By 4 september 2017 Read More →

Wij hebben een ochtend- én avondspits

We hebben er inmiddels weer twee weken school opzitten. Zo, dat was even wennen na een heerlijke vakantie! Ruim een uur eerder op, niet meer lummelen in onze pyjama, maar meteen ‘aan’ en weer veel zonder elkaar zijn.

Ik verwacht altijd dat dit ook wel weer leuk wordt: elkaar vertellen wat we overdag gaan doen of hebben meegemaakt…helaas lukt dat bij ons niet echt.

Wakker met een ochtendhumeur

Alles moet bij ons altijd snel ’s ochtends. Ook al staan we een half uur eerder op, het lukt ons altijd om toch enorm te moeten haasten om op tijd te komen op werk, kinderdagverblijf en school (in omgekeerde volgorde). We zitten wel samen aan de ontbijttafel, maar echte aandacht voor elkaar is er niet. Het gaat ongeveer zo:

  • ik vul de lunchtrommels voor mijn dochter en mijzelf, zoek de schooltas en eet tussendoor nog wat
  • mijn zoontje probeert uit of je boter ook in je haar kan smeren
  • dochterlief wil liever kleuren dan eten, dus zit boos te treuzelen
  • mijn vriend, tsja die moet eerst twee koppen koffie drinken voordat hij enigszins aanspreekbaar is.

Ik denk dat we tijdens de ochtendspits hooguit zeven woorden met elkaar wisselen. 😉
‘Schiet eens op!’ en ‘Veel plezier allemaal vandaag!’

foto: Pim Geerts

Aan tafel!!

Bij het avondeten hebben we vast meer tijd, zou je denken. En dat is ook wel zo. Alleen ook dan is er weinig ruimte aan tafel voor gesprekken. Als mijn kinderen na meerdere keren aansporen eenmaal eten, zijn we doodsbang ze af te leiden door te vragen hoe de dag was. Of we krijgen een ‘geheim’ of ‘weet ik niet meer’. Na een paar happen heeft mijn dochter meestal genoeg en vraagt ze of ze naar de speeltuin mag. Dan begint het ‘hoe blijven we aan tafel’-spel. En rennen ze naar buiten als wij het spel weer eens verliezen.

>> Lees ook: Waarom “hoe was het op school?” geen goede vraag is

Echte avondmensen

Het bedritueel duurt bij ons best lang. Hoe moe de kinderen ook zijn, bij het zien van hun tandenborstel komen ze tot leven, spelen nog even paardje rijden of verstoppertje en we lezen met z’n allen een paar verhaaltjes. Bij het instoppen komen de verhalen van de dag. ‘Wat was bij jou het leukste, mamma?’ ‘Weet je wat echt stom was vandaag?’. En zo hebben we toch nog leuke gesprekken die dag. Alleen voordat ze slapen is het stiekem vakantie-bedtijd….

Succes weer voor Noord-Nederland aankomende week!

Herkenbaar voor jou? Heb jij handige tips? Laat het ons weten op Facebook.

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Suzanne Donselaar is moeder van 2 en werkt als online marketeer. Ze combineert leuk voor de kinderen met leuk voor haarzelf en ze vindt opvoeden 'zwaarleuk’ .. meer lezen ..