By 24 augustus 2017 Read More →

Waarom ik nog nauwelijks televisie kijk

Wanneer je kinderen op de wereld zet, ben je er eigenlijk nog niet zo van bewust. Je laat namelijk een heleboel dingen,die je voorheen altijd als de normaalste zaak beschouwde. Televisie kijken bijvoorbeeld. Sinds wij kinderen hebben staat hier de TV alleen nog maar aan voor Peppa Pig.

Niet dat ik voorheen nou zo TV verslaafd was, integendeel. Maar af en toe het nieuws, een leuke docu of een inhoudsloos amusementsprogramma, dat keek ik nog wel. Lekker zappen en ongestoord voor de televisie hangen. Sinds we kinderen hebben, is dat verleden tijd. Wanneer we alleen al naar de afstandsbediening kijken, is er altijd wel een kind dat aandacht nodig heeft.

Televisie kijken met kinderen, een no-go

We proberen het nog wel eens hoor, televisie kijken. Maar meestal pas wanneer ons kroost op bed ligt. Toch is het alsof de duvel ermee speelt. Steeds wanneer we op onze ingelaste filmavond ook maar in de buurt van de TV komen, slaat de babyfoon alweer groen uit.

Iets eenvoudigs als het nieuws kijken is ook al onmogelijk. Kind 1 hangt aan je been omdat hij Mike de Ridder leuker vi-hindt. Kind 2 gooit steeds een bal door je gezichtsveld. Nadat ik voor de derde keer de afstandsbediening heb heroverd en de juiste zender weer heb opgezocht, ben ik er klaar mee.

Op de tablet kijken wil ook al niet. Je hoeft je hoofd maar te buigen of… “mama, mama, mama.” Denk overigens maar niet dat jij kunt storen wanneer de kids op de tablet zitten. “Ik ben even kijken, mama.”

Onze televisie staat dus nauwelijks meer aan, behalve dan voor onze kinderen. De tune van Peppa Pig en Brandweerman Sam ken ik hierdoor beter uit mijn hoofd, dan van welk ander volwassen programma dan ook.

Wanneer je kinderen op de wereld zet, ben je er nog niet zo van bewust. Je doet ineens veel dingen niet meer. Televisie kijken bijvoorbeeld volgens Roelina.

Dat ik geen TV meer kijk, heeft ook een heleboel voordelen. Alle ellende die er zich in de wereld afspeelt, gaat lekker aan mij voorbij. Maar ergens over mee kunnen praten, ho maar. Want weet je dat ik eigenlijk niet eens meer weet wie tegenwoordig het nieuws presenteert?

TV met kinderen

Kortom, televisie kijken mét kinderen is er voor ons voorlopig niet bij. Wij doen het de komende jaren met Dora’s zoektochten en de verhalen van Pieter Konijn. Maar soms mis ik het best wel. Even ongestoord TV kijken. Weten wat er in de wereld speelt. Mij een mening vormen over actuele onderwerpen. Of gewoon lekker een avondje hersenloos een serie kijken. En nog één, en nog één, gewoon omdat het kan.

Aan de andere kant, met al die ellende in de wereld, wat mis ik dan eigenlijk écht?

Kijk jij nog regelmatig tv of ervaar je hetzelfde als Roelina? Praat mee op Facebook.


(c) Can Stock Photo / lenm

[ssba]

Comments are closed.

Posted in: Opvoeden

Auteur:

Roelina is een ‘working mom’ van twee zoons (Finn en Olle) en een engelmeisje (Jasmijn), dat 2 weken na haar geboorte is overleden. Ze is gelukkig ongetrouwd met haar allerbeste vriend waarmee ze samenwoont in, zoals zij zelf zegt, haar huishouden van Jan Steen. Roelina werkt 36 uur in de week in de marketing en propt haar vrije tijd vol met hobby’s.