, met borden en bestek en daardoor is het eten al veel verzorgder en ordelijker dan dat rommelige uit die broodtrommeltjes eten.

Eten op school

In Frankrijk is de ervaring met goede schoolmaaltijden dat die niet meer dan €3 per kind per maaltijd hoeven te kosten. Daar krijgen ze dan elke dag een salade vooraf voor, dan gezonde groente met vlees, vis of vegetarisch en fruit of kaas toe. Als je als ouder een kleine beurs hebt, hoef je in Frankrijk niet het hele bedrag te betalen, want de bijdrage is inkomensafhankelijk. Je hoeft als ouder ’s ochtends niet meer te stressen om het broodtrommeltje op een lekkere en gezonde manier te vullen. Plus als kind hoef je niet meer in een recordtijd je lunch naar binnen te schrokken en met scheve ogen te kijken wat anderen voor lekkers eten.

Natuurlijk zijn die leuke bentoboxen, die door creatieve en vindingrijke ouders worden gemaakt, super. Ook op MoodKids staan de nodige artikelen met lunch-ideeën. Maar weet je zeker dat je kind de rust heeft om ervan te genieten? Want op veel scholen is er (te) beperkt tijd om te eten. Moet er ook nog buiten gespeeld worden. Hebben de overblijfmensen vaak last van ordeproblemen en moeten ze de kinderen opjagen om door te eten.

Meer tijd én geld voor de lunch op school

In Frankrijk wordt drie kwartier uitgetrokken voor de lunch op school. Helaas is in Nederland door het continurooster de pauze erg kort. Het zou veel prettiger zijn als er van dat rooster afgestapt zou worden en kinderen gewoon tot 16.00 uur op school zouden zitten met tussen de middag een lunch en tijd voor sport en ontspanning. Waarschijnlijk vinden veel leerkrachten dat ook prettiger, want die klagen nu over een erg korte middagpauze.

In Limburg hebben 1.200 leerlingen op vier scholen extra tijd (én geld) voor bewegen en gezonde voeding gekregen. Het introduceren van die gezonde lunch ging niet vanzelf. Kinderen gaven hun witte boterhammetje niet zomaar voor die volkorenboterham op. Maar na wat weerstand wordt het programma nu door ouders en kinderen omarmd en hebben die scholen er veel leerlingen bijgekregen en de uitval van leerlingen nam af. Mooi toch?

Je kan het als ouder betutteling vinden, maar nog steeds eet maar een zeer beperkt deel van de leerlingen goede voeding (volgens de richtlijnen).

Op school onderwijs geven over voeding

Op school onderwijs geven over voeding kan op een heel leuke manier. Zo voer ik op Middelbare Scholen het project Multi Culti Cooking uit (www.multiculticooking.nl): leerlingen verdiepen zich in de eetcultuur van een land waar ze zelf niet vandaan komen. Ze koken, geven het land en de cultuur vorm, interviewen mensen uit dat land en krijgen lessen: garneren en versieren, glas- en aardewerk versieren, etiquette en nog veel meer. Op de basisschool kan je dat doen met kooklessen, leren tuinieren, het onderwijzen van wat duurzame voeding is, welke culturele invloeden er zijn in onze eetcultuur en wat dat voor onze identiteit betekent.

Investeren in een breder onderwijsaanbod is dus van groot belang en ook de bedoeling van het Europese Parlement. Kinderen moeten culinaire kennis opdoen. En zorg ervoor dat dat niet op de toch al overbelaste leerkrachten neerkomt. Maar maak én bekostig een programma waarin het faciliteren van een gezonde lunch met alles wat je daarbij kan leren over voeding, gezondheid, producten en culinaire identiteit een plaats krijgt.


(c) Can Stock Photo / urbanlight

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Charlotte Borggreve is naast moeder van drie ook orthopedagoge en kinder- en jongerencoach en heeft een eigen praktijk in Amsterdam Centrum.